28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Какво ще даде на Аржентина преходът към юана в търговските разплащания с Китай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Аржентина има валутен суап с Китай, който работи не само като инструмент за укрепване на резервите, но и като финансов и търговски инструмент“, каза министърът на икономиката Серхио Маса по време на среща с китайския посланик Зоу Сяоли. Той също така подчерта, че преходът към юана ще намали цената на стоките по пътя им към Аржентина и ще ускори вноса им, което е от съществено значение за индустриите, които са двигател на местната икономика.

Властите очакват, че активното използване на суапа с Китай ще спести на Аржентина щатски долари, които ще бъдат акумулирани от централната банка на страната. Американската валута е необходима на Буенос Айрес не само за решаване на вътрешни проблеми, но и за уреждане на многомилиардния държавен дълг към Международния валутен фонд. Припомняме, че миналия месец Бразилия и Китай постигнаха споразумение да спрат използването на американската валута за всички видове двустранна търговия.

Много местни експерти вече побързаха да кръстят това събитие като „началото на процеса на дедоларизация на Аржентина“. Според Андрес Сербин, президент на латиноамериканския аналитичен център CRIES и експерт на клуб Валдай, това не е съвсем вярно. „Що се отнася до Аржентина, решението, взето от правителството, не е пряко свързано с желанието да се отърве от долара възможно най-скоро. Просто няма условия за това. Предвид текущата икономическа ситуация в страната, властите са принудени да използваме всички налични инструменти, за да стабилизираме по някакъв начин икономиката и да решим проблем с държавния дълг, бюджетния дефицит и галопиращата инфлация“, каза Сербин в коментар за RG.

В същото време, подчерта аржентинецът, ерозията на щатския долар като световна резервна валута е процес, който вече е в ход. „Това е свързано, наред с други неща, с динамиката, наблюдавана в света, и не само в рамките на БРИКС, но и в други страни, които са недоволни от преобладаването на долара в международната система. Освен това тези страни виждат, че американската валута се използва като оръжие за насърчаване на санкции, както се случва с Русия.Тоест виждаме обща реакция, особено в държавите от глобалния юг, които търсят нови възможности за попълване и поддържане на своите резерви в друга валута, само и само да не е в долари“, подчерта Андрес Сербин.

Проверка по рама

Според анализатора в момента със сигурност има различни възможности и че наистина има тенденция към все по-широко използване на юана. Засега обаче това не означава пълен отказ от американската валута в световен мащаб. В много страни доларът все още остава основната резервна валута.

„Въпреки че трябва да се отбележи, че напоследък много централни банки забележимо засилиха закупуването на злато като алтернатива. Очевидно е, че използването на долара постепенно намалява. Ако преди имаше около 60 глобални резерва, сега е намаляло до 58, еврото е на второ място, а юанът постепенно набира позиции“, каза Сербин.

Намаляването на влиянието на долара, убеден е Андрес Сербин, е пряко свързано с намаляването на ролята на САЩ в световните процеси. Държавите се опитват да се задържат като лидер, но самите те са изправени пред сериозни проблеми в собствената си икономика. И това се изразява не само в текущата инфлация и изключително високата вероятност за рецесия, но и в нарастващата банкова криза.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ