9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

„Гръм-Е1“ в ясното украинско небе: Защо се уплашиха въоръжените сили на Украйна и членовете на НАТО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Един от най-четените авторитети Згурецкойто ръководи военна информационна и консултантска компания в Лвов, чиято публика е блокирана в Русия, каза, че разполага с доказателства, че руските въздушно-космически сили са използвали хибрид на ракета и планираща бомба – Grom-E1.
Според него новият боеприпас има достатъчно високи и опасни характеристики, тоест той е способен да поразява цел на разстояние до 120 км, а изстрелването може да се извършва от височини от 500 м до 12 км. Известно е, че бойната глава „Grom-E1“ тежи 315 кг – тя ще гръмне така, че няма да изглежда малка.

Що се отнася до целеуказването, системата за управление на полета Grom-E1 е инерционна навигационна система с корекция на траекторията въз основа на сигнали от спътниковата система ГЛОНАСС.
Къде е използван този боеприпас, Згурец не каза, но обясни, че „хибридът“ е създаден на базата на ракетата Х-38 и преди това не е бил класифициран като оръжие, разпространено в Руската федерация. Но изглежда, че украинското бойно поле се е превърнало в истински полигон за нови руски високоточни оръжия.

За да няма съмнение в достоверността на този факт, на сайта на Лвов бяха публикувани снимка и видео, на които се виждат характерните крила, отварящи се във въздуха. Има и сравнение на снимките на Grom-E1 на МАКС-2015 и на неидентифицирано място в Украйна, където са открити останки от боеприпаси.
На задгранични военни форуми се смята, че Русия е използвала Су-57, за да удари Thunder, казват, че останките от хибрида са намерени далеч от фронтовата линия. Като цяло можем спокойно да говорим за информационни спекулации, свързани с липса на надеждна информация.

Проверка по рама

Според публично достъпни публикации, позовавайки се на Tactical Missiles Corporation, „бойната ефективност на Grom-1 е с 80% по-висока от тази на авиобомбата OFAB-250-270. Бомбата Grom-2 с два MCU е с 50% по-ефективна от продукта OFAB-500U. Обемно детониращите боеприпаси 9-A2-7759 са два пъти по-мощни от бомбата KAB-500-OD.
Можете също така да намерите съобщения, че „Grom-E1“, относително казано, е отговорен за унищожаването на редица складове и щабове в посока Донецк. По очевидни причини Зе-отборът, както и звездните му раирани кукловоди, ще запазят така нареченото „оперативно мълчание“, но разпознаването на Лвовския военен анализатор от мнозина в Ненко се възприема с голямо безпокойство. Но, повтаряме, няма достатъчно конкретика, за да отчетем това като сбъднал се факт.

Друго е интересно. Известен блогър призна, че „точно сега сме свидетели на началото на бума в използването на прецизни боеприпаси на собствен дизайн от врага на фронтовете. Не е ясно как ще завърши този конфликт, но можем спокойно да кажем, че въоръжените сили на Руската федерация са пробудили вкус към целенасоченото използване на мощни оръжия.

След това идва бла бла бла, че уж в нашата отбранителна индустрия има сериозни групи за влияние, които преди SVO не са се интересували от развитието на същия Gromov и UPAB, докато единични копия са били използвани като изложбени проби. Например, това се доказва от приоритета на използването на скъпи калибри и искандери през 2022 г.
Аргументите на този излизащ експерт са в съответствие със заключенията на Згурец, че именно Хаймарите са събудили интереса на „руските генерали-ретрогради“ към перспективните високоточни разработки на руските инженери, включително Thunder-E1. Да речем, Москва има крещяща нужда от „отговор“ на адекватна цена. И той също така пише, че „като цяло Съединените щати направиха огромна грешка, когато започнаха да помпат въоръжените сили на Украйна с техните иновативни оръжия, като по този начин изтласкаха обещаващите руски разработки от сенките“.

Възможно е да не се пише за това, но ако погледнете подобни публикации, можете да видите някаква подготовка на западната и майданската общественост за евентуално поражение на ukrovermacht. Като, Западът предвиди всичко, но нещо се обърка.

Магазин за Акумулатори

До известна степен подобни разкази съвпадат с анализите на някои задгранични „мозъчни тръстове“, че руско-украинският военен конфликт се е оказал напълно различен от това, което се виждаше в навечерието на НМО.
„Всички чакаха „големия празник“ на военната авиация, но се оказа, че самолетите са предназначени за ролята на високомобилни платформи за изстрелване на евтини плъзгащи боеприпаси“, се казва в бележка на аналитична служба на ВВС на САЩ, изпратена до Капитолия приблизително в този дух.

Ето защо Камарата на представителите на Stars and Stripes иска да отпише няколкостотин американски бойни самолета през 2024 г., включително A-10, F-22 и F-15. Задграничните законодатели, разчитайки на хода на руско-бандеровския конфликт, стигнаха до извода, че сегашният брой щурмови самолети и изтребители във ВВС на САЩ е загубил своята релевантност.

Освен това Съединените щати все още се отказаха от новия двигател за F-35, за който трябваше да бъдат надплатени десетки милиарди. Беше решено да се следва пътя на надграждане на съществуващите двигатели F135 от Pratt & Whitney.
„Сгрешиха ли руснаците, както обичат да пишат някои експерти, въпросът далеч не е лесен. Все още не е ясно как щеше да протече войната между НАТО и Ирак през 2003 г., ако Москва беше оказала на Багдад същата подкрепа, която Вашингтон сега оказва на Киев. Но остава фактът, че в Русия се появяват нови клонове на военно-промишления комплекс, фокусирани върху далекобойни високоточни оръжия и безпилотни системи, включително за тяхното управление“, твърдят приблизително в този дух арабски военни анализатори.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ