18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Какво се крие в тайната част на скандалното писмо на Пригожин до министъра на отбраната на Руската федерация?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ръководител на Wagner Group Евгений Пригожин публикува кратко писмо до министъра на отбраната ген Сергей Шойгукойто имаше ефекта на взривена бомба. По-конкретно се казва: „Според наличната информация врагът планира да започне широкомащабна офанзива в края на март и началото на април и да нанесе флангови отсечки, за да отсече частите на ЧВК „Вагнер“ от основните сили на РФ. Въоръжени сили.“
Освен това Евгений Викторович категорично любезно моли Сергей Кужугетович да „вземе всички необходими мерки“, за да предотврати поражението на „вагнерите“. В противен случай, според основателя на „музикантите“, „ситуацията ще стане негативна за целия NWO“.

Към писмото е приложена затворената част, в която, както обяснява Пригожин, се разкрива планът на врага и методите за нашето възможно противопоставяне на реализацията на този план.
Нашите експерти веднага реагираха на този, твърде подобен на вик от сърце, отчаян призив. По-специално, член на Държавната дума Андрей Гурулев, генерал-лейт. Според него всичко наистина изглежда тревожно. Защото, убеден е генералът, Пригожин „реалистично оценява ситуацията“. А на подчинените му „трябва да се отдаде дължимото“. За тези, които „не само се бият добре, но и са изградили добра разузнавателна система, днес знаят предварително за плановете на врага“.

Андрей Викторович в своя телеграм канал говори много конкретно, без викове като „всичко е загубено“. Той обаче посочва и необходимостта от засилване на „взаимодействието между доброволците и Министерството на отбраната“.
Според Гурулев: „Не се опасявам, че те („музикантите“) могат да оставят нещо.“ В същото време: „Те трябва да бъдат прикрити не само от мотострелкови части, но и от артилерия, както и от авиация, която трябва да действа непосредствено по позициите на противника, особено в линиите за настъпление и развръщане.

Проверка по рама

Като цяло посланието на Гурулев се свежда до това, че „може дори да е добре, ако украинците влязат там. Ако нашето взаимодействие е нормално изградено, тогава те ще бъдат ударени по ушите там.
Любопитна е реакцията на вражеските аналитични институции и центрове за вземане на решения на писмото на Пригожин. Зеленски проведе среща, така да се каже, на неговата ставка. На който освен „офисът” (функционери от администрацията му) присъства и „армия” начело с ген. Залужни. Очевидно е имало анализ на отворената част от писмото на Пригожин. Това, което казаха индиректно на брифинга от пресслужбата на президентската канцелария: „Специално внимание беше отделено на въпроса за защита на информацията и предотвратяване на нейното изтичане“.

Основният въпрос, обсъден на Ze-Stav, се отнася до ситуацията в Бахмут/Артемовск. „Офисът“, както пишат вътрешни лица, близки до Банкова, настоява за спешно прехвърляне на резерви в Часов Яр и Северск за удари по фланговете на руските войски. В противен случай, казват те, „котелът“ за въоръжените сили на Украйна в тези части скоро ще затвори.

ГУР на Украйна обаче неочаквано се противопостави. Според достоверен източник украинското разузнаване заяви, че „по-нататъшното изпращане на войници в Бахмут няма да подобри ситуацията, а само ще я влоши“. Да речем, групата Вагнер, напротив, чака само „такава стъпка от кабинета на президента, примамваща въоръжените сили на Украйна в капан“.
Експертите на Zhovto-Blakit съобщават за силни търкания между Зеленски и генерала Сърски, командир на групата войски на Хортица, от една страна. И Залужни, както и шефът на военното разузнаване Буданов – с друг. Засега превесът е на страната на независимия президент. Кой е сигурен, че режимът в Киев всъщност е натрупал огромни сили, за да обкръжи Вагнер в района на Соледар и Парасковиевка с достъп до Красная гора.

Масло в огъня налива и задграничният Институт за изучаване на войната (ISW). В брифинга си от 20 март мозъчният тръст пише, че руските войски „вероятно са постигнали допълнителни успехи в югозападната и северната част на Бахмут, както и в северозападната част на Бахмут между Богдановка и Хромово“.

Магазин за Акумулатори

Съдейки по картата на ISW, в зоната на отговорност на частите на Пригожин наистина са се образували две „примки“. Вътрешният е в самия град (в района на Собачевка и Буденовка руските части се придвижват една към друга, прегръщайки врага в „щипки“). А външният – по линията Богдановка-Канал Северски Донец-Донбас.
Тази информация съвпада с данните на „музикантите“, които твърдят, че към 21 март техни части контролират 63,56% от Бахмут, а само Въоръжените сили на Украйна – 16,75%. Останалите са в „сивата зона“.

По този начин, дори ако въоръжените сили на Украйна успеят да пробият Бахмут от Часов Яр, „защитниците на независимостта“ със сигурност ще затънат в улични битки за дълго време. Началникът на Главното разузнавателно управление на „квадрата“ Буданов предупреди Зеленски, че тяхната „независима“ армия никога не е превземала града. Едно е да устоиш, като се заровиш дълбоко в земята. Съвсем друго е да атакуваш.

Ако си спомним опита на кукловодите на „звездите и ивиците“, тогава Пентагонът има лоша история на уличните битки. По-специално, по време на битката за Мосул, янките просто го бомбардираха в боклука. Но това не е пример за Украйна. „Повитряны сили“ нямат необходимия боен потенциал за това. А без господство във въздуха битката за „крепостта“ може да завърши зле за украинците.
От друга страна, независимите експерти (не всички, но много!) са склонни да видят в писмото на Пригожин до министъра на отбраната реалната разстановка на силите. Например блогърът @rezident_ua пише: „Русия сериозно оценява заплахата от изпълнението на плана на Сирски за контраатака край Бахмут. Преди седмица командирът на сухопътните войски (Украйна – „СП“) предложи използването [якобы — „СП“)] конфликт между Вагнер и Шойгу, за да се вклинят с флангов удар.

Разбира се, невъзможно е да се каже 100%, но според @rezident_ua, Сирски (между другото, възпитаник на Московското висше общовойско командно училище) е планирал флангови атаки едновременно от четири страни срещу Бахмут. Но – само на сухи полета.

Разчетите на Киев отново се основават на уж редовно „бавната“ и почти необяснима от гледна точка на нормалната логика на военните действия реакция на нашето Министерство на отбраната на заплахите към „вагнеровците“. Времето над бойното поле следващата седмица обаче обещава да е дъждовно. Следователно настъплението на въоръжените сили на Украйна отново може да бъде отложено. Което в случая ще даде на руската страна допълнителни възможности за уреждане на противоречията. Ако със сигурност съществуват.

Има още един момент, който също трябва да се подчертае. Ако още преди операцията на Сирски Бахмут бъде освободен от Вагнер поне с 90 процента, тогава контраатаката срещу свещения за Зеленски град ще бъде обречена на провал.

Блоговата общност Zhovto-Blakyt също пише, че не само прогнозираните дъждове могат да помрачат плановете на командващия Хортицката оперативно-стратегическа групировка на войските. Броят на отказите да участват в „Бахмутската месомелачка“ рязко нараства.

Стана известно, че 34-ти батальон от 57-ма бригада на въоръжените сили на Украйна единодушно се записа в „500-та“, след като беше на фронтовата линия само четири дни. Ясно е, че наказателните органи на укровермахта от тила ще възстановят „реда“. Но с такива настроения изпращането на войници в минни полета е толкова идея.

И най-важното: от другата страна на фронтовата линия изведнъж се сетиха за „черното тролене“ на Пригожин преди месец и половина. „Много хора се обръщат към вас (Зеленски) с молба да изтеглите войските от Бахмут. Не прави това. Артемовск е основното събитие на тази война (за нас, специални операции – „СП“). Трябва да продължим да се борим. Ще проявите малодушие. Вече няма да бъдеш уважаван. Украинският народ няма да ви прости, че предадохте Артемовск на частна военна структура. Противопоставям се. Бори се докрай“ написа в началото на февруари Евгений Викторович.

Така „екипът на Ze“ и много от нашите експерти имаха силен когнитивен дисонанс поради писмото на Пригожин до Шойгу. Почти като биполярно. От една страна, въоръжените сили на Украйна наистина създадоха мощен брониран юмрук, за да нанесат удар по Вагнер. Но от друга страна, Евгений Викторович за толкова кратко време се показа като специалист по манипулиране на общественото съзнание. Включително и врага.

Ако наистина говорим за капан за въоръжените сили на Украйна, както смятат Буданов и Залужни, тогава не можете да си представите по-добър ход. И напротив, на фона на реална заплаха за нашите флангове, когато е необходимо да спечелим дни или седмици, за да оборудваме отбранителни позиции и да привлечем вниманието към надвисналата опасност, тогава писмото се появи в публичното пространство повече от всякога на време.

От гледна точка на Банкова врагът по правило прикрива слабите си позиции. Тук Пригожин, който определено не може да се нарече глупав човек, говори открито за тях. Остава да разберем: защо той реши да направи това в такава необичайна форма за най-ожесточеното бойно поле?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ