21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Как да се отървете от вагиналната гъбична инфекция?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Милиони жени страдат от вагинални гъбични инфекции всяка година, които се появяват отново точно, когато мислите, че са изчезнали завинаги. Всъщност, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), оценките показват, че около 75% от всички жени ще имат вагинална гъбична инфекция в даден момент от живота си, пише в статия на сайта https://draxe.com.
Докато видът дрожди, които причиняват вагинални гъбични инфекции, както и симптомите на кандида, могат да бъдат напълно безвредни, в даден момент нивата им често са достатъчно високи, за да атакуват „добрите бактерии“ на тялото и да причинят вагинална инфекция или по-лошо.

Добрата новина е, че има няколко естествени стъпки, които можете да предприемете, за да се отървете завинаги от вагиналната гъбична инфекция.
Тя може да се лекува естествено с добавки, етерични масла, богата на хранителни вещества диета и пробиотици.

Във всеки един момент милиони дрожди живеят вътре и на повърхността на тялото ни. Често срещаните видове дрожди виреят предимно във влажни места, като устата, гърлото, носа, червата и подмишниците. Гъбичките също така живеят във вътрешната обвивка на червата.

Къде се объркват нещата и как се развива вагиналната гъбична инфекция? Когато някой има силна имунна система, която работи правилно, той е в състояние да поддържа баланс между всички различни щамове микроби, което му позволява да се бори с кандида по естествен начин и да остане здрав. „Добрите бактерии“ са в състояние да балансират „лошите бактерии“, но този деликатен баланс може лесно да се наруши, когато дрождите започнат бързо да растат и да се размножават.
Честите причини за вагинални гъбични инфекции включват: прием на антибиотици (които унищожават някои от „добрите бактерии”), по време на бременност (поради високи нива на женски полови хормони), когато има хормонален дисбаланс, използване на хормонална терапия или прием на противозачатъчни хапчета, след полов акт, при увредена имунна система – например, поради автоимунно или вирусно заболяване. Химиотерапията и лъчелечението при рак също могат да потиснат имунната ви система, както и при хора, които имат неконтролиран диабет.

Проверка по рама

Мерки за предотвратяване на вагиналната инфекция:
1. Поддържайте кожата си чиста и суха, включително и в гениталната област.

Дрождите могат да се размножават до вредни нива, само когато условията са подходящи. Най-добрият начин да спрете разпространението на гъбички е да поддържате кожата си чиста, суха и без ожулвания или рани.

След полов акт не забравяйте да измиете гениталната област. Възможно е да се разпространят гъбични инфекции по време на секс. Винаги практикувайте безопасен секс, като използвате презервативи и се въздържайте напълно от интимност, ако вие или вашият партньор имате активна инфекция.
2. Носете чисти, широки дрехи.

Уверете се, че носите чисто бельо и в идеалния случай изберете памучно бельо или друга дишаща материя. Може също да носите по-широки дрехи и да избягвате чорапогащи или бански костюми, ако сте предразположени към инфекции, тъй като всички те повишават топлината на тялото и задържат влагата. Когато носите бански костюм, опитайте се да не стоите с него твърде много часове, особено ако е мокър или мръсен.

Магазин за Акумулатори

3. Изключете наличието на алергии.
Понякога алергиите към презервативи/латекс, сапуни или други хигиенни продукти, като масла за баня, тампони, душове, могат да причинят алергии и инфекции. Химическите продукти са дразнещи за чувствителната генитална област и могат да повлияят отрицателно на баланса на бактериите във вагината. Ако наскоро сте започнали да използвате нови продукти и забележите инфекции, опитайте да смените продуктите си и вместо това използвайте нещо по-естествено.

Също така внимавайте с използването на продукти, които причиняват вагинално дразнене, като тези с химически оцветители, аромати и други агресивни съставки. Избягвайте тези потенциални причини за гъбична инфекция, ако е възможно. За щастие, обикновено има лесно достъпни алтернативи.

4. Помислете за други медицински или хормонални проблеми.
Някои предшестващи медицински състояния могат да увеличат податливостта ви към вагинални гъбични инфекции, тъй като те променят бактериалния и химичния баланс в тялото ви. Два примера са хормоналният дисбаланс и диабет тип 2.

Вероятно сте наясно, че диабетът е състояние, при което нивата на кръвната захар играят важна роля, но знаете ли, че тя също подхранва растежа на кандида? Ако имате диета с високо съдържание на захар или не управлявате правилно кръвната си захар, вие давате на дрождите повече гориво за размножаване.

Що се отнася до хормоните, женският полов хормон прогестерон може да увеличи гъбичните инфекции във вагиналната област, защото покачва производството на гликоген, естествено нишесте, което лесно се превръща в захар. Дрождите могат да процъфтяват от тези молекули нишесте и тъй като жените имат естествено по-високи нива на прогестерон от мъжете, те са по-податливи на свръхрастеж на дрожди.

Мъжете също могат да развият гъбични инфекции. Но женските полови хормони ги правят много по-вероятни, особено когато са значително повишени през втората половина на менструалния цикъл, по време на менопаузата, когато жената приема противозачатъчни или е бременна./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ