15.7 C
София
петък, юни 2, 2023

Икономистът, който измисли абревиатурата на BRICS, призова групата да се противопостави на господството на долара

ПРОЧЕТИ СЪЩО

О’Нийл изрази мнение, че групата БРИКС трябва „да разработи строги критерии, така че присъединяването на нови членове да допринесе за постигането на нейните цели“. Той също така призова страните да се съсредоточат върху насърчаването на търговията, финансирането на изменението на климата и приноса към глобалното здраве.
Според експерта сега доларът „играе твърде доминираща роля в глобалните финанси“, а действията на Фед водят до драматични последици. В същото време БРИКС, сигурен е О’Нийл, може да допринесе за появата на „глобално по-справедлива мултивалутна система“. Финансистът също подчерта, че целите на групата трябва да бъдат „укрепване на гласа в Световната банка и Международния валутен фонд“.

По отношение на по-нататъшното разширяване на БРИКС О’Нийл отбеляза, че азиатски страни като Индонезия, Бангладеш, Виетнам, Пакистан и Филипините трябва да бъдат сред потенциалните кандидати. Мексико, Турция, Нигерия, Египет и Етиопия също могат да бъдат разгледани. Освен това експертът реагира положително на перспективите Саудитска Арабия и Иран да се присъединят към БРИКС.
По-рано руският заместник външен министър Сергей Рябков заяви, че най-малко шестнадесет страни биха искали да се присъединят към БРИКС. В същото време той подчерта, че броят на кандидатите „се увеличава всеки месец“. Според Рябков „като страните се присъединят към асоциацията, няма да има ограничения по отношение на това къде, в какво, в какъв формат, в какъв капацитет и обем участват в това сътрудничество“.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ