19.8 C
София
събота, май 18, 2024

ГАВРА: Съдът спря дело срещу депутат-убиец от ДПС заради „тежка болест“ – „пациентът“ Юсеин Вейселов регистрира листа за вота

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Окръжният съд в Габрово прекрати делото срещу бившия депутат от ДПС Юсеин Вейселов „заради тежко заболяване и необходимост от продължително лечение“. В същото време „тежко болният“ се снима докато регистрира кандидат–депутатската листа на партията си за предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април.

ЧЕСТИТО: Спря делото срещу депутата от ДПС Юсеин Вейселов, пратил в гроба колоездач при катастрофа

Вейселов, който е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на пътя по непредпазливост, не се яви на заседанието, но часове по-късно дойде в Районната избирателна комисия в Габрово, за да регистрира листата на ДПС за изборите на 2 април т.г., на която е водач, предаде zaistinata.com.

За заболяването на Вейселов съдът е уведомен през януари т.г. по време на съдебно заседание. Тогава адвокатът му представя документи, които удостоверяват влошеното здравословно състояние на Вейселов, каза за „За истината“ говорителят на Окръжния съд в Габрово Стела Цонева. Съдът назначава медицинска експертиза, която да установи степента на тежест на болестта, както и времето, необходимо за оздравяване на подсъдимия.

Проверка по рама

Вещото лице се произнесе

На 27 февруари т.г., на поредното насрочено съдебно заседание, назначеното вещо лице се произнася, че подсъдимият Вейселов действително страда от заболяване, чието лечение ще отнеме около половин година. Въз основа на това заключение съдът прекратява съдебното производство до оздравяването на бившия депутат.

Юсеин Вейселов не се явява в съда, което е разбираемо предвид влошеното му здраве. То обаче не му пречи по време на съдебното заседание да е във Велико Търново, където присъства на лекция на евродепутата Илхан Кючюк. Това бившият депутат сам споделя във фейсбук.

След лекцията Вейселов се връща в Габрово и отива в Районната избирателна комисия в Габрово, за да регистрира листата на ДПС за предстоящите избори на 2 април. От този акт отново публикува снимка в социалната мрежа.

И нищожното доверие носи мандат

Юсеин Вейселов е избран за депутат в 47 и 48 Народно събрание, в които влиза с под 1800 гласа. Това общо-взето е прагът на доверие към ДПС в габровска област и идва предимно от три севлиевски села.

Магазин за Акумулатори

При първия му парламентарен мандат бе със свален имунитет, от който сам се отказа, но след като главният прокурор го поиска, за да продължи наказателното производство срещу него.

Наказателна отговорност

Вейселов е привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер. Обвинението срещу него е за това, че на 22 октомври 2019 година, на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков, е нарушил правилата за движение, управлявайки лек автомобил „БМВ“. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист.

Инцидентът е станал около 7.30 часа, когато в дежурната част на Районното управление на Севлиево е получен сигнал за пътнотранспортното произшествие, при което на място загива 27-годишен велосипедист от Плевен.

По първоначални данни смъртта е настъпила в следствие на челен удар между лекия автомобил, управляван от 25-годишен правоспособен водач от село Петко Славейков, за когото по-късно стана ясно, че е Вейселов и велосипедиста, който се придвижвал на велосипед с допълнително поставен двигател. Пробите на Вейселов за алкохол и наркотици веднага след инцидента са отрицателни.

По случая бе образувано досъдебно производство, а разследването на причините за възникване на инцидента продължи под надзора на Окръжна прокуратура Габрово, която на 10 септември 2021 г. внесе в съда обвинителен акт.

На 13 декември 2021 г., за когато в Окръжен съд Габрово бе насрочено съдебно заседание по делото, съдът спря производството до снемане имунитета на депутата.

Ново развитие имаше през юни 2022 г., когато делото бе прекратено „поради допуснати съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство“ и върнато на прокуратурата „за отстраняване на констатираните в мотивите на определението съществени, отстраними нарушения на процесуалните правила“, пише в определението на съда.

Материалът ГАВРА: Съдът спря дело срещу депутат-убиец от ДПС заради „тежка болест“ – „пациентът“ Юсеин Вейселов регистрира листа за вота е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ