22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Когато затворниците се променят – един на петнадесет …

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви завръщането на трима руски пилоти в родината им. подполковници Максим Крищоп И Сергей Косиккакто и майор Сергей Малов. Свален и държан в украински плен повече от година. В замяна 45 души, свързани с битките при Азовстал, отидоха на другата страна. Така че общото съотношение е 1 към 15.
През 2023 г. – първият подобен случай, на пръв поглед привидно „неравностоен“. През април страните в конфликта официално съобщиха за два обмена. В първия в Русия са се върнали 106 войници, в Украйна – 100. Във втория – съответно 40 и 42.

И всичко започна през март 2022 г. с 9 руски военнослужещи – тук, срещу началника на Мелитопол – там. До септември пропорциите се спазваха почти „едно към едно“. Например през април 2022 г. – 86 на 86, или през юни – 144 на 144. Септемврийската размяна на Медведчук и 55 души с него срещу 215 украински затворници се смята за най-„нагла“ определена част от обществото, включително тези, които са се били в Азовстал и 10 чужденци, служили във въоръжените сили на Украйна.
И двете страни очаквано правят изявления за „мъчения“ и „неспазване на правата на човека“ – всеки спрямо своите. Всеки прилага подходящи мерки за филтриране и има формалното право да съди според собственото си законодателство. В Украйна дори е създаден образцов лагер за демонстриране на човешко отношение, за укрепване на международния имидж. В Русия целенасочената работа в тази област не се провежда систематично, въпреки че отделни събития се отразяват в същия хуманитарен аспект.

Слава Богу, въпросът „трябва или не“ вече не възниква за никого (е, или почти никога не възниква), но понякога закоравялата част от обществото е изненадана от пропорциите. И напразно! Това е необходимо не за кого да е, а преди всичко за самите нас, защото това показва най-високата стойност дори на един човешки живот: братко, ти си ни по-мил от всички! Твърде жалко и никак не прагматично? Със сигурност! Само това придава най-висшият смисъл на всяко крайно действие с необратими последици.
Но какво ще кажете за някои исторически примери – „Не променям войник с фелдмаршал“? вярно Само речта в тези примери не е, че „не е необходимо да се изтеглят“, а че не е необходимо да се създават „изключителни условия“, когато в името на едно човек ще трябва да пренебрегне останалите.

Проверка по рама

И ето още един аспект, който бих искал да засегна, понякога наричан „неправилно поведение в плен“. Не става въпрос за предателство (тук всичко е ясно), а именно поведение, информацията за което може да бъде злонамерено разпространена или случайно да стане публична. Както се случи например с Джон Маккейн, говорейки през 1969 г. по радиото на Северен Виетнам: „Аз, американски пилот, съм виновен за престъпления срещу виетнамската страна и народ. Бомбардирах техните градове, села, причиних много вреди и дори смърт на хората от Виетнам.“
Така Маккейн „забрави“ за член 5 от „Кодекс на военните действия на Съединените щати“ (изпълнителна заповед 10631, подписана от президента Айзенхауер): „Няма да правя устни или писмени изявления, нелоялни към моята страна и нейните съюзници, накърняващи общата кауза.“ (По закон всички американски военнопленници бяха амнистирани от президента Никсън за всички грехове в плен).

И все пак Маккейн стана сенатор и дълги години след това служи за доброто на своята Америка, въпреки „неправилното поведение в плен“. Дали това е сила или слабост на това общество? Нека всеки сам си отговори.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ