28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Коалицията е готова! Дърлят се кой да е премиер (ДВЕ ИМЕНА)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

ГЕРБ и коалицията „Продължаваме промяната – „Демократична България” почти сигурно ще направят правителство, твърдят пред „Уикенд” отлично осведомени източници и от двете формации. Въпреки острите думи, които си размениха преди изборите и в първите дни след вота на 2 април, партиите са готови на компромис и в момента вървят усилени преговори как точно да бъде сглобено общото им управление.

Според източниците на „Уикенд”, редовно правителство ще има под натиск на американското посолство в София и висши европейски лидери. Те са особено притеснени от нарастващата популярност на „Възраждане”, а освен това техните анализатори предупредили, че ако и сега не се състави кабинет, има опасност президента Румен Радев да обяви официално своя нова партия и да помете още на следващите избори и ГЕРБ, и ПП-ДБ. Така властта щяла да се озове в прорурско мнозинство, което застрашавало евроантлантическата ориентация на България.

За това американците категорично настоявали и Бойко Борисов, и Кирил Петков, и Асен Василев, и Христо Иванов да преглътнат различията си и да направят правителство, макар и с временен хоризонт на управление от няколко месеца до година. Препоръката им е големите партии да заровят томахавките и да огласят кабинет възможно най-скоро.

Според източник на „Уикенд”, ГЕРБ и ПП-ДБ вече са си стиснали ръцете, но в момента вървели тежки пазарлъци кой да е министър-председател. Ясно е, че това няма да е нито един от лидерите на тези партии. Бойко Борисов настоявал премиер да бъде хирурга проф. Николай Габровски, който бе предложен от него за поста и в миналия парламент с мандата на ГЕРБ. Тогава проектокабинетът не получи подкрепата на депутатите.

Проверка по рама

От ПП-ДБ обаче настоявали министър-председателя да е техен и категорично държали това да е академик Николай Денков. Гербаджиите надали ще се съгласят премиера да не е техен – това в интерес на истината не би било честно, най-малкото защото са първа политическа сила.

Как партии, които имат 95% съгласие по всички теми не могат да направят коалиция? Този въпрос зададе един от членовете на преговарящия екип на една от политическите сили в парламента, които седнаха на една маса да уговорят нови законодателни инициативи. ПП и ГЕРБ са в обтегнати отношения, но според част от преговорния екип те се стоплят достатъчно, за да може да се говори за общо партийно съглашение занапред.

Двете формации излязоха с обща законодателна програма, която в по-голямата си част включва текстове, които се предвиждат за приемане при наличието на Министерски съвет и работещи институции. Лена Бориславова и Десислава Атанасова дори преглътнаха присъствието една на друга и дадоха съвместен брифинг във вторник, за да отчетат обща дейност. В една от тях обаче наблюдателни депутати признаха, че формациите са активно насочили око към бизнеса и не работят в интерес на трудовите хора.

Според съвместното решение, в текстовете от Кодекса за социално осигуряване, вече работодателите ще могат да се облекчават финансово от задължението да осигурят средства за временна неработоспособност на служителите си. Доскоро фирмите имаха ангажимент да покриват нуждите на подчинените си в невъзможност да работят за три дни, което ГЕРБ и ПП са променили на два дни.

Екипите на двете формации, водени от Бориславова и Атанасова, са си стиснали ръцете и за промени в законите за домашното насилие, изменението на климата, прането на пари и дори са намерили време да обсъдят чистотата на атмосферния въздух. Пародията на законодателство според депутати от ГЕРБ обаче крие желание за общи разговори и лидерски срещи, каквито реално ще има, а двете партии са далеч по-склонни да управляват заедно дори и с цената на взаимна омраза.

Тактиката не се харесвала особено на президента Румен Радев, който на думи е прокламатор за стабилно правителство, но реално има интерес да управлява държавата със служебни кабинети.

Магазин за Акумулатори

Бойко Борисов обаче наредил на хората си в събранието да изпълнят волята му за коалиция по всеки възможен начин, тъй като ГЕРБ са доста време извън властта и имат нужда да са част от върхушката. „Продължаваме промяната” пък са наясно, че на следващи избори процентът гласове, който получиха, ще спадне значително и се съгласили с настояванията на ГЕРБ, които започнаха още от миналата зима, да си стиснат ръцете за съвместно управление.

Според избраници, крехката ситуация с новите партньори в законодателните инициативи трудно ще продължи като реално управление и стабилен кабинет, но ГЕРБ и ПП на този етап са затоплили отношенията си и трудно може да се говори за разлъка в първите дни на новото събрание.

Президентът ще трябва да връчи мандат на ГЕРБ идните дни като първа политическа сила, а отсега „Промяната” и „Демократична България” мълчат дали ще подкрепят това решение на държавния глава, за разлика от гръмките отричания на подобно управление преди вота на 2 април.

„Има такъв народ” вече поясниха, че няма да подкрепят правителство на Бойко Борисов и било „умно”, че формацията на бившия премиер не търсела подкрепа от тях. Корнелия Нинова пък както обикновено е на тезгяха заедно с цялата си партия, отново в името на министерство на икономиката, което обаче Борисов трудно ще даде на друга политическа партия, ако ГЕРБ успеят да съставят кабинет.

ПП пък са в ситуация, че без хората на Борисов има опасност да получат електорален шамар, ако решат да се съюзят със старите партньори от БСП, които успяха да ги направят за посмешище, а те пък им откраднаха част от депутатите, за да ги вклинят в листите си.

Привидно патовата ситуация обаче може според източници на „Уикенд” наистина да доведе до коалиция между двете враждуващи формации, тъй като все повече и на двете партии е непривично да стоят извън властта за дълго време и да ходят на избори, а от това да печели единствено държавният глава – недолюбван от нито един от лидерите на двете основни формации.

Материалът Коалицията е готова! Дърлят се кой да е премиер (ДВЕ ИМЕНА) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ