28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Какви уроци по индийски език чакат ръководителят на руското външно министерство в щата Гоа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Днес към осемте държави, които вече са членки на ШОС (Индия, Казахстан, Киргизстан, Пакистан, Узбекистан, Китай, Русия, Таджикистан), още 10 държави изразиха желание да се присъединят или да повишат статута си. Официално техният списък не е оповестен, но в резултат на множество изтичания стана известно, че това са Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Сирия, Непал, Египет, Камбоджа, Мианмар, Армения и Азербайджан. За да оцените правилно значението на всяка нова среща във формата на ШОС, си струва да се обърнете към изказванията на лидерите на организацията на държавите. И на изразите, които използват във връзка с предстоящите дейности на Шанхайската общност.

Китайският президент Си Дзинпин: „В новите реалности ШОС, като един от конструктивните фактори в международните и регионалните дела, трябва да намери сили да отговори на променящата се световна ситуация.

Руският президент Владимир Путин: „ШОС не стои на едно място и продължава прогресивно да се развива.

Индийският премиер Нарендра Мори: „Чрез изграждане на национален потенциал и икономически мултилатерализъм, страните от ШОС ще могат да излязат от кризата, причинена от пандемията.

Проверка по рама

Подобно искане за промяна от страна на висши служители нямаше как да остане незабелязано. Сериозен „удар“ беше направен през юли 2022 г., когато външните министри на страните-членки на ШОС подготвиха впечатляващ пакет от документи за предстоящата среща на върха в Самарканд. Тогава Сергей Лавров на пресконференция подчерта два ключови документа: „Концепцията за сътрудничество за създаване на ефективни транспортни коридори“ и „Пътна карта за постепенно увеличаване на дела на националните валути във взаимните разплащания“. Впоследствие и двата документа бяха приети на среща на лидерите на ШОС.

Сегашната среща на външните министри на Шанхайската Г-8 в индийския щат Гоа трябва, от една страна, да обобщи междинните резултати от това как се изпълняват по-ранните решения, което е съвсем естествено. От друга страна, за да отговоря на въпроса, ще се запази ли досегашният темп на реформиране на организацията? Ще бъдат ли предложени нови инициативи, насочени към оформянето на напълно ново международно лице на ШОС? Владимир Путин наскоро говори за една от тези инициативи, която изисква доработка, предлагайки създаването на спортна асоциация под егидата на ШОС.

Предстоящите в петък разговори на външните министри на ШОС трябва да се разглеждат като част от един по-глобален процес на обновяване на цялата инфраструктура на международните отношения. Причините за популярността на Шанхайската организация за сътрудничество, ако такъв термин по принцип е подходящ за използване по отношение на международните структури, според Лавров, се крият в преобладаващите геополитически реалности. „Същият БРИКС с право може да се нарече един вид кооперативна мрежа, хвърлена върху старите разделителни линии Север-Юг и Запад-Изток. Неслучайно все повече държави от Глобалния Юг се стремят да установят връзки с тези асоциации, да станат техни пълноправни членове“, цитира министърът. ТАСС. Към подобни „мрежи“ се причислява и ШОС, чиято бърза модернизация значително повиши международната привлекателност на тази структура.

По време на срещата на ръководителите на дипломатическите ведомства на страните от ШОС, насрочена за петък, изглежда неизбежно да бъдат обсъдени и плановете на Москва да разработи нова валута, която може да се използва във външната търговия между страните от БРИКС. Това вече не е фигура на речта, а нова реалност. Бившият съветник на Белия дом Джоузеф Съливан във Foreign Policy дори измисли име за такива пари – „тухла“. Колко вярна е тази вътрешна информация относно името и перспективите на новата междудържавна валута, времето ще покаже. Но много по-важно е дали страните-членки на ШОС ще преминат към тази валута и колко са заинтересовани от такъв преход. Възможно е пряко или косвено тези въпроси да бъдат повдигнати на настоящата министерска среща с участието на Лавров.

Друг съществен аспект от модернизацията на ШОС по предложение на китайската страна ще бъде участието на Шанхайската организация в глобалния геополитически проект „Общност на общата съдба“. В тази връзка си струва да припомним изказването на китайския външен министър г-н Чин Ган, който твърди, че Пекин гледа на света „като на общност с общо бъдеще“. На този етап от развитието на ШОС този въпрос, макар и да има предимно идеологически характер, все пак позволява да се разшири идеологическата основа на организацията, като се дадат ясни насоки кой е „наш“ и кой е „чужд“ за желаещите. да се присъединят към него. Това е много важен фактор, тъй като решенията в ШОС се вземат с консенсус и държавите, които са членки на организацията, дори и в случаите, когато не действат като единен фронт на международната арена, все пак спазват споразумението, а не да се противопоставят.

Магазин за Акумулатори

В четвъртък, преди началото на основните събития на ШОС, руският външен министър ще проведе двустранни срещи с ръководителите на дипломатическите ведомства на Индия, Китай и Пакистан. Ще добавя, че по-рано преговори с колеги от Индия и Китай се проведоха в Делхи с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Тогава медиите писаха, че ръководителят на министерството на отбраната на Индия Раджнат Сингх Шойгу поздравил на санскрит „Намасте!“, Което буквално се превежда – „Поклон пред теб“. Но руският външен министър, сигурен съм, ще трябва да чуе израза „Боро кобила“ повече от веднъж. На езика на индийския щат Гоа означава приятелски: „Как си?“.

Четири интересни факта за ШОС

1. Страните, които са членки на ШОС, представляват половината от световното население и една четвърт от световния БВП.

2. Поредността на председателството в ШОС се определя в съответствие с руската азбука.

3. Страните от ШОС се договориха, че съвместната работа ще се ръководи само от обединителни точки, оставяйки различията „извън кутията“.

4. В ШОС няма и никога не е имало чисто военен компонент. Следователно е фундаментално погрешно да се смята ШОС за „антинатовска“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ