16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Как празнуваха Великден в Карлови Вари

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В събота следобед до един часа следобед можеше да се дойде да се осветят козунаци, боядисани яйца и други храни. И то само от 18.00 до 19.00 часа. Така беше посочено в графика на службите. Вечерта дойдох в храма. Трябваше да търся в Карлови Вари откъде може да се купи козунак. Честно казано, дори не се надявах, че се продава някъде тук. За себе си реших, че накрая ще си купя кекс и ще отида в храма да го осветя.
Но за мой късмет попаднах на руски магазин. На табелата имаше нещо познато на всеки руснак – Гастроном. На тезгяха има изискани торти. Собственикът на магазина увери, че тук на втория етаж всички се пекат. Но цената на козунаците хапят! Приблизително 200-грамов козунак струва 235 крони (около 900 рубли). Позната семейна двойка украинци предложи да купите Великденски торти в самия храм. така и направих! За 120 крони (около 450 рубли) купих малка торта. Тук се продаваха и шарени яйца – в чувал по седем броя.

Повечето енориаши отидоха на църква с кошници. Освен козунаци и шарени яйца имаше и колбаси и други вкусни лакомства. Любопитно беше да се наблюдава как китайски туристи, купили козунак, си направиха селфи с него до паметника на Карл Маркс. Той е наблизо.
Отец Георги освещава точно на прага на църквата и вътре в храма. И ме покани да дойда на нощната служба, която започна в 23.15.

На празничната служба църквата беше препълнена до краен предел! Някои дори стояха на улицата близо до храма. Наблизо се виждаха две полицейски коли, които явно пазят реда.
Някои дойдоха и на нощната служба с кошници, за да благословят донесеното веднага след службата. Атмосферата на празника цареше в храма. Всички се усмихнаха и се поздравиха. Когато след шествието се чу: „Христос Воскресе!“ – тогава можете да чуете възклицания на различни езици. В службата имаше много украинци. Някои от тях облякоха специално за празника бродирани ризи.

Проверка по рама

Снимка: Олга Воскресенская
Междувременно един от местните жители забеляза, че малко хора дойдоха на празничната служба: „Преди четири години цялото пространство около църквата беше заето от енориаши.И в църквата беше толкова гъсто, че беше невъзможно да вдигнеш ръка. И сега има чувството, че в Карлови Вари почти не са останали руснаци.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ