19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Какво очаква руските туристи в Тбилиси и Батуми

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вино, планина, море

И преди никой не се намесваше в плуването и пиенето на чача в Батуми, Кобулети, Уреки и др. Но сега Тбилиси и Москва свързаха директни полети (не стана по-евтино – стана по-бързо). Red Wings обещава да установи връзка между Сочи и Тбилиси от 15 юни. Ситуацията е интересна: можете да летите от един център на привличане на туристи в друг, състезавайки се.
Сочи, където току-що започна летният сезон, очаква най-малко 4,5 милиона туристи. Наскоро Батуми обяви, че курортите на Аджария ще приемат повече от 4 милиона гости през 2023 г. Леле, ще има ли конкуренция?

… „Няма ли да ни глобят?“ Слязох от влака Тбилиси – Батуми (5 часа път), исках бира. Посрещна ме Сандро, син на приятели. И ето, ние вървим по насипа с кутии бира в ръка. Това позволено ли е? Въпросът ми предизвиква смях: „Да, дори и с бутилка вино!“
Виното тук се лее като из ведро и това не е фигура на речта. Пълно с магазини, магазини и винарни. Привлечеха вниманието ми табели на руски: „Домашно вино“ (руският беше забравен в Тбилиси). Можете да отидете в марани (това са винарски изби), но те са извън града. Винените турове са финансово толерантни. Пример: винен маршрут със спирка при сводестия мост на царица Тамара и водопад в село Мацунцети. Можете да направите обиколка, но можете да го направите сами: от гара Батуми с микробус за две лари (64 рубли). Ако бюджетът позволява – такси: от 50 до 70 GEL.

Стая в селски семеен хотел – 50-60 GEL с три хранения на ден. Ще предложат обиколки на селата, чети – пак пият вино и чача. През сезона ще ги викат да берат ядки и грозде.
Авторът на тези редове е прекарал детството си в Молдова и има само един начин да ме накарате да работя на лозето: ако поставите Калашников отзад. Но тук се наричаше „екотуризъм“ и всичко веднага се промени. Сега не ти плащаш за труда си, а ти. Забавно е.

Проверка по рама

Да, въпрос за ерудиция: кое е основното изнасяне на храни от Грузия? вино? Не познах. лешник!
И тук, в Аджария, има място, където можете да се насладите на полета на хищните птици. При есенното нашествие: до един милион орли, блатари и други летят до Африка. трябва ли ти Ако можете да кажете „Обичам да наблюдавам птици“ – това е ваше. Ако не, тогава не разсмивайте гарвани (орли и т.н.), направете това, за което сте дошли: яжте чурчхела и хачапури, пийте чача. Е, плувайте, разбира се. Но плажовете са каменисти, това е минус.

Ако пиете всичко, тогава ще дам съвет. От Батуми до турската граница са 17 км. През почивните дни жителите на Батуми масово отиват в Турция с коли или микробуси. Има лудо пазаруване, цените са наполовина по-ниски.

„Слушайте, какво се удвоява?! – вълнува се Георги, жител на Батуми. – Не четете интернет. Четири пъти за някои неща!“ По думите му пастата, прахът за пране, детските неща струват в Турция скъпоценни стотинки.
Да, все още можете да печелите пари в Турция. Турците викат берачи на чай. Сега афганистанците дойдоха при тях, но „се бавят“. А най-добрите колекционери са грузинците. Специални тарифи за тях: 3 хиляди лири на тон (11,7 хиляди рубли). Миналата година платиха само 2000.

Без да се обиждаш

Министерството на вътрешните работи на Грузия съобщи, че през 2022 г. в тях са влезли 1,5 милиона граждани на Руската федерация. Но мнозина са продължили напред. Днес, според Националната статистическа служба, в страната има 180 000 мигранти. Руснаци – 62,3 хиляди, украинци – 20,7 хиляди.

Магазин за Акумулатори

Челен въпрос: удобно ли е за руснак да се отпусне на съседни шезлонги с украинец?
Руският език се завръща в Грузия. Сега той се обучава доброволно

„Първоначално имаше недоразумения – спомня си Сандро, собственик на веригата магазини. – Те окачиха украински знамена в града, съчувстваха на „бежанците“. Но идилията бързо приключи. Украинците дойдоха в нашите магазини, поискаха 50 процента отстъпка. На какво основание?!“

Не мина. Момчетата разбраха, че това не е Европа, няма нужда да изтегляте правото. По тези места е важно не откъде си, а какъв човек си. Кръстопът на светове, култури и вероизповедания.
…Сега се събуждам от звука на камбаните, после от призива за молитва към Аллах. Моят прекрасен мини-хотел (90 GEL на ден) с огромен балкон стои между православната църква и джамията. Три минути пеша до насипа, където пия турско кафе в йеменски ресторант, опитвайки се да разбера разликата между арабско пиле менди и пиле масби. Наблизо има две морета: морето от грузински и турски кафенета и само морето.

„Съжалявам, тъкмо започнах да уча руски“, оправдава се сервитьорка в ресторант.

Преди 12 години беше отменено изучаването на руски език в грузинските училища. Следователно младите хора не го познават. Но изглежда всичко се променя.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ