7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Главният диригент на виртуозите на групата Вагнер не иска да влезе в „пластовата торта“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руски десанти блокират Артемовск. Но украинските военни, за да им попречат, формират резерви около града, каза основателят на групата Вагнер. Евгений Пригожин. Въоръжените сили на Украйна създадоха няколко групи за блокиране на блокаторите. Едната е разположена в Славянск, това е 67-ма бригада, втората групировка в Северск е 81-ва и 66-та бригади на противника, по една групировка в Часов Яр и Константиновка.
Пригожин отново се застъпи за необходимостта от координирана работа на всички руски части за пълно блокиране на украинските военни, които вече са практически обкръжени в Бахмут-Артемовск. Ето съветника на ръководителя на ДНР Ян Гагин потвърди, че около десет хиляди войници от въоръжените сили на Украйна остават в оперативна среда, информира РИА новини“. Този „котел” не би избухнал в случай на нападение отвътре и отвън.

Военен експерт, полковник от оставка Виктор Литовкин смята, че Евгений Пригожин на бойното поле знае по-добре и разбира какво точно се случва в Артемовск:
– Той не воюва сам със своята „група Вагнер“, а действа с подкрепата на въоръжените сили на РФ. Така че с превенцията на тази „слоеста торта“ този път ще се справим с общи усилия, както се е случвало и преди.

„СП“: Що се отнася до подкрепата на кадрови части, той също говори в смисъл, че чука на всички врати, бие тревога, обръща се към обществеността и иска подкрепления, иска „музикантите“ да покриват фланговете. Той се надява, че ще действат координирано „без амбиции и изблици“, целяйки резултата и съвместната работа. Тогава, по думите му, „ние блокираме Въоръжените сили на Украйна, но Въоръжените сили на Украйна не ни блокират“.
– Дори думата „Вагнер“ не се използва в нашата официална пропаганда, казват „щурмови отряди“. Според мен нашите военни смятат, че той „дърпа одеялото върху себе си“. Освен това той рекламира себе си и звената си, излиза пред обществото, а това не е прието при нас. Тук се вкопчват в него.

Проверка по рама

Ако не беше подкрепата на Върховния главнокомандващ, Пригожин, разбира се, щеше да бъде стъпкан отдавна, въпреки факта, че неговите бойци са от голяма полза. Все пак те са професионалисти и се борят не само за пари, но и за собствения си живот. Такова е „ce la vie“.
„СП“: Размерът на групата се определя по различни начини, от 8 хиляди души до 50 хиляди души. Според говорителя на Съвета за национална сигурност на Америка Джон Кърби групата Вагнер е около 50 хиляди души, а разходите са над 100 милиона долара информира РИА новини“. Означава ли това, че позицията на Евгений Пригожин отговаря на тази на генерал?

– Никой не съобщава точния размер на групата. Но ако приемем, че 15 хиляди души личен състав е дивизия, тогава дивизията се командва от генерал-майор.

„СП“: Вероятно и той има търкания на ниво други генерал-майори, с генерал-лейтенанти? Все пак нашият министър на отбраната няма да влиза в конфликт с него, той е много опитен политик.
– Не изключвам негативът срещу Пригожин да идва от най-големите шефове, те са ревниви. В крайна сметка Евгений Викторович може директно да се обърне към върховния, но те не могат. Върховният главнокомандващ ги упреква за успехите на групата Вагнер, още повече че те не работят само за себе си, но и за всички нас, воювайки за страната ни.

„СП”: В нашата история са се случвали много странни военни фигури, например по време на войната от 1812 г. император Александър I извежда от Америка френския генерал Жан Моро, който дори умира пред очите му, убит от изстреляно по тях гюле. Или известният анархист Лев Задов, който успешно работи в ГПУ-НКВД до 1937 г.

Магазин за Акумулатори

– Все още можете да си спомните бившия му шеф, татко Махно, който периодично се бие на страната на Червената армия. Имаше и генерал Карл фон Клаузевиц, пруски и руски военачалник, военен теоретик и историк. През 1812-1814 г. служи в руската армия. С есето си „За войната“ той прави революция в теорията и основите на военните науки. Това са думите му, че „войната не е нищо друго освен продължаване на държавната политика с други средства“. Но Клаузевиц беше неруснак, а Пригожин беше наш. Явно някой със звезди на пагоните наистина не харесва, че цивилен ги учи на разум…
Засега с Артемовск изглежда всичко е наред. Двама уважавани украински служители по сигурността веднага обявиха, че техните части са получили заповед да напуснат населеното място: командирът с повикв. маджарски и бивш главен прокурор на Украйна Юрий Луценкосега обикновен командир на взвод на ударни дронове.

Вече писахме, че германският вестник Bild, позовавайки се на източници, съобщи, че ситуацията около Артемовск е предизвикала разногласия между Владимир Зеленски и главнокомандващ на украинските войски Валери Залужни, който преди няколко седмици призова да се мисли за отстъпление от този град. Има ли нещо такова от наша страна?

Пригожин, по думите му, иска да „разреши допълнителни проблеми“: за да се гарантира деблокирането на Артемовск, въоръжените сили на Украйна трябва да блокират Вагнер. Така получаваме „пай“, в който пълнежът е частите на Въоръжените сили на Украйна, заобиколени от нас, от външната страна на Вагнер. Докато навън.
Военен експерт, директор на Музея на войските за противовъздушна отбрана, полковник от оставка Юрий Кнутов предполага, че страховете на Пригожин са оправдани:

– В случай на пробив на противника, разбира се, фронтът в Артемовск ще бъде възстановен и това е неизгодно за нас от стратегическа гледна точка. Затова е необходима авиационна подкрепа за нанасяне на удари по формираните вражески групировки в три-четири населени места: Северск, Часов Яр и др. Освен това е необходимо тези вражески резерви да бъдат потиснати с тежка артилерия или поне да им се попречи да преминат в контранастъпление.

„СП“: По принцип такива трудности в отношенията между „групата Вагнер“ и армейските генерали са неизбежни или могат да намерят общ език?

– Ако използваме тази схема на водене на война, тогава трябва да търсим и намираме начини за взаимодействие. В края на краищата във Великобритания, САЩ и други страни има структури, подобни на нашата група Вагнер. Но не сме чували за сериозни проблеми между, например, Пентагона и американски частни военни компании.

Този въпрос трябва да се уреди със закон. Във вида, в който сега съществува „групата Вагнер“, все още имаме „дупка в закона“. Така че трябва да създадем подходящ закон, да предпишем формите на взаимодействие между Министерството на отбраната и групата Вагнер …

Въпреки това, дори и в сегашните условия на законодателна дупка и дори горепосоченият „пай” да се опече, „главният диригент” е решен да го скочи под формата на „черешка на тортата” и обещава да остане там с момчетата си, гребе кашата. Но кой ще спечели от това?

Според Пригожин въоръжените сили на Украйна ще се бият за Артемовск докрай. И трябва да си свършим работата докрай. Но когато целият свят се събере около вас, е необходимо някой да взаимодейства с вас. Затова „музикантите“ чукат на всички врати.

Сергей Гончаров, президент на Асоциацията на ветераните от отряда за борба с тероризма „Алфа“, член на Руската академия по проблеми на сигурността Сигурен съм, че докато Пригожин не спре да се бори с военните, те винаги ще му слагат спици в колелата:

„Ако искаме да спечелим, трябва да спрем тази бъркотия. И ако искаме „слоеста торта“, както казва Пригожин, моля, не му давайте провизии, не помагайте, но след това намерете онези, които ще щурмуват градовете вместо „групата на Вагнер“.

„СП“: И кой все пак е виновен за „ударите“, военните, които не възприемат цивилни, или „музикантът“, който може би не е обучен на субординация?

– Добър въпрос. Потърсете в интернет видеоклипове на „групата Вагнер“, които показват планини от трупове на войници, убити само за един ден. А военните казват: ние им дадохме всичко! Когато бъде освободено населено място, Министерството на отбраната докладва на брифингите си: ние го направихме. И половин час по-късно Пригожин пояснява: не, не си ти, но ние го взехме. Докато това не спре, нищо добро няма да се случи.

„SP“: Някои професионалисти казват, че може би бъркотията е неизбежна?

– Не е правилно. Една държава ли сме или се бием за различни Родини? Вероятно ние се борим за една държава и на нашите хора не им пука кой ще победи: Шойгу заедно с Пригожин или Пригожин заедно с Шойгу. А когато няма взаимодействие, това само играе в ръцете на нашите врагове, те се радват на това.

„СП“: Но официално нашите главни лидери не казват нищо лошо за Пригожин.

Но всички в армията знаят това. Просто едните са с униформи на армейски генерал, а другите са предприемачи, милионер и могат да си позволят да говорят. Но всичко това се отразява в обикновените войници.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ