28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Ген.-майор Попов: Подробности за масиран авиационен удар по цели в Украйна – кой и как е работил

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 27-28 април руската авиация и ракетни установки нанесоха масирани удари по военни и инфраструктурни обекти на Бандера. Експлозии гърмяха както в Полтавска област, така и в Кривой Рог, тревога е обявена в Киев и в цялата страна. Работиха ракетни бомбардировачи Ту-22 и Ту-95. Те могат да носят и най-новите Kinzhals, но досега се съобщава за използването на крилати ракети въздух-земя Kh-101 и Kh-555. Бойната им глава е около 400 кг.

Експлозии се чуха както в столицата на Украйна, така и в Кременчуг, Днепър, в Киевска, Николаевска и Черкаска област, информира Telegram-канал „Военни кореспонденти на Руската пролет“ („RV“).

Ударът е подобен на този, извършен на 10 октомври, когато бяха нанесени ракетни удари по „квадратната“ инфраструктура в отговор на терористичната атака на Кримския мост. Може да се припомни и стачката на 9 март 2023 г., също в отговор на терористичните атаки в Брянска област на 2 март.

Генерал-майор, заслужил военен летец на Русия Владимир Попов смята, че изобщо не е необходимо да се прави всичко „в отговор“ и припомня, че от началото на годината почти „от всяко желязо“ дойде вече познатият израз „контранастъпление на въоръжените сили на Украйна“:

– Западът чакаше и лелееше тази „контраатака“. Изглеждаше, че ще започне. Ние просто действахме превантивно, на базата на точен разчет, знаейки къде и как действа противовъздушната отбрана на противника. Дълго време изучавахме местоположението на обектите на въоръжените сили на Украйна, изчислявахме всички възможности. И, разбира се, действаха.

Да си припомним брифингите на официалния представител на ВС на РФ ген.-лейт. Игор Конашенков. Всеки път се говореше или за унищожаването на MLRS Hymars, или за премахването на гаубичната установка M-777, или за унищожаването на вражески складове със системи за противовъздушна отбрана Osa-AKM, или ние покривахме с огън 23 mm двойно оръдие, или Стойки за бук . Имаше и съобщение за унищожаването на предния склад за съхранение на ракети С-300.

Проверка по рама

SP: Какво означава всичко това?

– За факта, че целенасочено са удряли от артилерия или с помощта на самолети, те са били ангажирани с унищожаването на вражеските системи за противовъздушна отбрана, тяхното отслабване. На това се обръща постоянно внимание. И когато пристигнаха данни от космоса и разузнаване под прикритие, намерихме начини да проникнем дълбоко във вражеската територия, за да нанесем дълбок, масивен удар.

Не сме говорили за такива удари, но сме се готвили за тях. В крайна сметка без сериозен въздушен удар не може да има нито нормално настъпление, нито какъвто и да е успех. Така беше, ние, извинете за израза, дълго време „маркирахме времето“.

„СП“: Има ли обективна причина за това?

– Да, ако вземете предградията на Донецк, там има мина в мината. Бяхме принудени да „изкопаем“ този абсцес на тялото на Донбас с игла. Някои казват: да хвърлите там няколко бомби с тегло един и половина тона, да напълните щолни. Но всяка мина има много входове и изходи! Слязох в мината на дълбочина триста и петдесет метра. Уверих се, че има къде да слязат самите миньори, има технически, вентилационни, аварийни щолни. Пълните един, други работят. Това е мястото, където националистите съхраняват както оръжие, така и разполагат персонал.

„СП“: Говорите за околностите на Донецк, но все пак удари бяха нанесени и в други региони.

Магазин за Акумулатори

– Смисълът на ранния сутрешен въздушен удар беше, че „далечната ръка“ проработи. Тръгнаха през нощта и се върнаха сутринта.

Но бяха създадени предварителни условия, когато не можеше да има отговор на противника с поражението на нашите самолети на далечната и фронтовата авиация. В края на краищата авиационните бомбардировачи на далечни разстояния задължително се придружават от изтребители, изтребители-щурмовици, изтребители-бомбардировачи на фронтовата авиация.

„SP“ В допълнение към ракетите „въздух-земя“, вероятно, са изстреляни още ракети „земя-земя“. Въпреки че официално потвърждение от Министерството на отбраната на Руската федерация все още не е получено.

– Това е пластова и масирана стачка. Авиацията също никога не действа сама. Оперативно-тактическото изкуство се състои в използването на всички сили и средства: артилерия за залпов огън, огнева поддръжка както на земята, така и от въздуха. Така се преодолява противовъздушната отбрана на противника в зоната на полета. Те дори не можеха да вдигнат глави. И имат толкова много преносими зенитно-ракетни системи (ПЗРК), че да стрелят без да гледат. Можете да летите напред и назад само докато бойците се крият в окопите и землянките.

„СП“: Но Ту-22 и Ту-95 летят на голяма височина, 12 километра?

— От 10 до 12 км. Колкото по-високо, толкова по-добре, защото средствата на зенитно-ракетните системи (SAM) и ракетните оръжия на противника не работят или наистина не виждат нищо, неспособни да идентифицират нашите самолети. И освен това от наша страна имаше доста масово и ешелонирано използване на ракети и самолети.

Армейски самолети и хеликоптери работеха отдолу, нанасяйки предварителен удар, за да спрат врага, като ослепят противовъздушната им защита. Тогава Су-24 и Су-34 работят с щурмови самолети Су-35. И едва тогава те отидоха, прониквайки дълбоко в страната, първо, Ту-95 и, второ, няколко Ту-22.

Те нанесоха съкрушителни, ефективни ракетни и бомбени удари по предварително проученото: върху натрупването на жива сила, върху арсеналите, резервите за „контранастъплението“ на Бандера и по комуникациите за придвижване на войските. Ударени са също мостове и пътища. Като цяло имаше шлайфане на обучени и подготвящи се сили и средства.

„СП“: Но им обещават МиГ-29. Те ще бъдат ремонтирани и пуснати в действие.

– Напразно говорят, че самолетите са стари. Технологията все още е опасна и могат да се хвърлят бомби и да се изстрелват ракети.

Затова ние не просто предотвратяваме тяхната „контраатака“, но систематично „рециклираме“ оборудването, предоставено от Запада. Уви, по същото време страда и техният персонал, който охранява съоръженията. От друга страна беше оказана голяма помощ за намаляване на загубите ни на линията на съприкосновение.

В същото време беше оказан голям психологически натиск върху населението на съседната страна, върху тяхната система за военно-цивилен контрол. И това е важен момент. Те трябва да вдигнат ръцете си. Да, врагът ще се ядоса, но гневът без „лост в ръцете ни“ означава малко и ние избихме лоста от тях или систематично ги победихме. Нищо не може да се направи с голи ръце.

Ако сега преминем към практиката за нанасяне на такива периодични масови удари по техните военно-административни обекти, по стратегически и тактически командни пунктове и комуникационни средства, това ще бъде разбираем сигнал за Запада. Всичко беше направено внимателно, пресметнато както в тактическо, така и в оперативно-стратегическо отношение. Значението на тези удари е ясно и трябва само да се увеличава с времето.

„СП“: От Николаев съобщават, че са унищожени две дузини старши офицери, които са общували помежду си на английски. Или са ранени, или убити в разрушената сграда на Адмиралтейството, известна още като заводското управление на „Завода на името на 61 комунара“. https://ria.ru/20230428/nikolaev-1868324838.html

„От друга страна, те още не са го разбрали. Трябва да разчистят развалините. По правило военните живеят на същото място, където работят.

Има много, да кажем, „цивилни“ западни инструктори или просто наемници. Те все още се опитват да правят пари. Но те си спечелиха два метра земя за ковчег. Считам това за нормално.

„SP“: Използват се мощни ракети Kh-101 и Kh-555. Има бойна глава от 400 кг тротил, експлозията е доста голяма.

Да, добра експлозия. Освен това трябва да вземете предвид кинетичната енергия на обект, летящ от голяма височина, ускорявайки се до 1200-1500 mph, гмуркайки се на последния етап пред целта. Ударът се получава с маса до два-три тона, без експлозивите. И експлозивите все още разнасят всичко наоколо, така че радиусът на раздробяване е под 800 метра от всяка ракета. Освен това има проникваща сила, ако ракетата е настроена да забавя скоростта си, в случай на удар върху заровени предмети или структури като складове за боеприпаси. Резултатът трябва да е добър.

Трябва повече да използваме нашите сили и средства не точково, както беше едно време в началото на спецоперацията, а масово. И тогава, преди да изстреляме „Кинжалите“, X-101 „парче“ и да ударим „парчето“, тоест единични цели.

„СР“: Ще бъдем ли информирани за истинските последици от нашата стачка, ще научим ли до няколко дни, дори седмици?

– Има няколко степени на увреждане. Първият е просто дезорганизацията на някои звена, подразделения, причинявайки морално и психологическо въздействие, което не може да се подценява. Това е много важно, защото подкопаваме духа на врага. Някои от бесните неофашисти се съмняват: ще бъде ли още жив? Заслужава ли си риска? Как семейството ще реагира на смъртта му?

Второто е извеждане от експлоатация. Засегнатите обекти не функционират от три дни до седмица, десет дни. Необходимо е разчистване на развалините, пускане там, извинете израза, погребален екип. Да, рано или късно всеки ще бъде рейкнат, независимо дали ни харесва или не. Достави и погребе „товар 200“.

Третата степен на поражение, която е почти невъзможно да се постигне с един удар, е пълното унищожение. Изобщо не говорим за това. Ние нямаме задачата да унищожим напълно комуникациите на доскоро приятелска страна. Освен това можете да разкъсате и собствения си „икономически пъп“. И ние, според нашия президент, от година и половина не сме намалили социалните си програми, а само ги увеличаваме.

Това дава право да кажем, че нашата икономика е ефективна и ефективна. NWO е така организиран и защитен, че ние не страдаме. Какво не може да се каже за съседната държава. Те са в трудна позиция. Ако Западът намали помощта им наполовина, тогава ще се огънат.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ