19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Какво не трябва да ядат котките?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Любопитни по природа, вашите любими писанки не биха отказали да опитат от домашно приготвената ви храна в повечето случаи, макар да имат на разположение множество котешки лакомства и специални котешки храни, които сте заредили за тях. И докато вареното месце е изключително ценно и за вас, и за домашните любимци и може да им го сервирате директно от масата си, то има храни, които са опасни, вредни и дори силно токсични за котките.

Те могат да предизвикат от леко стомашно неразположение през тежки симптоми до животозастрашаващо отравяне с отказване на жизненоважни органи. Това прави познаването на природата на четириногия ви приятел и запомнянето или поставянето на видно място на списък какво не трябва да ядат котките от първостепенна важност за тяхното здраве и вашето спокойствие като стопани.

Какво не трябва да ядат котките – пълен списък с храните, опасни за тях

Сред най-опасните и токсични за котките храни са:

–  Чесън и лук

Колкото полезни за вас, толкова вредни и опасни за домашния ви любимец са тези два зеленчука особено ако са консумирали значителни количества от тях. Не само суровите лук и чесън са опасни за котката ви. Сухият чесън на прах в пакетчето на рафта ви също може да застраши здравето и живота на мъркащия ви приятел.

Проверка по рама

И чесънът, и лукът при консумация от котки водят до редуциране на броя на червените кръвни телца и от там – до анемия, която може да погуби животното. Не се притеснявайте излишно обаче – хапчица лук, която е останала върху пържолата, сервирана на котето, няма да му навреди. Ако пък не сте сигурни какво количество е хапнала, следете състоянието ѝ и при първи признаци на неразположение –  летаргия, слабост, намален апетит, съчетани с бледи венци и червеникава урина потърсете незабавно ветеринарна помощ.

Жена, живяла с котки 50 години, разкри най-голямата им тайна

– Шоколад

Хващате котката си на местопрестъплението как пие с удоволствие от горещия ви шоколад с мляко? Всъщност е привлечена от млякото, което не е полезно за нея, макар да считат обратното повечето хора. То води до диария при много писанки, която може да е фатална при бебенцета, но няма да убие възрастна котка. Онова, което следва да ви притесни повече са шоколадът и кофеинът.

Съдържат метилксантини – вещества, които могат да причинят стомашни неразположения и поще по-притеснителното – висока температура, проблеми със сърцето, мускулни потрепвания и дори гърчове при котките. Колкото повече какао или кофеин има в напитката или храната, толкова по-опасна е тя за котката ви. При първи признаци на отравяне търсете лекар, за да не съжалявате. И другия път дръжте чашата далеч от полезрението на писаната.

–  Грозде

Магазин за Акумулатори

Да, едва ли тя ще бъде привлечена от гроздето в чинията ви, но ако се изкуши да вкуси него или сушената му форма – стафидите – рискът от бъбречна недостатъчност, която е фатална, е съвсем реален. Гроздето е сред най-опасните храни за котките и на челно място в списъка какво не трябва да ядат котките, ако се вълнувате от здравето им. Симптомите се проявяват от 12 до 24 часа след консумация. Бъдете бдителни и наблюдавайте писанката или я заведете на лекар веднага, щом откриете хранителното ѝ прегрешение.

– Сурови местни продукти и яйца

Колкото полезни са термично обработените такива, толкова опасни са суровите, ако са заразени със салмонела или E. coli. Да, котките са ловци и хищници по природа и често особено тези в природата, които нямат дом, се хранят с дребни гризачи и птици, но това съвсем не означава да давате на домашната си котка сурови местни продукти и да рискувате здравето и живота ѝ. Сгответе ги, най-добре сварени и без сол. Внимавайте с костите – могат да задавят животното или да наранят зъбите и устната му кухина. Обезкостете. Писаната ще ви бъде благодарна.

2 неща, с които НИКОГА не трябва да храните котка

–  Авокадо

Токсично е за котките. Съмняваме се да го хапне с удоволствие, но внимавайте да не се окаже съставка към човешка храна, която обича, и да го изяде, без да подозира присъствието му в съдържанието.

– Алкохол

Той е вреден и за вас в големи количества, но за котката ви е токсичен и в съвсем малки. Вдигайте наздравици на безопасно място от погледа ѝ, за да не се изкуши да опита и вечерта да приключи във ветеринарната клиника.

–  Храни с подсладители

В човешките храни доста често ще откриете ксилитол, който може да доведе до повръщане, летаргия и чернодробна недостатъчност при домашни любимци. Ето още една причина да държите пакетираните си вкусотии далеч от мацата.

 Сурова риба

Тук ще кажем само една дума – бактерии. Просто не го правете. Пригответе я така, както бихте сторили за всеки член от семейството.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ