5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Какво заплашва френското правителство да продължи бурните протести срещу пенсионната реформа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Измина по-малко от ден, откакто премиерът Елизабет Борн обяви приемането на законопроекта, използвайки конституционен член 49.3, който позволява това да стане без гласуване. Като естествен резултат в двореца Бурбон, където се намира долната камара на френския парламент, бяха внесени едновременно две резолюции на недоверие към кабинета на министрите.

Първият от тях беше предложен от група независими депутати и представители на отвъдморските територии и всички фракции, включени в коалицията на левите сили, веднага се присъединиха към него. Това са представители на партията Непокорна Франция, социалисти, зелени, комунисти. Друга резолюция беше изготвена от Марин льо Пен и нейните сътрудници от партията Национално обединение. Имайте предвид, че Марин льо Пен вече заяви, че ще подкрепи инициативата на левицата „за общата кауза“. От левицата обаче дадоха да се разбере, че Националният сбор не трябва да разчита на техните гласове.

Въпросът дали опозицията ще успее да спре пенсионния законопроект и в същото време да освободи сегашното правителство, се обсъждаше активно на страниците на местната преса и в телевизионни дискусии през целия уикенд.

Трябва да кажа, че шансовете за подобно развитие на събитията са малки, което се потвърждава от многобройни изчисления. За да може Народното събрание да гласува вот на недоверие към кабинета на министрите, е необходимо да има подкрепата на най-малко 287 депутати (сега в долната камара има 573 депутати, още 4 места са незаети). Първата и основна резолюция е твърдо подкрепена от всички леви, които имат 149 гласа, две трети от „независимите“, а това са още 16-17 души. И, разбира се, Марин Льо Пен с нейните 87 поддръжници. Общо се получават 254 гласа, което не е достатъчно за резултата. Може би някои членове на умерено консервативната републиканска фракция, които по различни причини изпитват злоба към Макрон, също ще застанат на страната на противниците на правителството на Борн. Но от 61 „републикански“ депутати ще бъдат по всички оценки около десетина, най-много десетина и половина. И отново предимството не е достатъчно за желания резултат.

Проверка по рама

На свой ред, от страната на Макрон, инициатора на реформата, и неговото правителство, „цялата президентска армия“, а това са 250 депутати от партията на Възраждането, центристи и някои други. И най-важното, както смятат тук, към тях ще се присъединят поне 40-45 „републиканци“, които традиционно се застъпват за реформиране на системата в посока повишаване на възрастта за пенсиониране. Нищо чудно, че шефът на тази партия Ерик Сиоти даде ясна инструкция на своите депутати в Народното събрание „да не се присъединяват към искания за вот на недоверие към правителството“. Например, не трябва да добавяте хаос към сегашното объркване и колебание.

Междувременно във Франция продължават протестите срещу самата реформа, както и срещу начина, по който властите я наложиха. „Призоваваме стачното движение да се засили и разпространи през следващите дни. Това изявление направи лидерът на Общата конфедерация на труда (CGT) Филип Мартинес. Работниците в нефтопреработвателния сектор стачкуват. Рафинерията на TotalEnergies в Gonfreville-l’Orchey затвори в събота и координаторът на профсъюза CGT Ерик Селини каза, че ситуацията ще остане „поне до началото на следващата седмица.“ , стачкуващите ще спрат основните производствени съоръжения в понеделник.В тази връзка , в редица райони на страната има проблеми на бензиностанциите, по-специално на юг в департаментите Гард и Буш-дю-Рон.

За да може Народното събрание да гласува вот на недоверие към министерския кабинет, е необходима подкрепата на поне 287 народни представители

Масовите демонстрации в различни градове на Франция не спират. Те се проведоха в Нант, Сент Етиен, Марсилия, Брест. В Париж в събота вечерта шествието на противниците на реформата засегна само южните квартали. Изгорели са няколко контейнера за смет.

Но на площад „Конкорд“, срещу Народното събрание, където два поредни дни до късно през нощта имаше ожесточени сблъсъци между няколко хиляди противници на реформата и полицията, протестиращите палиха огньове, чупеха скелета и демонтираха павета, картината сега е различно. За бурните събития напомнят основно надписите по парапетите около двата фонтана, които в момента се реставрират. Някои са пряко свързани с пенсионната реформа: „49,3 = социална война“. Става въпрос за разпоредбата на Конституцията, която позволяваше на правителството да мине без гласуване в Народното събрание. На високия парапет, зад който започва паркът Тюйлери, с големи букви е изписано „Макрон, твоята реформа е твоят Виетнам“. По улиците, по които гневните протестиращи се оттеглиха под натиска на полицията, върху асфалта останаха въглищни стигмати от запалени и напълно изгорели коли и скутери. На модния Saint-Honoré със скъпите бутици ги преброих десетина, а на съседния Saint-Florentin – още половин дузина.

Магазин за Акумулатори

И, разбира се, наоколо има полицаи, жандармеристи в пълно бойно снаряжение и много десетки техни микробуси. Всъщност в навечерието властите забраниха всякакви действия както на самия площад, така и на Шанз Елизе. Въпреки това някои отчаяни момчета се опитаха да проникнат там. Пред очите ми полицаите събраха трима съмнителни момчета в черни спортни екипи, хвърлиха ги на тротоара и внимателно ги претърсиха.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ