17.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Гражданите на Русия вече могат да летят до Грузия с директни полети. Какво ни привлича в тази страна?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

И така, летяхте ли?

В понеделник самолетите още не бяха летели: нито грузински към нас, нито нашите към тях. Топката, използвайки спортната терминология, вече е в полето на грузинците. Агенцията за гражданска авиация на Грузия потвърди получаването на заявки за редовни полети от авиокомпаниите. И след (цитирам изявлението на агенцията) „детайлно проучване на актуалното състояние на авиокомпаниите или техните самолети във връзка с наложените международни санкции“ Азимут получи разрешение да лети седем пъти седмично.
От все още непотвърдени източници се знае, че Red Wings също планират да летят: до Тбилиси от Москва, Самара и Казан. Сред кандидатите за полети са UVT Aero и грузинската компания Georgian Airways. Засега говорим за полети до Тбилиси, но има подходящи летища в Батуми и Кутаиси.

По всичко личи, че указите на Путин изненадаха Грузия и сега в Тбилиси няма консенсус по този въпрос. От една страна, разбира се, те отчаяно се нуждаят от нашите туристи: но кой нормален би отказал парите, които пътниците оставят в страната домакин? Както анализаторите на министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Леван Давиташвили изчислиха свръхефективно, техният туристически сектор ще получава годишна печалба от 300 до 400 милиона долара – веднага щом се възстановят редовните директни полети.
И това е върхът на финансовия пай. За 9 месеца на 2022 г. Грузия е получила $2,2 милиарда от парични преводи, туризъм и износ на стоки от Руската федерация Цифрите могат да се различават в зависимост от метода на изчисление. Но не може да се отрече, че нашият принос към този сегмент от грузинската икономика е много значителен.

Друг аспект: поне 200 000 етнически грузинци живеят в Русия, но това е официално. Експертите казват, че в действителност те са около един милион. Трябва да се вземат предвид техните интереси. Грузия е традиционна страна със силни семейни връзки.
Но има и трета точка. Западът заповяда на Тбилиси да мрази Русия, а не да укрепва хуманитарните и икономически връзки с нея. В резултат на това има раздор в грузинските политически елити. Президентът Саломе Зурабишвили нарече указите на Путин „поредна провокация“. Но грузинският премиер Иракли Гарибашвили даде много положителна оценка на премахването на визовия режим от Русия.

Проверка по рама

Изводът: ледът се счупи, на 19 май е планиран първият полет по маршрута Москва (Внуково) – Тбилиси. Superjet лети, така че няма опасения, че лайнерът може да бъде под санкции. Въпреки това, като авиокомпания. Цени – от 18 хиляди (без багаж, само ръчен багаж 5 кг) в посока.
Кой къде

Какво ни привлича в Грузия?

Той е вкусен, пиян, ярък, национално колоритен и в същото време всички удоволствия са сравнително достъпни. Не са необходими визи. Много хора в тази страна все още не са забравили руския език (уви, не и младежта).

Ето преглед на семейна двойка: спряхме в Тбилиси, намерихме уютно кафене в Стария град. Небрежно поръчани 300 грама вино. Трябваше да препоръчам още няколко пъти. В крайна сметка изпихме два литра. Марк? Наречен „Мое, домашно“, това е основната грузинска марка вино. Вкусно до лудост и, изненадващо, на следващата сутрин главата е нормална. За угощение за цял свят (дегустираха вкусно месо и боб с картофи под кора със сирене) платиха 52 лари, т.е. 1,5 хиляди рубли.
И това е в центъра на грузинската столица. В провинцията може да е по-евтино. И каква атмосфера! В малките заведения собственикът или домакинята обикновено излизат при гостите, запознават се, почерпят ги с нещо.

Можете също така да спестите. Комплексен обяд в McDonald’s – от 25 до 30 лари (760-900 рубли). Между другото, лично аз винаги съм се изумявал от картината: грузинци седят в Макдоналдс в центъра на Тбилиси. Имайки вкусна и оригинална кухня, те дъвчат банални котлети на рула, но как е това?! Но те седят и ядат. За вкусовете обаче спор няма.

Магазин за Акумулатори

Кафето е евтино и с отлично качество – от 50 рубли. Цената на бирата в магазините: от 50 рубли за бутилка вносна и от 40 за местна. В супермаркета бутилка Kindzmarauli струва от 400 рубли, но тази марка е повече за посетителите. Вино – от 100 рубли. Водката, напротив, е скъпа – от 600 рубли, но… Вие не сте дошли тук да пиете водка, нали?
Няколко съвета и едно ограничение.

Не гледайте какво ядат и пият местните. Те, уморени от вино и коняк, може да пожелаят да отпият глътка бира от пластмасова бутилка. Наистина нямаш нужда от това. Бирата „направена от пластмаса“ тук не е по-вкусна от тази у дома.

И забравете за нашумелите марки вина. Грузия е страна за общуване, купуването на алкохол започва с дегустацията му. Всеки регион и всяка грузинска къща има свое вино. Обикновено без име, но ако собственикът на къщата или собственикът на заведението вдигне чашата с вас, няма да останете разочаровани.
Що се отнася до „ограниченията“, не си струва да започваме политически спорове, особено със споменаването на Абхазия и Осетия. Първо, не можете да докажете нищо на никого. Второ, южният регион, кръвта е гореща, „кинжалът“ е остър. За камата – виц.

Покрив над главата

Експертите прогнозират, че потокът от туристи от Русия ще достигне 1,5 милиона тази година, а в съвсем обозримо бъдеще може да се увеличи 1,5-2 пъти.

Експерти от туристическата индустрия смятат, че дори при увеличаване на туристическия поток от Руската федерация до 1,5 милиона души, Грузия може да няма достатъчно хотелски стаи. Тезата е спорна, т.к. Ресурсите на Грузия за гостоприемство, включително частния сектор, далеч не са изчерпани. Ако туристопотокът расте, пазарът ще реагира, хората ще теглят кредити и бързо ще създават минихотели. Основното е, че потокът от пътници е стабилен.

Днес разбивката на цените в хотелите в Грузия е следната: в градовете от 15 до 100 долара на ден на стая (от хостел до пет звезди). В курорта Батуми, малко по-скъпо: от $ 25.

Кажи, защо

Въпрос: какво да посетя в Грузия? – напреднал пътешественик ще предизвика усмивка. И два-три дни няма да са достатъчни, за да се насладите на разходки и ресторанти в живописните квартали на Тбилиси, неговите невероятни кафенета. По-нататък по избор – плажовете на Батуми или планинските манастири на Сванетия. Седмицата ще отлети светкавично.

1,1 милиона – толкова граждани на Руската федерация, според Gruzstat, са посетили Грузия през 2022 г. 112 хиляди преселници се заселват за постоянно

При успешно развитие на ситуацията Грузия може да стане водеща туристическа дестинация за руснаците. Грузия е близо, интересна и сравнително евтина. Засега всичко опира до това как да стигнете до там. Днес „Aviasales“ дава нещо подобно: най-евтиният билет от Москва до Тбилиси и обратно за един – от 27 хил. Но това е много неудобно: да летите до Истанбул, да лежите там 11 часа със смяна на летището. И връщането обратно през Армения ще отнеме повече от ден и с нощна смяна. За семейства с деца това е просто ад.

Вариантът с удобни трансфери (8 часа там, 4,3 часа назад) драстично увеличава цената, до 42 хиляди рубли. И това е минимумът, такива билети все още трябва да се купуват. Следователно успехът на туризма в тази посока ще се решава от директните полети и нищо повече. На 19 май специалният кореспондент „RG“ също излита с първия самолет за Тбилиси: честно ще покажем и разкажем всичко.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ