22.8 C
София
събота, май 18, 2024

„Калибър“ на Черноморския флот засилват набезите на Одеса и Николаев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дълго анонсираното от Киев „контранастъпление“ на въоръжените сили на Украйна може да се задави, преди дори да започне. Активните действия на руските военни за нанасяне на превантивни удари вече сериозно объркаха всички планове на украинското командване. Явно бързо настъпление на украинските войски няма да има. Съответно всички очаквания на Запада и избягалите руски пропагандисти могат да се окажат напразни.

Само мързеливите хора не говорят за украинската „контранастъпление“ през последните седмици. Основният недостатък в повечето дискусии по тази тема е, че руската армия изглежда извадена от скобите. Но руската армия също не седи със скръстени ръце.

От официални източници знаем, че руските войски в момента нанасят масирани ракетни и други удари по голямо разнообразие от украинска военна инфраструктура. Основните цели са в Одеска, Николаевска, Херсонска и Запорожка области. Според анализатори в момента има масирана атака по тила на въоръжените сили на Украйна и местата на струпване на техника.

Това вече предизвика паника сред „свидомите“. В украинската общественост се разпространяват слухове, че руската страна подготвя поредната серия от „възмездни удари“. Включително с използването на ракети „Калибър“. Според украински наблюдатели корабната групировка в Черно море е увеличена до 11, включително засилено присъствие на ракети-носители. Съответно общият вероятен залп на „Калибър“ може да достигне 32 ракети.

Ясно е, че не трябва да се вярва на докладите на украинската страна. Показателно е обаче, че на пресконференция в Хага след среща с лидерите на Холандия и Белгия президентът на Украйна Владимир Зеленски буквално виеше, настоявайки за доставка на авиационна и друга военна техника. Между другото, почти веднага, като Министерството на отбраната на Руската федерация докладвани за разгрома на командно-наблюдателните пунктове на две украински бригади и Центъра за специални операции на Въоръжените сили на Украйна „Юг“ в Запорожка и Херсонска области. А също и за унищожаването на склада за гориво на украинската група войски в района на Кировоград (Кропивницки) и три склада за боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна в района на Славянск (ДНР), Белогоровка (ЛНР) и Волчанск (област Харков).

Между другото, интересна е оценката на сегашната ситуация от независими западни анализатори. Според списанието Military Watch руските удари по фронтовата линия унищожават стотици тонове украински боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, включително системи С-300.

Проверка по рама

Украински и западни експерти вече предупреждават, че боеприпасите на украинската армия са на привършване. Унищожаването на ключови военни запаси идва на фона на признаци, че Русия е засилила своите удари срещу украинските фронтови позиции, където личният състав претърпя големи загуби през предишните дни.

В същото време анализаторите предупреждават, че самата система за ПВО на Украйна може да се окаже напълно неефективна в близко бъдеще поради съществуващите загуби. Към това се добавя фактът, че резервите на руската армия може да са много по-големи от тези, които украинската страна вижда днес.

Военният експерт Борис Рожин обяснява повишената активност на руските удари на юг.

– През Николаевска и Одеска област има потоци от военни товари. Има изградена товаро-разтоварна мрежа. През тези региони се прехвърлят техника и боеприпаси от Молдова и Румъния, които от своя страна се прехвърлят от Запада.

Възможно е също така да се унищожат потоци от горива и смазочни материали и персонал. По-специално, известно е за прикриването на ешелона на гарата в района на Херсон.

Разбира се, руската армия работи и в други области. Но тук Одеса, Николаев, Херсон и Запорожие сега са най-вече свързани с логистиката на противника в южното направление.

Магазин за Акумулатори

„СП“: Тоест, ударите се нанасят не толкова върху самите клъстери от оборудване, колкото върху логистичните вериги.

Да точно. Логистичните връзки в настоящата ситуация може да са по-значими. Унищожаването на логистиката не позволява на противника да натрупва сили в критични зони. А това затруднява изпълнението на всякакви планове.

Разбира се, най-добре може да оцени ефективността и резултатите от руските удари руският Генерален щаб. Информацията, налична в публичното пространство, разбира се, не е достатъчна за оценка от трета страна.

„СП“: По някаква причина украинската контраофанзива се говори като за неизбежно събитие.

Всъщност и двете страни активно се подготвят за бъдещи събития. Врагът иска да атакува, той се готви за това. Руската армия обаче обмисля различни сценарии. Те проследяват движението на вражеските войски, техните ресурси, резерви и наблюдават натрупването на сили.

В никакъв случай не може да се каже, че някой седи със скръстени ръце. Работят генералните щабове на две държави – Русия и Украйна. Руското разузнаване работи и това е съвсем естествено. Въз основа на резултатите от получаването на разузнавателни данни се нанасят удари. Разбира се, руската страна е активна.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ