13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Генерал Сирски вече подготвя дупка за поръчката – за околната среда на Бахмут

ПРОЧЕТИ СЪЩО

По принцип можете да обещаете всичко. И звезда от небето, и мините на цар Соломон за лично ползване, и Артьомовск (известен още като Бахмут) на сребърен поднос. Командващ Източната група на въоръжените сили на Украйна, генерал-полковник Александър Сирски обеща да обкръжи руските части в Артьомовск и след това напълно да освободи града.

Освен това той увери президента Зеленски, че разположените там руски сили ще попаднат в „котела“. Той подкрепи обещанието си с препратка към предполагаемия си опит в победата над руски части. И дори напомни, че именно той успешно проведе операцията в Харков миналата година.

Тук украинският генерал наистина постъпи правилно: ако сам не се хвалиш, никой няма да го похвали. А що се отнася до възможността за обкръжаване на Артьомовск, всичко това е в плановете, които не е факт, че ще могат да бъдат изпълнени. Дори частично. В мрежата вече се разпространи победоносен репортаж от CNN: Твърди се, че „Вагнер“ бързо се оттегля от Бахмут. Но на място ситуацията изглежда точно обратното.

Олег Блохин, журналист, работещ в тази област, казва:

– Първо, въоръжените сили на Украйна настъпиха не в самия град, а по фланговете, където бяха мобилизираните. Които, да кажем, като бойци – са доста слаби. Така че нека Сирски се опита да напредне някъде в самия Бахмут, където е разположена тактическата група Вагнер. Да видим как ще го направи. Да, трябва да признаем, имаше свиване по фланговете, но това е всичко, което Въоръжените сили на Украйна успяха да постигнат. Ако имаше цел да се вземе Бахмут в клещи, за да се обгради Вагнер, тогава това не се получи. Не знам дали този план е дългосрочен или бърз, но сега не са успели.

съвместно предприятие»: Какво може да стои зад подобни твърдения? Явно мирише на популизъм. Общоприето е да се отговаря за думи.

Проверка по рама

— Много отдавна представители на киевския режим, правещи гръмки изявления, не носят отговорност за думите си. Това е такава тенденция, така че генералът може да говори каквото си иска. И не само него. Украинската страна често заявява, че ще бъде така и така. Но събитията се развиват съвсем различно. Следователно, цялото твърдение трябва да бъде внимателно филтрирано, преди да могат да се направят каквито и да било заключения на тяхна база. Тоест, трябва самостоятелно да оцените ситуацията и да разберете дали е реална или не.

съвместно предприятие»: И колко реалистично е Сирски да изпълни обещанието си?

– Там, където стои Вагнер, Въоръжените сили на Украйна няма да могат да ходят лесно, това е сигурно. Сега е ясно, че те няма да се откажат от опитите си. Затова трябва да сте подготвени за всичко. И най-важното, помислете какво ще правим по-нататък. Защото имам чувството, че дори не знаем какви сили имат в тази посока.

съвместно предприятие»: Чисто теоретично, доколко загубата на Бахмут би усложнила ситуацията?

– Тук ще възникне въпросът защо се борихме толкова дълго за него. В крайна сметка тази битка беше свързана със значителни загуби, включително и за нас. И разбирате, че в този случай щяхме да имаме много големи репутационни загуби. Сега ситуацията е такава, че изобщо няма какво да губим, не само Бахмут. И ние сме навсякъде.

съвместно предприятие»: Многократно е казано, че мобилизираните ще бъдат използвани като спомагателни сили. Как стана така, че се озоваха в толкова важни и трудни области?

Магазин за Акумулатори

– Първо, много доброволци. Второ, в началото те наистина не бяха изпратени в битка. Защото първо трябваше да преминат подходящо обучение. Но вече са минали шест месеца, откакто са мобилизирани. Това време е напълно достатъчно за подготовка на бойците, особено след като те вече са служили в армията. И такова обучение беше проведено. Тези, които са обучени, а има много от тях, красавци, се справят със задачите. Но срещнах и такива, които, меко казано, не са толкова много … Но въпросът защо това се случи не трябва да ми се задава.

Вече е известно, че в битката срещу руските войски бяха хвърлени най-идейните и безразсъдни: 3-та щурмова бригада (бившият нацистки полк „Азов“ *) и 92-ра бригада, която включва наемници от „Чуждестранния легион“.

Между другото, обещанието на генерал Сирски беше прието критично онлайн:

– Най-нормалното решение е да избягаш от Бахмут, без да се обръщаш назад. Ще бъдете по-цялостни.

– Не обещавай, а драпирай.

– О, Сирски възкръсна от мъртвите … и имаше толкова много слухове за унищожаването му, пишат хората в коментарите. В същото време малко хора вярват, че въоръжените сили на Украйна наистина могат да постигнат някакъв успех в Бахмут.

Възможно е, разбира се, това да е част от отдавна обещаваната украинска офанзива. Но трябва да се разбере, че приближаването на мащабна военна операция може да се види по редица косвени признаци. Като засилено съсредоточаване на войски и прехвърляне на резерви от тиловите райони. Но това все още не се случва. Колони украински танкове от близо до Харков в посока Белгородска област засядат някъде по пътя. Атаката на въоръжените сили на Украйна срещу Майорск беше успешно отблъсната. Бойците на ДНР бързо си върнаха инициативата в този участък на фронта. Врагът отстъпи. И то със сериозни загуби.

Но в херсонското направление на десния бряг на Днепър наистина има концентрация на малки десантни кораби на Въоръжените сили на Украйна. Възможно е подготовката за десантната операция да е започнала, но засега без особена активност. В запорожското направление продължават обичайните взаимни обстрели и локални сблъсъци по линията на съприкосновение. На участъка Кременная-Сватово съединението „Смели“ и групировката на Западния военен окръг продължават да се придвижват напред с подкрепата на мощни въздушни и артилерийски удари.

Най-напрегнатият участък от линията на съприкосновение е именно Артьомовското направление. И ето новината оттам: руските въоръжени сили отразиха всички атаки на въоръжените сили на Украйна в района на Артемовск, пробив в отбраната не беше допуснат. Частите продължават боевете за западните квартали на града. Това съобщи на 14 май официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация ген.-лейт. Игор Конашенков.

Така че изглежда, че генерал Сирски донякъде е надценил способностите си на командир.


* Украинският батальон „Азов“ е признат за терористична организация с решение на Върховния съд на Руската федерация от 02.08.2022г. Дейностите в Русия са забранени.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ