24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Ирак заплаши Швеция с разрив на отношенията при повторение на акцията с изгарянето на Корана

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В навечерието шведската дипломатическа мисия в Багдад беше нападната от демонстранти. В нощта срещу 20 юли стотици протестиращи нахлуха в съоръжението и го подпалиха. Полицията с помощта на водни оръдия и електрошокове избута нарушителите. Никой от служителите на посолството не е пострадал. В момента нападнатата дипломатическа мисия е затворена за посетители.

След инцидента Швеция повика шарже д’афер на Ирак. В същото време иракското външно министерство осъди палежа на посолството. Местните служители на реда разследват обстоятелствата около инцидента и се опитват да установят виновните за случилото се.

На 28 юни шведската полиция разреши изгарянето на Корана в Стокхолм пред джамия в първия ден на Курбан Байрам. Шведският премиер Улф Ялмар Кристерсон заяви, че решението е „законно, но неподходящо“.

Руското външно министерство осъди акцията по изгаряне на Корана в Швеция. „Безнаказаността в такива случаи може да доведе до непредсказуеми катастрофални последици“, отбелязаха на площад „Смоленская“.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ