7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

Huawei свива с над 60% производството си на смартфони през тази година

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лого на китайската компания „Хуавей“ на технологичното изложение CeBit в Хановер, Германия, през 2012 г.

Huawei Technologies е уведомил доставчиците си, че поръчките за компоненти за смартфони ще спаднат с повече от 60% тази година, тъй като наложени от САЩ санкции продължават да се отразяват негативно на китайския технологичен гигант, съобщи в четвъртък агенция Nikkei.

Huawei е уведомила доставчиците, че планира да поръча достатъчно компоненти за 70 до 80 милиона смартфони тази година, според източници от редица доставчици. Това представлява спад с над 60% спрямо 189-те милиона смартфона, доставени от Huawei през миналата година.

Поръчките на компанията за компоненти са ограничени до тези за 4G моделите, тъй като липсва разрешение от правителството на САЩ за внос на компоненти за 5G модели смартфони. Някои от доставчиците на компоненти посочиха пред Nikkei, че данните за планираните за производството смартфони може дори да бъде намален до близо 50 милиона броя.

През миналата година китайският технологичен гигант миналата година падна до номер 3 в световната индустрия за смартфони, изоставайки от южнокорейската компания Samsung Electronics и американската Apple, показват данни на анализаторската компания IDC. Huawei вероятно ще загуби по-нататъшни позиции през тази година на фона на американските ограничения за износ.

Проверка по рама

Компанията Huawei отказа да коментира информацията на агенция Nikkei.

През миналия ноември Huawei продаде своята нискобюджетна марка смартфони Honor на консорциум от над 30 китайски компании в опит да помогне на Honor да си възвърне достъпа до ключови компоненти и части, подлежащи на ограничения в рамките на САЩ.

От Honor казаха, че са осигурила бизнес отношения с ключови доставчици, включително AMD, Intel, MediaTek, Micron Technology, Microsoft, Qualcomm, Samsung, SK Hynix и Sony. През миналия месец компанията стартира в Китай своя нов смартфон V40 5G.

Докато някои от доставчиците на Huawei са получили разрешение от Министерството на търговията на САЩ за доставка на части, компанията все още няма достъп до основните компоненти за своите 5G модели.

Заговори се, че Huawei може да продаде целия си бизнес с мобилни телефони.

Жън Джънфей, основател и главен изпълнителен директор на

Магазин за Акумулатори

Коментирайки тази информация, изпълнителният директор на Huawei Technologies Жън Чжънфей каза пред Nikkei,  че неговата компания „няма никога“ да поеме по този път. Но според изпълнителен директор на един от доставчиците, Huawei не е успяла да набави необходимите компоненти.

Глобалният недостиг на полупроводникови компоненти също натежава в върху бизнеса със смартфоните на Huawei.

В Китай имаше надежди, че новият президент на САЩ Джо Байдън, който пое поста от Доналд Тръмп през миналия месец, ще облекчи твърдия подход на своя предшественик към китайската търговия, включително по отношение на полупроводниковото и свързаното с него оборудване. Но сега изглежда, че новата администрация на Белия дом ще запази твърдата позиция на Тръмп.

Джина Раймондо, номинирана за секретар на американския министерство на търговията, заяви по-рано този месец, че в момента не вижда причина да премахва „черните списъци“ на компаниите от списъка на Департамента по търговия, тъй като повечето компании са били включени в тях поради съображения за национална сигурност или за външната политика.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ