14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Кои са признаците, че настинката ви е много по-сериозна, отколкото си мислите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Когато става въпрос за настинка, има два типа хора. Тези, които идват 48 часа след началото на кашлицата, за да поискат антибиотици, защото искат тя да изчезне и тези, които я пренебрегват и просто казват, че имат нещо в гърлото. Може да е изкушаващо да приемем, че всяка кашлица е просто настинка и нищо сериозно, и да се опитаме да я игнорираме, без да посещаваме лекар. Проучване показва, че почти всеки втори човекпредпочита да се лекува сам, вместо да отиде на лекар, ако се чувстват зле. Но без значение колко сте чели в интернет или епизода от „Анатомията на Грей“ сте гледали, уменията ви за самодиагностика може да са недостатъчни.
Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

Въпреки че три седмици звучат като дълъг период от време, експерти казват, че е съвсем нормално настинката да продължи до 21 дни. „Кашлицата, която продължава повече от три седмици, обикновено е обезпокоителна“, споделят експертите и предупреждават, че тези продължителни симптоми могат да бъдат признаци на астма, пневмония или друг вид белодробна патология.
Понякога започвате да се чувствате по-добре, но след това се връщате назад и се влошавате много повече. „Има някои спешни признаци, които изискват незабавна медицинска помощ“. Според експерти може да имате „вторична инфекция“, която може да бъде от бронхит до пневмония. Каквато и да е тя, трябва да помолите лекаря си да ви прегледа.

Кои са първите симптоми при грип и настинка?
Обичайно е при настинка слюнката да е сгъстена, но ако храчките ви са със странен цвят, значи в организма ви се случва нещо странно. „Това са бели кръвни клетки, които се опитват да се преборят с инфекцията“, казва експерти. „Така че ако видите цветове като жълто, кафяво, зелено или дори кръв, това е обезпокоително.“ Също така необяснимата загуба на тегло, съчетана със симптоми, подобни на настинка, може да е признак на хипертиреоидизъм, злокачествено заболяване (т.нар. рак), бактериална инфекция или дори ХИВ, според експерти.

Проверка по рама

Митове за обикновената настинка: Как да се справим с нея?
„Макар че кашлицата е често срещан симптом на настинка, ако кашлицата ви е придружена от хрипове или стягане в гърдите, всъщност може да преживявате астматичен пристъп“, според експерти. По време на астматичен пристъп лигавицата на дихателните пътища набъбва и се възпалява, запушва се от слуз, а след това се свива поради стягане на мускулите. „Тогава дишането става трудно и наподобява усещането, когато се опитвате да дишате през сламка, натъпкана с памук“, казва експертите. Ако страдате от тези симптоми, посъветвайте се с лекар.

Източник: Womenshealthmag

Вижте всички последни новини от Actualno.com
Още от ЗДРАВЕ:

Могат ли алергиите да предизвикат кашлица?

Магазин за Акумулатори

5 суперслучайни неща, които всъщност могат да подсилят имунната ви система
Лекар каза какво може да ви се случи, ако пиете твърде много вода

Лекар: Тези 5 храни разреждат кръвта за седмица и спират образуването на тромб

Лекар: До тази възраст НЕ давайте мед на детето
Лекар: Ще намалите вероятността от преждевременна смърт с 50%, ако правите това

Лекар: Само една нощ безсъние причинява огромни щети на мозъка ви

Това са най-добрите храни за ускоряване на метаболизма след 50 години

Лекар: Възрастните хора никога не трябва да ядат тези храни заедно, опасно е за тях

Лекар: Това са най-полезните млечни продукти за възрастните хора

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ