13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Как да изгоним мравките от къщата и градина?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Какви са ползите от мравките? Унищожават паякообразни акари, охлюви, гъсеници и ларви на мухи. Тези насекоми копаят и разрохкват почвата на дълбочина 1,5 м, осигурявайки отлична вентилация и влажност до 90%, повишават съдържанието на калий в почвата 2 пъти, а на фосфор – 10 пъти.
Какви вреди нанасят? По време на живота си мравките подкиселяват почвата, което е много разрушително за някои култури. Мравуняк близо до дърво, постепенно потиска кореновата система, мравките ядат разсад. носят семена от плевели.

Мравките ядат сладки плодове: ягоди, череши, моркови, тикви и други, допринасят за разпространението на листни въшки. Ядат листенца от рози и божури, което депресира цветята.
Борба с мравките със сода – ето какво правят опитните градинари

Как да се отървете от мравките в къщата?
За да защитите дома си от мравки, преди да се появят, или за да предотвратите увеличаването на техния брой, поддържайте редовно дома си чист. За да направите това, не оставяйте мръсни съдове в мивката. Също така не забравяйте да поставите цялата храна в хладилника. Сладко, лепкаво и мазно тези насекоми обичат най-много. Освен това е полезно да избършете повърхностите с кърпа или гъба, напоена с оцет или амоняк. Тези вещества заглушават ензимите на насекомите, след което те не могат да намерят обичайните си пътища….

Проверка по рама

Унищожаване на гнездото и кралицата на мравките. Ако мравките вече са пълноправни обитатели на къщата ви, трябва да намерите тяхното гнездо и кралицата за унищожаване. Гнездото може да бъде намерено, като наблюдавате известно време мравките и техните движения. Най-често те се намират зад мивки или шкафове в кухнята, както и плочки или первази в банята.
Що се отнася до кралицата на мравките, веднага ще я познаете, тъй като е много по-голяма от всички свои роднини, по-тъмна и има светли ивици по корема. 

Смесете тези две съставки от кухнята и ще забравите за мравките

Изтриване на феромони от пътеките на мравките
Обърнете специално внимание на пътеките на мравките, където насекомите се движат ясно благодарение на феромоните. Вашата задача е да унищожите вредителите няколко пъти, докато пълзят по пътя си, и след това напълно да отмиете пътя, така че оцелелите индивиди да не могат да го намерят. Сапуненият разтвор идеално „изтрива“ следите от феромони. Просто разредете течния сапун във вода (можете да използвате катранен сапун, който има по-интензивен мирис), като добавите към него няколко капки етерично масло от мента. Е, тогава ги обработете с обичайните пътища на мравките ….

Как да се отървем от мравките в градината?

Магазин за Акумулатори

Мравките в двора са истински проблем. Те гризат плодове, цветя, а също така правят истински разкопки под храстите. Те се появяват както сами, така и заедно с листни въшки, което се случва доста често. Факт е, че листната въшка има сладка секреция, наречена медена роса, с която мравките не са склонни да пируват.
Освен това насекомите култивират листни въшки по този начин, разпространявайки ларвите им в растенията. Разбира се, най-ефективните продукти за растителна защита са инсектицидите против мравки. Най-честите активни съставки на такива лекарства са хлорпирифос и диазинон. Хлорпирифосът се задържа в почвата 110-120 дни и запазва ефективността си в борбата с насекомите 1-2 месеца. Диазинонът се абсорбира от корените на растенията, което удължава защитата с още 2-3 седмици.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ