19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Грижа за доматените растения: Пътят към БОГАТА реколта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Добрата грижа за доматените растения е в основата на богатата реколта. Растенията изискват редовно поливане и подхранване, за да дадат здрави плодове. Почвата на доматите трябва да се поддържа достатъчно влажна, за да може влагата да достигне до корените. Но внимавайте с поливането и не прекалявайте, за да не преполеете – твърде много вода може да лиши корените от кислород.

С подхранването на млади доматени растения също трябва да внимавате. Лесно е да се прехранват и да се повредят чувствителните им корени. Младите доматени растения трябва да се подхранват веднага щом бъдат трансплантирани, като се използва половината от препоръчителната доза на приложение или съотношението на разреждане, посочено на опаковката. Ако торът за домати е добавен към почвата преди засаждането, може да не е необходимо допълнително подхранване, докато растенията не започнат да дават плод.

Най-добрата температура за отглеждане на домати

Добрите градинари препоръчват да завършете основните стъбла на доматеното растение към кол за опора, а страничните издънки да бъдат отстранени. След като се развият пет странични стъбла, носещи листа и плодове, отщипете растящия връх на основното стъбло. Така енергията на растението ще е съсредоточена върху производството на повече плодове и реколтата ви ще е богата.

За по-малките видове храсти няма нужда да премахвате странични издънки или да прищипвате върховете на растежа. Въпреки това може да се наложи да подкрепите силно натоварени клони с колове.

Основни съвети при отглеждане на ДОМАТИ за страхотна реколта

Проверка по рама

Кога да берем домати?

За да си отговорите на въпроса кога да берете доматите от растението, ще ви помогне цветът им – те трябва да са напълно узрели и оцветени.

Съвети за идентифициране на зрели домати:

– Проверете пакета със семена от домати или етикета на растението, тъй като това ще предостави информация за цвета и нюанса на зрелия домат.

– Зрелите домати имат ясно изразен свеж аромат, който лесно може да се разпознае.

– Пипнете плодовете – узрелите домати ще се усещат леко меки.

Магазин за Акумулатори

През есента доматите ще спрат да узряват, но това, което може да направите е да отрежете всички останали домати и да ги поставете на закрито в хартиен плик заедно с банан или ябълка. Тези плодове отделят газ, наречен етилен, който насърчава доматите да узреят. Процесът отнема около две седмици. Периодично проверявайте.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ