8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Кой стои зад контролираните изтичания на информация за атаките на Северен поток?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Това не е просто странно – убеден е Песков, – мирише на чудовищно престъпление“. Той призова страните-акционери на газопроводи в ООН „да поискат спешно прозрачно разследване с участието на всички, които могат да хвърлят светлина“.
Плънката започна с публикации в американския вестник The New York Times и немското издание на Zeit. Източници на NYT, позовавайки се на някои американски разузнавателни служби, твърдят, че някаква проукраинска група граждани на Русия или Украйна стои зад саботажа на газопроводите, но практически нищо не се съобщава за това, освен че се противопоставя на руските власти.

Китайският канал CGTN визуализира разследване на Сиймор Хърш, според което през март 2022 г. членове на група, създадена от съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, са отлетели до Норвегия, за да планират саботаж на газопроводи. Снимка: социалните мрежи
Източници на NYT очевидно използват публикацията, за да опровергаят сензационно разследване на известния журналист и носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Хърш. По-рано той, позовавайки се на свои източници в Съединените щати, каза, че експлозията е била организирана от американски и норвежки военни, а президентът Джо Байдън лично е разрешил операцията. Трябва да се отбележи, че западната преса практически игнорира разследването на Херш, а публикациите на NYT и Zeit бързо бяха подхванати и тиражирани от американските и европейски медии.

За украинската следа от терористични атаки говорят и източници на Zeit. Твърди се, че неговите източници са идентифицирали кораба, използван за саботаж – бил е нает от регистрирана в Полша компания, която е принадлежала на двама украинци. Една от западните разузнавателни служби информира европейските партньори за отговорността на тази група за унищожаването на газопроводи през есента, въпреки че мозъкът зад престъплението не е назован. Твърди се, че източници на Zeit са изчислили маршрута на посочения кораб, който е тръгнал в морето от Рощок на 6 септември 2022 г., след което е бил видян край датския остров Кристиансьо североизточно от Борнхолм. Британският вестник The Times твърди, че западните разузнавателни агенции са знаели за украинската диверсия в Северен поток седмица след експлозиите.
Трябва да се отбележи, че изтичането на информация беше инициирано чрез американските и германските медии няколко дни след срещата между Байдън и германския канцлер Олаф Шолц. Белият дом отказа да изясни дали Байдън и Шолц са обсъждали темата за саботажа в „Северен поток“.

Проверка по рама

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова попита „кой допуска подобни изтичания, запълвайки с тях информационното пространство?“ Според нея става дума за тези, които „не желаят да провеждат разследване в правната сфера и по всякакъв начин ще отклоняват вниманието на публиката от фактите“. Тя призова западните страни „вместо да организират изтичане на информация в медиите за хода на разследването, да отговорят на официалните искания на Русия и поне да вземат под внимание материалите от журналистическото разследване на Херш, без да ги заменят с анонимни изхвърляния“.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ