30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Какво да направите, за да не пълнеете след 40 годишна възраст?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ами ако и преди сте се грижили за себе си, но в резултат на някои промени, настъпили в организма ви, започнете да наддавате на тегло? В тази ситуация трябва да ограничите калориите, което може да означава по-малки порции.

Жените над 40 години наддават на тегло, защото яйчниците им започват да работят по съвсем различен начин. Те произвеждат по-малко естроген и прогестерон, съотношението им с андрогените се променя, а андрогените, мъжките хормони, насърчават затлъстяването. Те карат мастната тъкан да се натрупва по корема, шията, раменете, гърба и ръцете. Ето защо дамите над 40 години напълняват, въпреки че не са променили начина си на живот.

Диета с яйца сваля до 10 кг за 7 дни

За съжаление – наддаването на тегло се насърчава и от лептина, или по-скоро от намаленото му производство. Лептинът е отговорен за потискането на апетита.

Тъй като организмът се променя с възрастта, често се случва дори хора, които цял живот са се радвали на стройна фигура, да натрупат излишни килограми през 40-те си години. Промените в начина на живот на тази възраст, които помагат за намаляване на телесното тегло, може да изглеждат трудни в началото, но с течение на времето стават рутинни и изискват все по-малко жертви. Заслужава си да се борите не само за стройна фигура, но и за по-добро благосъстояние.

Отслабване след 40 години – защо теглото се увеличава?

Проверка по рама

При жените допълнителното тегло често е резултат от хормоналните промени по време на менопаузата. Налице е намаляване на хормони като естроген, прогестерон и тестостерон, което е свързано с увеличаване на мастната маса. Намалените нива на естрогена оказват много неблагоприятно въздействие и върху липидните параметри, тъй като способстват за увеличаване на LDL холестерола, наречен „лош холестерол“, и триглицеридите, докато нивата на „добрия“ HDL холестерол намаляват. Тези промени могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания.

Здравословна диета при стрес: Как да увеличим енергията с помощта на храна?

Мъжете също са засегнати от хормоналните промени, които настъпват в организма им. Намаляването на нивата на тестостерона е свързано с намаляване на мускулната маса и увеличаване на телесните мазнини.

Още преди 40-годишна възраст започва естествена рекомпозиция на телесния състав и количеството на мускулната тъкан, която до голяма степен е отговорна за консумацията на енергия, намалява. Метаболизмът в покой става по-нисък, така че е естествено, че като се консумира едно и също количество калории през цялото време, се стига до натрупване на мазнини.

С възрастта много често намалява и количеството на физическата активност. Дългото работно време често се съчетава със заседнал начин на живот, а умората при завръщане у дома ефективно обезкуражава заниманията с какъвто и да е спорт. Ниското количество физическа активност води до ниско количество изгорени калории, така че отново не е трудно да се надвишат потребностите с приема на храна.

Загуба на тегло след 40 години: какво включва?

Магазин за Акумулатори

Основата за намаляване на излишното телесно тегло е калорийният дефицит. Това е разликата между броя на калориите, приемани на ден, и броя на калориите, изразходвани от организма. Например, ако изгаряме 2000 ккал на ден, а консумираме само 1600 ккал, имаме дефицит от 400 килокалории.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ