24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Какаото регулира кръвната захар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руският диетолог д-р Ангелина Дюбина назова популярен продукт, който регулира кръвната захар. Съвременните изследвания показват, че една чаша от него е полезно за хората, предразположени към сърдечни заболявания и високи нива на глюкоза в кръвта.

Една чаша какао съдържа витамини Е и К, фибри, аминокиселини, манган, магнезий, фосфор, мед, цинк – това не е пълният списък на веществата, съдържащи се напитката. Що се отнася до кофеина, в какаото има достатъчно от това вещество, за да се почувствате енергизирани: около 15 милиграма на чаша.

Уникалността на какаото е в това, че е естествен антидепресант. Само една чаша сутрин ще ви осигури добро настроение, тъй като веществата, съдържащи се в какаовите зърна, стимулират производството на хормоните на щастието – ендорфини. Какаото също помага за подобряване на мозъчното кръвообращение. Това от своя страна се отразява положително на когнитивните способности. 

Какаото съдържа богат набор от антиоксиданти, които свързват свободните радикали и безопасно ги извеждат от тялото. Доказано е, че редовната му консумация помага за нормализиране нивата на холестерола. Проведени са и изследвания за ефекта на какаото върху организма на диабетици.

Със своя комплекс от витамини, минерали и антиоксиданти, какаото може да подобри имунния ви отговор. По-специално, какаото съдържа мед, който е необходим за синтеза на протеини, включително имунни клетки, както и цинк, който участва в образуването на Т-клетъчния имунитет./Zdrave.to

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ