26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Храни и напитки, които могат да влошат симптомите на астма

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Милиони хора по света страдат от астма. Астмата е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища и се проявява с повтарящи се епизоди на свиркащи хрипове, тежест, задух, кашлица нощно време или рано сутрин и стягане в областта на гърдите.

Според редица проучвания някои храни могат да влошат възпалението и следователно тежестта на астмата. Все още няма клинични доказателства за промяна в начина на хранене, но пък има такива, които предполагат, че здравословният хранителен режим има благоприятен ефект върху здравето.

Проучване, направено през 2017 година, показва, че определени храни имат противовъзпалителен ефект, а други не и съответно едните помагат, докато другите вредят. Мередит Маккормак, доцент по медицина, е работил с пациенти, болни от астма, за да разработи хранителни режими, които могат да облекчат симптомите на болестта.

Вижте кои са храните и напитките, които могат да влошат симптомите на астма:

Млечни продукти – от години се говори, че млечните продукти влошават симптомите на астма, защото увеличават производството на слуз в белите дробове. Има обаче малко научни доказателства, подкрепящи тази теория. Въпреки това има хора, които споделят, че са забелязали, че след консумацията на млечни продукти, астмата им се е влошила. За да излегнете евентуални проблеми, придържайте се към умерена консумация.

7 метода за облекчаване на астма и алергия

Изкуствени подсладители – рядко, но все пак не е изключено хранителните алергии да доведат до астма. Аспартамът, който се използва в диетичните газирани напитки, е добавка, за която се подозира, че може да доведе до алергични реакции. Симптомите на хранителна алергия се отразяват на астмата и дори могат да я влошат. Препоръчително е хората, които имат затруднено дишане да не приемат храни и напитки с аспартам.

Проверка по рама

Бира и вино – виното и някои бири съдържат сулфити, които могат да влошат астмата. Сулфити има и в сушените плодове, киселите краставички, скаридите и някои подправки. Затова, ако страдате от астма, избягвайте тези храни и напитки.

 

Преработени храни – в повечето преработени храни има консерванти и изкуствени оцветители, които могат да влошат състоянието на белите дробове. Силно преработените храни, fast food-a, пържените, пакетираните и замразените храни влошават симптомите на астма. Затова е добре хора, които имат астма, да ограничат или напълно да изключат приема на такъв тип храна. Спазването на диета с високо съдържание на мазнини и преработени храни се свързва с по-висок риск от астма, отколкото спазването на диета с малко преработени храни. Консумацията на преработено месо 4 или повече пъти седмично влошава симптомите на астма.

Вредни храни – става въпрос за сладкишите, червеното месо и други мазни храни, които водят до натрупване на излишни килограми и могат да влошат функцията на белите дробове и да доведат до възпалителни процеси. Важно е човек да поддържа здравословно тегло, особено когато страда от хронични заболявания. Когато човек има излишни килограми, белите дробове работят по-усърдно и това води до влошаване симптомите на астма. Трябва да се подчертае, че не всички мазни храни не бива да са част от менюто ви. Някои мазнини, като тези в рибата, авокадото, кокосовото масло, зехтина, ядките и семената, са полезни за хора с астма.

Как да облекчиш бързо астматичните пристъпи?

Магазин за Акумулатори

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ