12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Как да се предпазим от кърлежи?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С топлото време се появяват и редица опасности за здравето ни – алергии, хапещи насекоми. Сред най-разпространените са кърлежите, чието ухапване може да предизвика както алергична реакция, така и да доведе до сериозни инфекциозни болести. За да се предпазим от кърлежи, трябва да знаем къде се срещат.
Кърлежите се срещат по открити места: в тревата, дърветата, храстите, листата. Рисковите зони са паркове, алеи, извънградски гористи местности. Не можем да ограничим излизането си на открито, но можем да вземем мерки да се предпазим от нежеланите паразити.

Как да се справим с ухапването от кърлеж?
Най-важното нещо, което трябва да направим е да отстраним кърлежа. По този начин ще се предпазим и няма да се заразим от съответната инфекция. Не отстранявайте кърлежа, ако имате алергична реакция, защото това може да влоши състоянието ви.

Уверете се, че сте почистили добре мястото с антибактериален почистващ препарат ими мехлем, след като кърлежът бъде отстранен. Възможно е лекарят ви да иска да изпрати кърлежа в лаборатория, за да анализира какъв тип е и да определи дали носи някакви патогени.
Поставете кърлежа в буркан с капак или запечатан плик и го занесете при вашия лекар. 
Лечението след отстраняването на кърлежа зависи от това дали страдате от алергични реакции към ухапване от кърлеж или сте заразени от заболяване, предавано чрез кърлежи.

Проверка по рама

При скъсан кърлеж – ето какво се прави
Как се отстранява кърлеж?

Може да премахнете кърлежа сами чрез инструмент за премахване на кърлежи или пинсети с фини връхчета. Уверете се, че ръцете ви и инструментите, които ползвате, са чисти и следвайте тези стъпки:

1. Хванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата си.
2. Издърпайте рязко нагоре и отстранете от кожата, като прилагате постоянен натиск. Внимавайте да не огъвате или усуквате кърлежа.
3. Проверете мястото на ухапване, за да видите дали сте оставили част от главата или устата на кърлежа все още по тялото ви. Ако е така, отстранете тези части много внимателно.
4. Почистете мястото на ухапване с вода и нанесете дезинфектант за ръце на алкохолна основа, изопропилов спирт или йод.
5. След като извадите кърлежа, потопете го в спирт, за да се уверите, че е мъртъв.
6. Поставете го в плик и запечатайте. Запазването на кърлежа е важно доказателство за пред лекаря.
Какво трябва да направим, ако ни ухапе кърлеж?

Как да предотвратите инфекции от ухапване от кърлеж?

Магазин за Акумулатори

Най-добрият начин да избегнете инфекции, предавани чрез кърлежи, е предотвратяването на ухапвания. Ето няколко съвета за превенция:
* Носете дължи дрехи – избягвайте тениски с къс ръкав и къси панталони, когато се разхождате в гората, парка или тревни площи, където се срещат кърежи.
* Винаги вървете в центъра на алеите в парковете.
* Използвайте репелент срещу кърлежи с поне 20% DEET.
*  Ако сте били на открито в зона, в която евентуално се срещат кърлежи, вземайте душ или вана до 2 часа, след като се приберете.
* Проверявайте кожата си внимателно, след като сте били на открито, особено под мишниците, зад ушите, слабините, косата, местата зад коленете.

Обикновено са необходими поне 24 часа на кърлежа да се храни от кръвта ви, докато се заразите от някоя болест. Затова колкото по-рано идентифицирате и отстраните кърлежа, толкова по-добре.

Ухапването от кърлеж често е безсимптомно и безвредно. Кърлежите, обаче, могат да пренасят вредни болести като лаймска болест.
Ако забележите обрив с форма на меко око, треска, втрисане или болки в тялото, е изключително важно да се консултирате с лекар. 
Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ