8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Какво се случва с европейските и американските банки

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Какво стана

Само преди седмица всичко беше спокойно. И тогава основната тема на световните пазари беше бързият фалит на американската банка Silicon Valley Bank (SVB), която беше на 16-то място в САЩ по активи. Това беше най-големият фалит в САЩ от фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г.
Основната причина за срива на SVB може да се нарече най-бързото затягане на паричната политика на Фед от 40 години, което доведе до обезценяването на дългите облигации в портфейла на банката, казва Михаил Василиев, главен анализатор в Sovcombank. Така през изминалата година Фед повиши основния лихвен процент в долара от 0,25% на 4,75%, за да се бори с високата инфлация. Освен това Фед намалява баланса си с 95 милиарда долара на месец, изтегляйки излишната доларова ликвидност от пазара.

Лихвеният риск на банката SVB не беше застрахован, големите вложители решиха бързо да изтеглят депозитите си и Фед не спаси тази банка. След SVB, друга банка от Ню Йорк, Signature Bank, бързо затвори.
Европейският финансов сектор е тясно свързан със САЩ, така че Европа може да бъде засегната по-силно от проблеми във финансовия сектор на САЩ. „Съвременната финансова система се основава на доверието на участниците на пазара. Сега доверието в глобалната финансова система е спаднало и затова много участници в системата имат проблеми“, отбелязва Василиев. В резултат тази седмица наблюдаваме силен спад на акциите на европейските банки, а акциите на швейцарската банка Credit Suisse актуализират исторически дъна.

Как реагират банките и централните банки?

Също така европейските банки, които държат значителна част от европейските облигации, може да бъдат посочени от затягането на паричната политика на ЕЦБ. В четвъртък ЕЦБ, въпреки напрежението на европейския финансов пазар, продължи планираното увеличение на основния лихвен процент: той се повиши от 3 на 3,5% годишно. ЕЦБ също се бори с високата инфлация в еврозоната. Освен това от 1 март ЕЦБ започна да намалява баланса си с 15 млрд. евро на месец. От ЕЦБ подчертаха, че следят отблизо текущите пазарни напрежения и са готови да реагират при необходимост за поддържане на ценова и финансова стабилност в еврозоната.
Тоест, докато регулаторите предпочитат да говорят за случващото се като за изолирани случаи, като отбелязват стабилността на банковия сектор на САЩ и ЕС и значителните капиталови и ликвидни резерви на банките, които са формирани, като се вземат предвид поуките от кризата от 2008 г. „Вероятно е така. Досега той „пробива“ най-слабите звена в системата. Въпреки това всички кризи започнаха със слаби звена (както показа кризата от 2008 г.)“, казва Олга Беленкая, ръководител на отдела за макроикономически анализи Отдел на FG Finam.

Проверка по рама

Европейският финансов сектор е тясно свързан с американския, следователно Старият свят страда от проблеми преди всичко в САЩ
От икономическа гледна точка това е опасно, тъй като банките по време на финансовата криза се борят за оцеляване и са лишени от възможността да кредитират бизнеса и населението, което предизвиква рязка рецесия в реалния сектор на икономиката, отбелязва експертът . „Следователно, колкото по-скоро регулаторите премахнат основата за криза на доверието, толкова по-добре. И регулаторите, помнейки тъжния опит от въздействието на колапса на Lehman Brothers върху развитието на глобалната криза от 2008 г., са наясно с това. По-специално, Фед спешно стартира нова програма за финансиране на банките, която им позволява да получават ликвидност срещу надеждно обезпечение по номинална стойност, предотвратявайки нейната неконтролирана продажба „на пазара“ със заплахата от неконтролирано намаляване на стойността й“, казва Беленкая.

Credit Suisse също поиска подкрепа от Националната банка на Швейцария и получи в отговор изявление за готовност да предостави ликвидност, ако е необходимо. Швейцарската банка вече обяви, че планира да получи достъп до кредитна линия от Swiss National Bank до 54 милиарда долара, за да увеличи ликвидността. Според Reuters ЕЦБ пита европейските банки за степента на връзката им с бизнеса на Credit Suisse, за да разбере по-добре степента на възможното разпространение на проблемите и, ако е необходимо, да разработи механизми за спирането им.

Ще има ли нова световна криза

Според Василиев обаче е напълно възможно да се очаква по-нататъшно влошаване на ситуацията в американската и финансовата световна финансова система. Според него вероятността от финансова криза е голяма.
„Фед пропусна момента да се бори с инфлацията и сега бързо се опитва да повиши лихвения процент. Сега обаче е много вероятно икономиката да се потопи в рецесия, за да победи инфлацията. Провал във финансовата система поставя Фед в много трудна ситуация“, каза Василиев.

От една страна, Централната банка на САЩ трябва да се бори с инфлацията, да повиши лихвения процент и да затегне финансовите условия. Още във вторник, 7 март, председателят на Фед Джеръм Пауъл изпрати трудни сигнали към пазара и постави началото на повишаване на основния курс на долара на следващото заседание на 22 март с 0,5 процентни пункта до 5,25%. В средата на миналата седмица пазарът се ориентираше към пиковата лихва на Фед от 5,75% през юни и не очакваше намаления на лихвените проценти тази година.

Магазин за Акумулатори

Колкото по-високо Централната банка на САЩ повиши основния курс на долара и продължи да го поддържа на пиково ниво за по-дълго време, толкова по-голяма е вероятността от финансова криза и глобална рецесия, казва Василиев. И така, през 2008 г. икономиката на САЩ не издържа на ставката на Фед от 5,25% и избухна световната финансова криза. Глобалната икономика увеличи значително дълга от 2020 г. насам, за да преодолее последиците от пандемията от ковид. Затова рязкото затягане на финансовите условия може да доведе до нова финансова криза и то при по-ниска лихва на Фед, признава анализаторът.
„Ако Фед се насочи към облекчаване на паричната политика (поради страх от рецесия или поради прекъсване на финансовата система) преди инфлацията да победи, тогава Фед рискува да повтори стагфлацията от 1970 г., когато отне 20 години и Фед повиши ставката до 20%, за да победим закостенялата инфлация“, добавя Василиев.

От друга страна, Фед е принуден да спаси финансовата система и да облекчи финансовите условия. След проблемите с американските банки, пазарът значително понижи очакванията за курса на Фед. По този начин участниците на пазара смятат, че Фед следващата седмица на заседание на 22 март ще повиши основния курс на долара за последен път с 0,25 процентни пункта, до 5%, и това ще завърши цикъла на затягане на паричната политика. В същото време пазарът започна да полага основата за началото на цикъла на намаляване на лихвените проценти на Фед още през юли с цел от 4,25% до края на тази година, за да се поддържа финансова стабилност и смекчаване на последствията от вероятна рецесия.

„Ефектите върху американския финансов пазар могат да бъдат смекчени чрез бързи съгласувани действия от Фед, правителството на САЩ и други европейски регулатори. Ако инфлацията в САЩ и Европа остане висока през следващите месеци и се забави бавно, това ще изостри проблемите в глобалната финансова система. Напротив, бързото забавяне на инфлацията в САЩ и Европа ще позволи на Фед и ЕЦБ да завършат цикъла на затягане на паричната политика и дори да започнат да намаляват лихвите, за да подкрепят финансовата система и икономиката“, казва Василиев.
Какво да очакваме за руските банки и икономика

Според Василиев няма пряка заплаха за руските банки поради банковата криза на Запад. „В резултат на западните санкции руската финансова система и икономика бяха до голяма степен откъснати от западната финансова система. Следователно, нова потенциална глобална финансова криза вероятно ще има по-малко въздействие върху руската финансова система, отколкото кризата от 2008-2009 г. ,“ той твърди.

В същото време потенциална финансова криза може да доведе до глобален икономически спад.

Рецесията в световната икономика вероятно ще доведе до по-ниски цени на суровините и намаляване на потреблението им, посочва анализаторът. Американските и европейските потребители ще купуват по-малко и Китай ще произвежда по-малко. Именно чрез суровинния канал потенциална финансова криза на Запад ще окаже пряко въздействие върху руската икономика и руските инвеститори, подчертава Василиев.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ