4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Италия смята, че фон дер Лайен може да стане новият генерален секретар на НАТО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вестникът смята, че сегашното посещение на европейския служител в САЩ и Канада трябва да се разглежда като сондиране на почвата за шансовете й да оглави Северноатлантическия алианс. Според La Repubblica изборът на германка би бил „идеално решение за американците, тъй като потенциалните алтернативни кандидати не са много убедителни“.
В същото време основният вариант за фон дер Лайен трябва да бъде преизбирането на ръководител на Европейската комисия, която тя ще ръководи до следващото лято. Прави впечатление, че в самото НАТО очакват да запазят досегашния генерален секретар, норвежеца Йенс Столтенберг. Съобщава се, че въпреки предстоящото изтичане на мандата му (през септември тази година), членовете на НАТО ще се опитат да осигурят нов мандат за него на предстоящата през юли среща на върха във Вилнюс.

Известно е, че бившият британски премиер Борис Джонсън също възнамерява да участва в надпреварата за поста генерален секретар на НАТО. Самият политик говори за възможността да оглави Северноатлантическия алианс, говорейки по украинския телевизионен канал Рада. По думите му той не изключва такъв вариант и е готов да се бори за този пост. „Трябва да съобщя, че има такава идея. <...> Смятам се за кандидат. Това е много добра позиция, важна. Сега НАТО е по-силен от всякога“, – води ТАСС думите на бившия премиер.Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ