19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Как Ракитово стана частна община на фамилия Холянови?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


По традиция фирми с подставени лица печелят договорите с кметството

В малката община Ракитово, далеч от погледа на централната власт, законите са буквално дупка в полето, твърдят местни жители. Казват, че пример за такова широко разбиране на закона дава лично кметът Георги Холянов, пише „Уикенд“. Да припомним, че преди него общината се ръководи от баща му Костадин Холянов, което е уникален пример за приемственост в страната. Приживе бащата – кмет той е уличен, че раздава на синовете си Георги и Щерян обществени поръчки за огромни пари. Само доставката на гориво е за над 430 хил. лева.

След като бащата си отива от този свят, в кметския стол сяда синът му Георги Холянов, сякаш Ракитово е наследствена  монархия. Само пет месеца по-късно обаче той е отстранен от длъжност, понеже продължава да се подвизава като собственик и управител на фирмите си – „Цвета къмпани”, „Кос Хол 1” и „Кос Хол 2”.

Общинската избирателна комисия, според запознати, дълго си затваря очите пред този факт и едва след подаване на сигнали „нагоре”, се стига до отстраняването на Холянов. Чак в средата на октомври и през декември 2023 г. той сколасва да прехвърли дружествата на жена си Сузана Холянова.

Само че през октомври 2023 г. Георги Холянов отново печели местните избори, както се казва – като толкова много си го искат хората, може ли да им откаже. Съмненията за купуване на гласове остават да висят, но без последствия. Появяват се и снимки с намеци, че се раздават къде 50, къде 100 лева на избиратели.  

Проверка по рама

През октомври 2023 г. се случва и нещо супер куриозно. На 23 октомври  Върховният Административен съд – Трето отделение се произнася по жалбата на коалиция „Алтернатива за гражданите”, която негодува заради предсрочното прекратяване през 2022 г. на правомощията на  Георги Холянов като кмет на община Ракитово. ВАС потвърждава, че правилно е отстранен.

Решението е публикувано на 19 октомври 2023 г. Само че Холянов с цялото си нахалство, въпреки че е с прекратени правомощия като кмет, пак се е явил на избори. Само 10 дни след решението на върховните магистрати, на 29 октомври 2023 г., той пак печели по един или друг начин кметското кресло. При това с голяма преднина пред опонентите си. Може и да е законно, но въпросът е доколко е морално всичко това?

Източниците ни са категорични, че през годините Ракитово успешно се е превърнало в крепост на семейство Холянови, а синът Георги достойно продължава линията на своя покоен баща Костадин. „Няма да е пресилено, ако кажем, че кметът управлява като истински феодал, който си е осигурил протекции от политически партии, прокурори,,съдии, полицаи и целия настоящ на Общински съвет в Ракитово.”

Източниците ни уточняват, че общината се ръководи от несменяемия Цанко Молов. Той е шеф на общинския съвет от години и дори е изкарала мандати и при Холянов-баща. Моллов е сред най-образованите в управата на Ракитово – кметът и единият от кметовете са със средно образование, а  Цанко има диплома за учител по математика и информатика. Освен пръв общинар, той е изпълнявал и ролята на зам.-кмет, а също и на кмет през 2022 г. по времето, когато след смъртта на Холянов-баща се налага да се подготвят и проведат частични избори в Ракитово. И с целия този управленски опит зад гърба на екипа си, не е чудно, че Холянов-син печели изборите.

Освен това Цанко Молов и Георги Холянов не крият, че са близки, целият град, казват запознати, вижда другарските им почерпки след работно време. Преди време дори се стига до катастрофа след подобна почерпка, но въпреки големите съмнения, че на волана е бил самият кмет Георги, накрая се оказва, че е шофирана съпругата му Сузана. Въобще, познати ситуации. „Уикенд” вече разказа и за провокативните снимки, на които личната карта на Цанко Молов е снимана до три линии, които приличат на кокаинови магистрали. Иначе той самият се навърта около възможно най-консервативната партия ДПС.  

За кмета Георги Холянов в Ракитово твърдят, че е много близък и със зам.-кмета Ангел Кожухаров. Още по времето на покойния кмет Костадин Холянов, заместникът Кожухаров вдига незаконно и на напълно самодейни начала търговска сграда със заведение. След сигнал пристига проверка от ДНСК и потвърждава, че обектът е незаконен. Само че на кого в кметството му пука, след като там са се окопали като истински барони. Самият Ангел Кожухаров сигурно счита, че няма никаква връзка с въпросната сграда, понеже тя не е отразена в нито една от имуществените му декларации, а запознати казват, че се води на името на близка родственица. Не е ясно също дали за този градеж се плащат данъци и такси в общината. И за капак сред ресорите на Кожухаров, който иначе е възпитаник на средно професионално-техническо училище по текстил, от край време е …незаконното строителство. Според запознати и кметът-син Холянов не забелязва незаконния строеж.  

Магазин за Акумулатори

„Кметът и зам.-кметът са с протекции на всички нива и умело търгуват с влияние, работят изцяло в условията на конфликт на интереси и видимо се подиграват на закона. Това вече се превърна в традиция, която се предава от баща на син и така до края на света…”, не крият скептицизма си източниците ни.

Те припомнят, че  бащата Костадин Холянов полага клетва в далечната 2015 г. и оттогава започва финансовия възход на фамилията, като най-облагодетелствани са синовете Щерян и Георги. А финансовия им просперитет е направен по най-баналния начин – като се раздават обществени поръчки на фирми, които са на подставени лица, при това работници във фирмите на синовете. Прословути са поръчките за гориво, спечелени от специално основаната за целта „Петро 2016” от Велинград с управител някой си Пламен Михайлов, който до онзи момент не е имал никаква търговска дейност, но пък е тясно обвързан с фирма „Хол лес” на сина Щерян Холянов.

При управлението на бащата се оказва, че фирми, създадени по същия модел – с подставени лица  на синовете му Георги и Щерян, се разпореждат като пълновластни господари и с общинската горска територия. След като Георги Холянов поема властта в Ракитово са забелязали, че бизнес траекторията е леко изменена. Тя вече е насочена най-вече към Сузана Холянова, снаха на бившия и съпруга на сегашния кмет.

След такива патриархални модели на управление да не се чудим, че сме последни в Европа. Просто живеем в друга историческа епоха.  

Материалът Как Ракитово стана частна община на фамилия Холянови? е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ