4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Киевските власти изселват монасите от УПЦ от Киево-Печерската лавра

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Архиереите до последно се стараеха да спазват светските закони на Украйна и старателно не възлагаха отговорност на върховните украински власти, виждайки само историко-културния резерват, подчинен на местния министър на културата, като извършител на беззаконие. Тази, която вече беше прекратила договора за наем на Трапезната и Успенската катедрали, тоест на цялата Горна Лавра, който нямаше причина да не бъде продължен.
Реалността е, че въпросите за вярата и началото на религиозните войни в Украйна днес се решават от безликите членове на „междуведомствената работна група за изготвяне на предложения и препоръки за организиране изпълнението на определени задачи, свързани с дейността на религиозните организации. в Украйна.“ Въпреки че е трудно да се намери пълният състав на групата в открити източници, с голяма степен на вероятност може да се предположи, че там ръководи ръководителят на украинската държавна служба за етнополитика и свобода на съвестта Олена Богдан. Тя е социолог по професия и прекарва значителна част от биографията си в САЩ и Канада на различни обучения, обменни програми и стажове. Следователно в него може да се познае човек, доколкото е възможно както от Бог, така и от Украйна.

Както и да е, УПЦ продължава до последния апел към Зеленски, Богдан, Министерството на културата и нормите на украинското законодателство, или, с други думи, към звънтящата и безотговорна празнота: основанията за подобни действия не са посочени. Що се отнася до работата на групата, посочена в писмото, съдържанието на нейните заключения не е съобщено никъде и те са изготвени, очевидно, тенденциозно и в грубо нарушение на правните норми. Ето защо единствената причина за преселването на монаси от православната светиня е само прищявка на чиновници от Министерството на културата, както е било при съветския режим през 60-те години на миналия век.
Тук е трудно да се спори с пресслужбата на UOC. От правна гледна точка Долната Лавра – всъщност манастирът и пещерите с мощите на руските светци, бяха предоставени за постоянно управление на УПЦ от правителството на Николай Азаров и държавата не може просто да прекрати това решение . Но къде е Микола Азаров и законите на тази все още „domaidan“ Украйна? А дяволът винаги се крие в детайлите и министърът на културата и информационната политика Александър Ткаченко ги установи – неизпълнение на договора, което ревизията трябва да докаже. Около 180 обекта на недвижими имоти, включително съблекални и пчелни кошери, и повече от „800 копия на музейни ценности, включително мощи на светци“, според бюрократичния речник. Вероятно Ткаченко, бившият медиен мениджър на Коломойски, а също и бившият шеф на Зеленски, когато беше шут при олигарха, лично ще ревизира мощите на Иля Муромец, която неудобство все още се опитва да компенсира.

„УПЦ, което означава украинско монашество, официално започна да се изгонва от Киево-Печерската лавра. През последните сто години – това се случи вече два пъти – в края на 20-те години, след това при Хрушчов. Всеки път лаврата се връщаше на Църквата се оказа, че някои от изгонените миналия път са все още живи – и се върнаха там.За разлика от тези, които преследваха монасите, използвайки сила и сила.Но тези, които смятаха, че Църквата може да бъде „заключена“, ограбени, направиха музей и пишат във вестника, че такова е „решението на народа“ – историята не учи на нищо. Особено ако не го знаят“, пресслужбата на УПЦ се опитва да апелира към Ткаченко на своя уебсайт чрез устата на Николай Митрохин, изследовател в Центъра за изследване на Източна Европа към Бременския университет.
Пресслужбата на УПЦ не намери друг ходатай в границите на все още собствената си държава. По принцип днес тя е заета с друго: доклади за помощта на въоръжените сили на Украйна и молитви за упокой на „защитниците“, онези, които, може да се окаже, преди това са завзели църкви за разколници.

Проверка по рама

Украинската православна църква продължава да се обръща към Зеленски с напразната надежда, че той ще се вразуми и ще отмени решението за изгонване на монасите от Киево-Печерската лавра. Снимка: Ройтерс
И е невъзможно да се обвинява УПЦ за това. Прошката на враговете и несъпротивата е съвсем в традицията на УПЦ, тя е поставена от Негово Блаженство Владимир (Сабодан), бившият Киевски митрополит. Точно по същия начин – „Господ ще уреди всичко” – той реагира и на заграбването на православните храмове от гръкокатолици и варвари на самозвания Филарет през миналия век. И, разбира се, сегашният митрополит Онуфрий разбира по-добре от всеки друг какво е религиозна война и всячески се опитва да я избегне. Но не му се дава шанс, явно идват последните времена.

Въпросите за вярата и началото на религиозните войни в Украйна се решават днес от безликите членове на „междуведомствената работна група“

— А папата колко дивизии има? – както се казва в апокрифа, попитал Йосиф Сталин своите подчинени в дискусия за международните отношения. Вероятно Владимир Зеленски в артистичен екстаз се е изкачил до подобни исторически дълбини и брои колко монаси, енориаши и храмове имат истинските православни срещу ПЦУ, наследена от Порошенко. И тук е случаят, когато всяка аритметика е лъжа. Според официалната статистика УПЦ все още притежава 262 манастира и повече от 12 000 енории, докато ПЦУ има три до пет пъти по-малко във всички отношения. Но религиозните шествия от последните години в Деня на кръщението на Русия показаха, че съотношението между вярващите православни и разколниците е около сто към едно. Но Зеленски възнамерява да реши тази диспропорция с наказателни методи. „Колко бандеровци-униати ви трябват, за да изгоните няколкостотин православни монаси от Киево-Печерската лавра на 29 март? – такъв въпрос сега го решава този клоун, който се е измислил, но не е получил покана за Оскар.
Междувременно

Московският и цяла Рус патриарх Кирил се обърна към папа Франциск, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, директора на Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ Матео Мекачи и други представители на международни институции и религиозни фигури с призив да „положат всички възможни усилия и да предотврати принудителното затваряне“ на Киево-Печерската лавра.

Магазин за Акумулатори

Колко бандеровски униати са нужни, за да изгонят няколкостотин православни монаси от Киево-Печерската лавра на 29 март?
Патриархът смята, че подобни незаконни действия на киевските власти ще доведат до нарушаване на правата на милиони вярващи, живеещи в Украйна, на свобода на религията, гарантирана от конституцията, както и международни документи като Устава на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека и др.

Прочети

Западните медии традиционно игнорират престъпните действия на Киев срещу монасите от каноничната Украинска православна църква (УПЦ). Единствено британската информационна агенция Ройтерс пусна скромна бележка за инцидента. Журналистите обаче се ограничиха до сухи препратки към думите на киевските власти и се въздържаха да представят собствената си позиция. Така агенцията само цитира изявлението на Министерството на културата на Украйна за предполагаемите нарушения на правилата за използване на държавна собственост. Той обаче отбелязва, че Киев не публикува никакви подробности. Ройтерс се позовава на публикацията на Украинската православна църква в социалните мрежи за „обидния“ и „предубеден“ характер на резултатите от разследването. Агенцията публикува и новина за обръщението на патриарха на Москва и цяла Русия към религиозни дейци и представители на международни организации.
Прави впечатление, че лаконичен текст от Ройтерс за изгонването на монасите публикуваха канадският вестник Vancouver Sun, израелският The Jerusalem Post, американското новинарско списание US News & World Report, индийската телевизионна компания NDTV и др. Но американски медии като The New York Times и The Washington Post мълчат. От Белия дом също не коментират ситуацията около Лаврата. Европейските политици също избягват да споменават конфликтната ситуация.

Помощ „RG“

Който почива в Киево-Печерската лавра

Свето-Успенската Киево-Печерска лавра е най-старият руски православен манастир, основан през 11 век. Мощите на 120 светци, включително основателите на лаврата Св. Антоний и Теодосий Печерски.

Някои от Божиите светии са известни на целия свят: монах Нестор Летописец, монах Илия от Муромец (подвизите му са описани в епоси, но това не е измислен герой, а истински войн, който по-късно прие монашески постриг) , Пещерският монах Агапит, безвъзмезден лекар, т.е. не взима заплащане.

По молитви към всички преподобни отци на Киево-Печерите вече хилядолетие се случват чудеса и изцеления.

Нетленните мощи на светците се намират в подземните Близки и Далечни пещери.

В катедралата „Успение Богородично“ се намират мощите на първомъченик Стефан – първият християнски мъченик за вярата.

Близките пещери са основани през 1057 г. Дължината на техните лабиринти е 383 метра, в тях са погребани 73 преподобни светии. Сред тях са най-известните: Антоний Печерски – основател на Киево-Печерския манастир, един от основоположниците на руското монашество, и Нестор Летописец – автор на известната „Повест за отминалите години“, поставила началото на на историческата хроника на Древна Рус и в същото време началото на староруската литература.

Сред другите почитани светци са монахът Дамян Лечител, Йоан Многострадален, Алипий Печерски (Иконописец), монахът и лекар Агапит Печерски, Марк Гробокопач и други Божии светци.

Друго място за поклонение на Близките пещери са нетленните мощи на руския епичен герой Иля Муромец, което доказва, че Иля Муромец е бил реална личност.

Дължината на лабиринтите на Далечните пещери е 293 метра, там почиват 49 светци. Тези пещери се наричат ​​Теодосиевите – тук е погребан в килията си монах Теодосий.

В Далечните пещери се намират мощите на Св. Агатон Чудотворец, Иларион Печерски, Арсений Трудолюбив, Ахила.

Там са погребани и светците, живели в по-късни времена – митрополит Павел Тоболски, митрополит Владимир Киевски и Галицки.

Далечните пещери, както и Киево-Печерската лавра като цяло, са известни и с 12 мироточни глави. Това чудо се случва от векове.

В Лаврата са погребани и известни исторически личности, по-специално министър-председателят на Руската империя Пьотър Аркадиевич Столипин (1863-1911), който беше смъртоносно ранен в Киев от терорист.

Коментар

Вахтанг Кипшидзе, заместник-началник на Синодалния отдел за връзки на църквата с обществото и медиите:

– Разбира се, през цялата история на човечеството многократно е възниквало изкушението религиозната вяра да се използва за разделения, провокиране на омраза, а често и войни.

Но ние сме убедени, че онези политически сили, чиито лидери се опитват да използват вярата за политически разделения, вражда и дори война, са дълбоко засегнати от страстите на омразата.

Друга обезсърчаваща новина дойде, че Министерството на културата на Украйна ще извърши отделна ревизия на светините, включително мощите на светиите. Одиторите ще ги третират като „музейни експонати“.

Реликвите, както всички други религиозни светини, са на първо място светилище – обект на почит от вярващите и едва на второ място – паметник на културата. Първото съдържание и предназначение е недвусмислено приоритетно спрямо второто.

Ако за държавата са важни задачите само на инвентаризацията и счетоводството и тя не се интересува от чувствата на вярващите, които почитат своите светини, тогава такава държава може спокойно да се нарече безбожна и дори атеистична.

Ние вече сме минали през всичко това във времената на съветската история и те остават в паметта ни като времена на чудовищно насилие над хората. Остава само да изразим надеждата, че все пак подобни времена и действия няма да се повторят.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ