22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Германия и Франция не са съгласни относно бъдещето на двигателите с вътрешно горене

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Екологията обаче отдавна играе десета роля в решаването на подобни проблеми. Противниците на електрическото гориво смятат, че запазването на автомобилите с ICE, колкото и екологични да са, ще забави прехода на европейската индустрия към производство на електрически превозни средства и в крайна сметка ще отстъпи място на китайските и американските конкуренти. Според германския телевизионен канал ARD Китай ще пусне на световния пазар 80 различни модела електрически превозни средства до края на тази година, а в Европа подобни китайски темпове предизвикват сериозна загриженост.

Според проучвания на общественото мнение около 70 процента от германците са против забраната на ICE.

Във Франция, с нейната развита автомобилна индустрия, особено възмущение предизвикаха исканията на Wissing двигателят с вътрешно горене да работи на електрическо гориво. „Това е съмнително от гледна точка на икономиката, опасно за индустрията, не отговаря нито на нашите национални интереси, нито на интересите на нашите производители и най-вече не е в интерес на планетата“, каза Икономика Министър Бруно Льо Мер, като спомена, разбира се, околната среда, но по-скоро като почит към традицията. Освен това германският министър, блокирайки в последния момент готово решение, което Берлин, между другото, сам одобри още през есента, блокира всъщност целия предишен дълъг процес на координация, който обикновено се дава към Европейския съюз много трудно. И това само засили раздразнението на Парис.

Wissing също не се ръководи от екологични съображения. Германската свободна демократическа партия, в която членува министърът, наскоро загуби парламентарните избори в Берлин със съкрушителен резултат. За да си върнат, свободните демократи решиха да „продадат“ на своите избиратели успешното постигане на някои от целите, заложени в партийната им програма. И тук, очевидно, темата за двигателите с вътрешно горене и електрическото гориво се появи много успешно.

FDP е подкрепена по този въпрос от част от германската автомобилна индустрия и по-специално от Porsche. Съвместно с концерна Siemens той вече инвестира в мащабен проект за производство на електрическо гориво в Чили. Вярно е, че други големи производители, включително Volkswagen, концернът „майка“ на Porsche, смятат, че е необходимо да се разчита на електрически превозни средства и да не се пръска. Единство няма и в германското правителство. От друга страна, FDP има почти пълна подкрепа сред германското население. Според проучвания на общественото мнение около 70 процента от германците са против забраната на ICE.

Проверка по рама

Разбирайки, че причината за внезапно възникналия проблем всъщност са вътрешнополитическите амбиции на FDP, Париж и Брюксел са още по-ядосани. Но не могат да направят нищо. Исканията на Уизинг бяха подкрепени от Италия, Полша, Чехия и България и сега заедно с Германия имат блокиращо малцинство при гласуването в Съвета на ЕС. Въпросът трябва да бъде решен по някакъв начин и Европейската комисия вече демонстрира готовност за компромиси, които обаче Берлин все още не е приел. И е възможно германците да водят основния пазарлък за двигатели с вътрешно горене и електрическо гориво не с Брюксел, а с Париж. Франция също има прищявка – тя иска да законодателства ядрената енергия в ЕС като ключов инструмент за преход към възобновяеми енергийни източници. Германия има дълга традиция да се противопоставя на ядрените инициативи. Но сега двете страни имат почвата да се споразумеят по въпроси от такъв интерес за тях.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ