22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Каква световна „изненада“ в ядрената сфера подготвиха външните министри на АСЕАН за Сергей Лавров в Индонезия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

И така, кои са те за нас – тези страни от АСЕАН, в сряда, 12 юли, Сергей Лавров пристигна в столицата на Индонезия, за да се срещне с техните външни министри? Тайни приятели, които се страхуват да се карат с Европа и САЩ и затова могат да показват симпатии към Русия само зад кулисите? Американските „певци“, които са принудени да водят диалог с Москва, за да не влизат в конфликт с Китай, който има огромна тежест в Югоизточна Азия? Или прагматичните страни са се събрали на платформата на АСЕАН, все още запазвайки надеждата да седнат на два (а може би и на повече) стола и следователно предизвикателно да играят „двойна игра“?
Както каза виетнамският посланик в Асоциацията Нгуен Хай Банг, настоящата среща на министрите на външните работи на АСЕАН в Джакарта „ще се съсредоточи върху обсъждането на въпросите за„ регионалната икономика, инвестициите и стабилизирането на веригите за доставки „. Конфликти, включително руско-украинска конфронтация. Нито един от лидерите на АСЕАН определено ще възразят, ако държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров, както и други гости, поканени в Джакарта, очертаят своята визия за световните проблеми.

Но всичко това като цяло се отнася за страните от региона само като се имат предвид два ключови за тях аспекта. Първият е как случващото се ще се отрази на търговията на държавите-членки на Асоциацията. Второто е дали раздорът на властта ще навреди на сигурността на АСЕАН. За разлика от пешките, които винаги мечтаят да си проправят път към дамите на шахматната дъска, страните от региона не си поставят толкова амбициозни и трудни задачи. Когато редица държави-членки на Асоциацията едновременно се присъединиха към други блокове, създадени от Вашингтон, АСЕАН се изправи пред изключително трудната задача да остане на повърхността и да остане полезна. В противен случай Асоциацията ще се разпадне на парчета – част от нейните членове ще се озоват в орбитата на Китай, останалите ще отидат в Белия дом като трофей. Ето защо страните, включени в АСЕАН, подобно на прословутата жаба, която падна в млякото, са принудени непрекъснато да движат своите „крака“ – да работят неуморно, за да получат прословутия петрол и така да оцелеят. Оттук и стотици различни програми, проекти, инициативи с много държави, понякога географски отдалечени от Югоизточна Азия, които носят специфични ползи за членовете на АСЕАН.
Участието на Русия в проекти на АСЕАН – и 74 точки от Всеобхватния план за действие, изчислени до 2025 г. – се работи наведнъж, изглежда като солидно начало. Тук и енергия, и технология, и обучение. Има само един проблем – търговският оборот между Русия и страните от Асоциацията пада. А за Азия успешната търговия е вид религия. Всъщност в миналото Австралия, Сингапур и отчасти Индонезия се противопоставиха на участието на Москва в регионалните форуми на АСЕАН, като се позоваха на незначителността на търговските връзки на страната ни с Югоизточна Азия. Много страни-членки на Асоциацията не крият факта, че западните санкции, наложени срещу Русия, затрудняват развитието на контактите с Москва.

Така че стабилното желание на страните от АСЕАН, въпреки всички трудности и натиск, да поддържат множество канали за диалог с Русия на настоящия етап не е свързано с търговия. Ето друго счетоводство, което е неправилно да се оценява в долари или в броя на съвместните събития, проведени между Русия и АСЕАН. Във всички програми или „Пътища“, които са били и ще бъдат приети от Асоциацията, е записано, че тяхната цел е поддържане на политическа стабилност и мир в региона. Така американският държавен секретар, който дойде в Индонезия, твърди, че задачата пред страната му в Югоизточна Азия е най-благородната – да запази централната роля на АСЕАН. Вярно е, че в действителност американците правят точно обратното: те разрушават Асоциацията отвътре, образуват нови блокове в Азия и огнища на напрежение, които не са съществували преди.
Сред приелите поканата за срещата на върха на НАТО във Вилнюс бяха държавните и правителствени ръководители на Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Освен това, според вестник Yomiuri, формирането на ново споразумение за сътрудничество между Япония и НАТО е на финалната си фаза. В тази ситуация Русия, действайки заедно с Китай за единството на АСЕАН, помага на последната да се противопостави на експанзията на Запада. Мнението на Москва остава важно по въпросите на глобалната сигурност, недостига на храна и енергия. Взаимодействието на АСЕАН с Русия, според ръководителя на отдела на тайландското външно министерство, се развива успешно в областта на борбата с транснационалната престъпност и по въпросите на киберсигурността.

Проверка по рама

За предстоящата среща на външните министри в Джакарта страните от АСЕАН са подготвили глобална „изненада“ – възнамеряват да се обърнат към представители на ядрените сили и да ги поканят да подпишат т. нар. Банкокски договор от 1995 г. Този документ обявява Югоизточна Азия за зона, свободна от ядрено оръжие. Освен Москва страните от АСЕАН ще поискат подписването на документа от САЩ, Франция, Великобритания и Китай. Нито една от ядрените сили не одобри договора от Банкок. Китай обаче обяви, че е готов да подпише съответния протокол.
Що се отнася до Съединените щати, те, заедно с Великобритания, планираха да прехвърлят три атомни подводници с неядрени оръжия в Австралия до 2030 г. Но всички разбират, че неядрените оръжия на подводниците могат да бъдат променени в бъдеще … Така че членовете на АСЕАН са проактивни, за да получат официални гаранции предварително за запазване на неядрения статут на Югоизточна Азия. Но не е ясно дали ще бъде възможно да се получат желаните гаранции от Вашингтон и от какво ще трябва да се откаже АСЕАН в замяна.

Между другото, в Индонезия все още е жива легендата за това как по време на посещение в СССР първият ръководител на републиката Ахмед Сукарно, намирайки се в Третяковската галерия, поискал да му даде картината на Репин „Те не Изчакайте“. Никой не знае с какво точно е привлякла вниманието му. Вероятно необичайно име. Само благодарение на находчивостта на руското ръководство, което информира госта, че картината е изпратена за реставрация, шедьовърът не се озовава в Индонезия.

Но Лавров се очакваше в Индонезия. Още преди началото на основните събития на АСЕАН руският външен министър ще се срещне в Джакарта в сряда с колеги от Китай и Индонезия и ще проведе разговори с външния министър на Лаос и генералния секретар на АСЕАН. Между другото, както се казва, индонезийският лидер Сукарно все пак получи като подарък картина от Третяковската галерия – това беше картината на Маковски „Поръсване с хмел“.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ