14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Грузинският премиер обвини опозицията, че манипулира младежта, за да дестабилизира страната

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Как смеят да използват тези младежи като щит, оставят ги да излязат на преден план, за да хвърлят коктейли Молотов? Около 60 полицаи бяха ранени, няколко бяха почти изгорени живи, няма да простим на никого за това“, каза Гарибашвили. Той също така нарече Единното национално движение на Михаил Саакашвили фашистка партия.
Вечерта на 7 март грузинският парламент прие на първо четене закона „За прозрачността на чуждото влияние“. Според него се предвижда да се създаде списък с организации, включително медии, които получават над 20% от финансирането от чужбина.

Сутринта на 7 март хиляди хора участваха в митинг пред сградата на парламента на булевард Руставели, който до вечерта прерасна в сблъсъци със специални сили. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, а според съобщенията протестиращите са използвали коктейли Молотов.
На 8 март протестиращите обградиха сградата на парламента и се опитаха да пробият металните огради, приближавайки се до портите. Служителите на реда отново използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да ги прогонят.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите, като записа видеообръщение пред Статуята на свободата в Ню Йорк, където е на официално посещение. Тя каза, че ще наложи вето на закона, ако бъде приет.
Срещу новия закон се противопоставиха и опозиционни политици и представители на западни държави. Според тях това ще застраши демократичните процеси в Грузия. Отбелязва се също, че приемането на този закон може да попречи на Тбилиси да получи статут на кандидат-член на Европейския съюз.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ