2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Каква е връзката между белите коси и имунитета

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Чудили ли сте се защо хората, преживели тежко заболяване понякога внезапно, без причина, започват да побеляват? Понякога това явление засяга много млади хора, чието тяло все още активно расте и се развива. Е, учените имат отговор на този въпрос.
Изследователска група от Съединените щати, занимаваща се с проблемите на генетичното стареене на тялото, изследва явлението на побеляването на човешката коса от няколко години.

Чрез експерименти върху мишки те открили, че генът MITF, който е свързан с регулирането на нивото на интерферонови протеини, които са устойчиви на бактерии и вируси, намалява техния брой в меланоцитни клетки.
Меланцитите са клетки, отговорни за производството на пигмент за кожата, ириса и, разбира се, косата. В резултат на това цветът на косата ви може да бъде пряко свързан с вашето здраве.

„Това откритие предполага, че гените, които контролират пигментацията на косата и кожата, също участват в управлението на имунната система“, – казва Уилям Паван, един от авторите на изследването, цитиран от портала Science Daily.
  и във Фейсбук

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ