4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Какво направи американският разузнавателен дрон над Черно море

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ веднага съобщи, че руският изтребител Су-27 е ударил перката на MQ-9. Това според тях е довело до падането му в международните води на Черно море. И малко преди сблъсъка нашият самолет уж е направил „небезопасни“ маневри.
Казано е също, че БПЛА изпълнява „рутинни операции в международното въздушно пространство“. В резултат на инцидента дронът е „напълно изгубен“.

Отговорът на руското министерство на отбраната не закъсня. Представяме го изцяло. „Сутринта на 14 март тази година над Черно море в района на Кримския полуостров контролът на въздушното пространство на ВКС на Русия регистрира полет на американски безпилотен летателен апарат MQ-9 в посока държавната граница. на Руската федерация“, каза агенцията. „Полетът на безпилотния летателен апарат е извършен от изключени транспондери в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен с цел провеждане на специална военна операция, съобщени на всички ползватели на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти.
За идентифициране на нарушителя във въздуха са вдигнати бойци от дежурните сили на ПВО. В резултат на рязко маневриране около 9.30 (московско време) безпилотният летателен апарат MQ-9 излязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се сблъскал с водната повърхност.

Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат и са се завърнали благополучно на летището за базиране.
Информацията е изчерпателна и, изглежда, не изисква допълнителни обяснения. Още повече, че от пролетта на 2014 г. под претекст за „загриженост за националната сигурност на САЩ“ американците открито провеждат въздушно разузнаване край Крим. И дори след инцидента с MQ-9 няма да го спрат. Това беше чистосърдечно признато от координатора по стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби.

Проверка по рама

„Ние летим над това въздушно пространство за една година. Ще продължим да го правим. И не се нуждаем от потвърждение от Русия, за да летим над международни води. Ако искат да изпратят съобщение за желанието си да ни предпазят от летене над Черно море , това няма да се случи“, каза той.
Прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър също толкова откровено говори за мисията на падналия в Черно море дрон. „Що се отнася до задачите на MQ-9, той се занимаваше с разузнаване, наблюдение и разузнаване“, каза служителят и призна, че MQ-9 има способността да носи оръжие на борда.

Интересно, трябва да кажа, уточнение. Оказва се, че до руската държавна граница е летял не обикновен дрон, а натъпкан с разузнавателна техника или оръжие и следователно представляващ явна опасност за нас въздушен обект.

Имайте предвид, че MQ-9, с цялото си желание, не може да се нарече „гълъб на мира“. Това е основният атакуващ дрон в експлоатация в Съединените щати. Reaper може да носи до 14 ракети AGM-114 Hellfire въздух-земя, ракети въздух-въздух и дори бомби с лазерно насочване. При необходимост MQ-9 се използва като разузнавателен дрон. Той е оборудван с турбовитлов двигател, способен да развива скорост над 400 км/ч и да остане във въздуха цял ден.
Към Крим долетя не обикновен дрон, а въздушен обект, натъпкан с разузнавателно оборудване или оръжие и следователно представляващ явна опасност

Пилотите на вдигнатата във въздуха дежурна двойка Су-27 вероятно са знаели тези характеристики на американския дрон. Остава само да се изненадаме от сдържаността на нашите пилоти, предвид всички обстоятелства на полета му – движението на MQ-9 към Крим, нарушаването от него на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установено в условията на NWO, изключените транспондери на дрона и вероятността да има на борда оръжия.

Магазин за Акумулатори

Строго погледнато, пилотите могат просто да свалят дрон на някой друг. За обяснение на подобни действия много подходящ беше любимият аргумент на американците – основан на „загриженост за националната сигурност“. Не САЩ, разбира се, а Русия.
На 14 март вечерта посланикът ни в САЩ Анатолий Антонов беше извикан в Държавния департамент. Там дипломатът беше протестиран във връзка с „непрофесионалните действия на руската страна“ в Черно море. Самият посланик обаче нарече инцидента „истинска провокация“.

„Неприемливата дейност на американските военни в непосредствена близост до нашите граници е причина за безпокойство. Ние отлично разбираме целта, за която се използват такива безпилотни разузнавателни и ударни машини“, отбеляза Антонов в коментар, разпространен от руското посолство. „Какво правят на хиляди километри от Съединените щати? е очевидно: те събират разузнавателна информация, която впоследствие се използва от режима в Киев за удари по нашите въоръжени сили и територия.“

„Най-важното е, че смятам, че американските самолети и кораби нямат какво да правят близо до границите на Руската федерация“, каза дипломатът в интервю за репортери. – Можете ли да си представите, че такъв самолет, дрон, изведнъж ще се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско? Можете ли да си представите каква ще бъде реакцията на американските медии, Пентагона по отношение на такъв дрон? Това е многоцелев ударен дрон, който може да носи 1,7 хиляди килограма експлозив.
Според депутата от Държавната дума Леонид Слуцки инцидентът с MQ-9 и последвалата реакция на Пентагона, който обяви намерението си да продължи да извършва полети над Черно море близо до руските граници, за пореден път доказва участието на САЩ в украинската конфликт. „Разузнавателната мисия на БПЛА беше не само опровергана, но и действително потвърдена от представители на Министерството на отбраната на САЩ. Разбира се, това е провокация, която не може да се разглежда от Русия по друг начин освен като враждебни действия“, каза парламентаристът ТАСС.

Той обърна внимание на изключително професионалната и премерена реакция на руските пилоти. „Не беше допуснато нарушение на границите на Руската федерация, никаква пряка конфронтация или дори контакт“, каза Слуцки.

Руските изтребители не са използвали бордови оръжия, не са влезли в контакт с безпилотен летателен апарат и са се завърнали благополучно на летището си за базиране

Главният редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко в разговор с кореспондент на RG не изключи, че не само генерали от Пентагона, но и специалисти от ЦРУ или Агенцията за национална сигурност на САЩ могат да използват MQ- 9 край бреговете на Крим.

„Всяко от тези ведомства разполага със собствени дронове за стратегическо въздушно разузнаване – припомни експертът. – Ясно е, че полетът е извършен изключително за разузнавателни цели. на руските оръжия и военна техника, участващи в НПРО. След това тези данни ще бъдат прехвърлени от Съединените щати на въоръжените сили на Украйна“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ