7.1 C
София
петък, март 1, 2024

Киев удари „Хеймарс“ по репутацията на американския военно-промишлен комплекс

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Американски военни експерти бият тревога: реактивните артилерийски системи HIMARS, които киевският режим изпроси от Съединените щати като манна небесна, когато се използват срещу руските войски, многократно стават „все по-малко ефективни“ по отношение на тяхната точност. Това съобщиха за CNN пет американски, британски и украински източника.

Преди това системата се смяташе за ефективна. И това въпреки помощта на западен персонал, осигуряващ подкрепа в различни области, от разузнаването до логистиката. Освен това въоръжените сили имат достъп до стотици сателити на НАТО, които могат да предоставят ключови данни за насочване към руските позиции. Но руските системи за противовъздушна отбрана плашещо често биват сваляни от американски ракети-чудо, пише Military Watch Magazine, американско издание, което се позиционира като източник на надеждни и задълбочени анализи на военните дела по света.

Западните анализатори не разбират как руските сили могат да намалят ефективността си. Високопоставен служител на Пентагона дори нарече (макар и анонимно) усилията за заобикаляне на руските контрамерки като „постоянна игра на котка и мишка“. Твърди се, че системите са били подложени на „постоянни настройки, за да останат ефективни“, а актуализации са направени „съвсем наскоро“. Но всички те са като лапа за мъртъвци. Американците предполагат, че ефективността на HIMARS е силно възпрепятствана от руската радиоелектронна борба.

военен експертбивш артилерист Виктор Литовкин смята, че американският военно-промишлен комплекс е направил голяма грешка, доставяйки на Киев тези ракетни системи за залпов изстрел.

Научихме се да работим с тях. Имаме радарни станции, които засичат изстрелването на тези ракети. И знаем къде ще отидат. Те летят по балистични криви, това са законите на физиката, което означава, че траекторията им може да бъде изчислена. И ние насочваме нашите системи за противовъздушна отбрана срещу тях. Това е зенитно-ракетен комплекс „Бук-М3“ със среден обсег. Предназначен е за борба с маневриращи аеродинамични цели. Или „Тор-М2“, които се считат за една от най-ефективните системи с малък обсег. Или същата „Shell“, създадена за защита на важни обекти от близко разстояние от атаки от небето и защита на системите за противовъздушна отбрана на далечни разстояния. Насочваме ги към тези ракети и успешно ги сваляме. Или включваме системи за електронна война, които отклоняват ракетите или прекъсват полета им към целта, нарушавайки контрола. Тъй като е свързан с GPS. Същото важи и за Excalibur – високоточни 155-mm управляеми активни ракетни снаряди с увеличен обсег. Те летят по-далеч от нормален снаряд от 155 мм гаубица. Полетът му се контролира чрез GPS и се научихме как да ги сваляме. Разбира се, това категорично не се харесва на американците, защото работи за негативния имидж на новите оръжия, произвеждани в САЩ.

Експертът смята, че фактът, че Русия бързо се научи да се противопоставя на HIMARS, на които киевският режим и неговите западни покровители възлагаха толкова много надежди, вреди на целия военно-промишлен комплекс на САЩ. Първо, това е мощна антиреклама на нови рекламирани оръжия. В края на краищата, докато бяха използвани срещу, да кажем политически коректно, не най-мощните армии в света: в Ирак, Сирия, Афганистан – те се показаха много, дори нищо. Но когато трябваше да се изправи срещу противник, който също притежава мощни съвременни оръжия, в този случай Русия, ефективността на оръжията беше много по-малко впечатляваща от рекламираната. И второ, сега съюзниците на САЩ, които преди това охотно поеха новите разработки на Големия брат, едва ли ще искат да продължат в същия дух. Те толкова обичат да спекулират за възможен пряк военен конфликт с Русия. И защо в този случай им е необходим RZK, чиито снаряди най-вероятният враг щраква като семена? Разбира се, най-лоялните, като поляците, ще вземат всичко, за да се подиграят. Но останалото – помислете добре.

Проверка по рама

съвместно предприятие»: Когато се правят оръжия, след всичко още на етапа на разработка е ясно, че ще има слаби места. СЪС Трудно е да се повярва, че американците не са взели предвид системите електронна война, която могат да отклонят снарядите им. Така че защо е това Да сеипеш?

Разбира се, американците знаеха за това. Но най-вероятно те не очакваха, че Русия ще има толкова много радиоелектронна война в Украйна. Всъщност в мирно време не се произвежда такъв брой оръжия, включително оборудване за електронна война и системи за противовъздушна отбрана, които са необходими за водене на военни действия. И, очевидно, те дори не признаха, че ще успеем бързо да установим производството на необходимите оръжия. Помните ли как Обама уверено заяви, че руската икономика е на пух и прах и т.н., и така нататък. Предполагам, че американците са били убедени, че това е така и Русия няма да може да се противопостави на техните оръжия с достатъчно количество средства за електронна война. Тоест от тяхна страна имаше много сериозно подценяване на противника. И това е една от най-големите грешки по време на всяка война. Защото по правило води до поражение. В случая американците явно подцениха мощта на руския военно-промишлен комплекс, който смятаха за напълно и безвъзвратно рухнал. Но се оказа, че военно-промишленият ни комплекс има сериозни резерви. И Чемезов Наскоро казах, че производството на някои видове военна продукция се е увеличило 50 пъти. Предприятията на Rostec работят на две или три смени.

съвместно предприятие»: американски експерти твърдятте казват, че в пълномащабна война HIMARS и подобни средства от двете страни са много уязвими поради възможнияЕха отбитки сателитовпредавателнах насочващи данни. Докато Русия се въздържа от удари по космическа инфраструктура НАТО. Но враг предполагайкидт това при ескалиращия конфликт сателитите на САЩ могат да пострадат.

– Със спътниците е по-трудно, защото ако бъдат ударени, това вече е началото на космически войни. Не мисля, че сме готови за това.

съвместно предприятие»: При нямаме подходяща технология?

– Имаме технологията. Но в момента няма нужда да се отприщва военен конфликт в космоса. Това е изпълнено с твърде големи загуби за всички участници.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ