8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Изглед от Париж: Франция на ръба на социално цунами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В края на краищата, според всички социологически проучвания, повече от две трети от гражданите са против правителствен законопроект, който според тях ще нанесе удар върху една от основите на социалната система, създадена след Втората световна война. Според организаторите на тази акция 700 хиляди души са участвали в шествието по булевардите на града на Сена. Както обикновено, официалните власти посочиха цифрата с порядък по-ниска – малко над 80 000.
Демонстрантите носеха плакати, които не оставяха съмнение за отношението им към законопроекта и основния му вносител. Те бяха надписани: „Макрон, не ни ли чуваш?“, „Ние не гласувахме за това!“.

Според организаторите на тази акция 700 хиляди души са участвали в шествието по булевардите на Париж.
Общо в шестия общонационален ден на протести около три милиона граждани излязоха по улиците на над 300 френски града. Дори ако вземем предвид броя на местното Министерство на вътрешните работи, който е почти 1,3 милиона демонстранти, то тази цифра е рекорд от началото на поредица от масови демонстрации, започнали през януари. Вярно, не мина без жестоки сблъсъци между служители на реда и някои разгорещени протестиращи. В Париж схватките, започнали от средата на похода, продължиха до крайната му точка – Place d’Italie. По пътя бяха изпотрошени билбордове, витрини на банки, автобусни спирки и други „градски мебели“. Стигна се дотам, че хората започнаха да усукват паветата, да демонтират скелета и всичко това полетя към полицията. Те отговориха със сълзотворен газ, шокови гранати и палки.

В резултат на това в столицата бяха арестувани повече от две дузини души. Нещо подобно се случи и в други градове. И така, в Рен (това е Бретан) момчета, склонни към насилствени действия, издигнаха барикади, подпалиха контейнери за боклук, хвърлиха димни бомби, бутилки, бутилки с боя. Дори се наложи полицията да прибегне до водно оръдие, за да ги успокои. Беше горещо и в Лион, и в Нант, и в редица други градове. Важно е да се отбележи, че въпросът не се ограничава само до масови шествия. Общата стачка засегна и много сектори на икономиката.
Стачкуват транспортни работници, персонал на АЕЦ, учители, комунални работници. Три от четирите терминала за втечнен природен газ (LNG), всички петролни рафинерии и на места пътната мрежа бяха блокирани. Организаторите на тази мащабна акция заложиха много на това и по тяхно дълбоко убеждение постигнаха феноменален успех.

Проверка по рама

„Това беше историческа мобилизация, най-мощната през последните 40-50 години“, каза Лоран Бергер, председател на Френската демократична федерация на труда (FDLT). Трябва да се подчертае, че такъв резултат стана възможен само благодарение на факта, че всичките осем най-големи профсъюзни централи в страната, както леви, така и по-умерени, успяха да обединят усилията си за известно време. Както отбеляза ръководителят на един от тях, „ние оставихме различията си в гардероба, за да формираме единен фронт“. Което е разбираемо: въпросът за пенсиите засяга всички граждани и на първо място многобройната синдикална база.
Стачкуват транспортни работници, персонал на атомната електроцентрала, учители, служители на комуналните услуги

Сега те настояват правителството да се откаже от законопроекта, който предизвика истинско социално цунами в страната. В изявлението, разпространено от профсъюзните центрове след бурен ден на протест, се подчертава, че ако това не се случи, тогава „стачката и демонстрациите ще продължат“. Те също призоваха собственика на Елисейския дворец спешно да приеме техните представители, тъй като „ситуацията може да стане взривоопасна“. Синдикатите нямат намерение да отстъпват и обещаха нови протестни акции на 11 и 15 март. Дали властите ще им посрещнат наполовина е открит въпрос. Както си мислят тука, могат да се поддадат. Всъщност във Франция вече имаше ситуация, когато през 1995 г. правителството, което предизвика гнева на профсъюзите, трябваше да оттегли подобен проект, а тогавашният министър-председател Ален Жупе подаде оставка.

Междувременно
Добавянето на боклукчии към протестите срещу пенсионните реформи доведе до факта, че планини от боклук започнаха да растат по улиците на Париж. Според телевизионния канал LCI около две хиляди тона отпадъци са се натрупали в резервоарите на града от началото на седмицата. Просто няма къде да се унищожат, спряна е работата на три инсталации за изгаряне на отпадъци. Активисти блокираха входовете към тях. Протестиращите заплашват да продължат стачката си, докато властите не се откажат от плановете си да повишат възрастта за пенсиониране на 64 години. Заслужава да се отбележи, че само в Париж всеки ден се събират три хиляди тона боклук, а в района на Ил дьо Франс – 15 хиляди тона. Само обществените услуги не могат да се справят с такова натоварване, така че в работата се включват частни компании, чиито служители са членове на различни профсъюзи. Според представители на тези асоциации допълнителни две години работа заплашват техните служители с факта, че хората могат да умрат преди пенсиониране. Освен това клошарите настояват за намаляване на възрастта за пенсиониране на 60 години заради тежкия характер на работата им. Според BFMTV стачката на сметосъбирачите може да доведе до нашествие на плъхове, които според специалистите ще се появят още на четвъртия ден.

Подготвен от Юрий Когалов

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ