13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Христо Ковачки: Честит ден на Европа! ЕС се роди от въглищата и стоманата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Честит Ден на Европа! На 9 май 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман произнася забележителна декларация, с която предлага създаването на Европейската общност за стомана и въглища и поставя основите на бъдещия Европейски съюз.

Обединявайки гръбнака на своите индустрии – въгледобива и стоманодобива, шест европейски страни – Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург, изграждат фундамента на това в Европа никога повече да няма война.

Нещо, в което всички вярвахме до 24 февруари 2022 година, когато Руската федерация нахлу в Украйна. Агресивните действия на управлението на Владимир Путин върнаха историята с 80 години назад.

Днес отново водещите новини са за ракети и снаряди, а не за просперитет и благополучие, а украинските поля са разкъсвани от веригите на танкове.

Поредната инаугурация на „новия стар” руски президент на 7 май още веднъж показа, че в Русия са се възродили имперски въжделения, автокрация и самодържавие, което ни изправя пред огромни заплахи и предизвикателства.

В този смисъл решенията за изграждане на нови мощности на АЕЦ Козлодуй и зареждането на 5-и реактор със свежо ядрено гориво от „Уестингхаус” са стъпка далеч надхвърляща традиционните енергийни параметри.

Проверка по рама

Днес повече от всякога България се нуждае от обединение около своите общи национални цели и защита на своя евроатлантически път на развитие.

На снимката: Момент от произнасянето на историческата реч на Робер Шуман на 9 май 1950 г.

Фейсбук пост на бизнесмена Христо Ковачки, един от най-големите работодатели в България

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02Hu5RVo4QkJYwK4kbBRrzusm68tzdBxESCo5qPRSwCe2adGmbj7ZVabEspakzMuPjl&id=100090358448990&paipv=0&eav=AfYKJAS5L40J5Io-vd5yE1-OIqnqcNNN37zUaZ4RYMXo2dI1ROjJlZHPwi0B2bGbbfU&_rdr

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ