13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Испания провежда предсрочни парламентарни избори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Никой експерт обаче не може да прогнозира как ще завърши днешното гласуване. Както показаха последните социологически проучвания, както десните, така и левите сили имат приблизително равни шансове за успех. За да има право да състави кабинет, партия или коалиция трябва да спечели най-малко 176 места в 350-местния Конгрес на депутатите (долната камара на парламента).

Според проучвания на различни компании и центрове за проучване на общественото мнение, Испанската социалистическа работническа партия може да получи 26 до 28 процента от гласовете, докато нейният основен съперник, Народната партия, може да получи 25 до 36 процента. Дълго време именно тези две политически сили се редуваха на власт в Испания, но през последните години подкрепата им намаля, в страната се появиха нови партии, които примамиха избирателите към тях.

Ето защо социалистите, които спечелиха изборите през 2019 г., бяха принудени да се съюзят с партията Unidas Podemos, за да съставят правителство. Новият кабинет очевидно ще бъде коалиционен и затова е важен начинът, по който ще гласуват за другите политически сили днес.

Така според социологическите проучвания лявото движение Sumar може да получи 11-14 процента от гласовете, а крайнодясното Vox – 8,5-14 процента. Други 15 партии, участващи в изборите, се радват на много по-малка подкрепа, само каталунските и баските националистически сили могат да разчитат да бъдат представени в новия парламент от групи от 6-8 депутати, останалите ще получат само 1-2 места. Те обаче не трябва да се подценяват, защото ако основните десни и леви сили получат еднаква подкрепа, може да зависи от съюз с малки партии кой точно ще получи правото да състави ново правителство.

Трябва да се отбележи, че политическите програми на социалистите и консерваторите са в много отношения сходни, те са насочени към социална подкрепа за населението и модернизация на страната. Така PSOE предлага законодателно да се регламентира минималната работна заплата да не бъде по-ниска от 60 процента от средната за страната. А Народната партия иска намаляване на подоходния данък за тези, които получават под 40 хиляди евро годишно. И двете сили предлагат подобрения в сферата на образованието, насърчават „зелен дневен ред“.

Очевидни различия са свързани с отношението към франкизма. Лидерът на Народната партия Алберт Фейхоо иска да отмени закона за демократичната памет, приет от социалиста Педро Санчес, който на практика забрани всичко, свързано с диктатора Франсиско Франко.

Проверка по рама

Според политическите анализатори избирателната активност на тези избори ще бъде около 70 процента. 2,47 милиона испанци вече са гласували предсрочно по пощата.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ