7.1 C
София
петък, март 1, 2024

Колко вода на ден трябва да пие нашето куче?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Приемът на адекватно количество течности, сред които най-препоръчвана е чистата вода, е важен не само за здравето и нормалното функциониране на органи, тъкани и системи  в човешкото тяло, но за здравето на домашния ви любимец. И докато по отношение на мъркащите ни приятели не ни учудва, че не пият много вода – те основно си я набавят чрез мократа храна, която консумират, кучето не може без своята купичка или съд за вода дори по време на разходка. Колко вода трябва да пие куче на ден обаче е въпрос, на който твърде малко стопани знаят правилния отговор, а това поставя животното им в риск от редица заболявания, пряко свързани с неосигуряването на адекватно количество течности.

Защо водата е толкова важна за кучето?

Докато четириногите ни приятели могат да издържат няколко дни без храна, оставянето им без вода особено лятото в жегата е опасно за живота им. Кучетата нямат потни жлези и не се изпотяват, за да се охладят така, както го правим хората. Те дишат запъхтяно с отворена уста и изплезен език, за да се справят с жегата, при което губят и много вода. Ето защо осигуряването на достъп до прясна и хладна вода през лятото може да спаси живота на четириногия ви приятел.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Колко вода трябва да пие нашето куче и колко да му осигуряваме?

Фиксиран и точен отговор на този въпрос няма, тъй като това зависи от сезона, навиците и начина на живот на кучето – дали е активно, или основно лежи и спи, килограмите и големината на животното, храната, която консумира. Съвсем естествено големите кучета ще се нуждаят от повече вода, както и активните. Повече живителна течност следва да осигурите, ако е лято или ако животното се отглежда в топла среда. Ако предлагате на кучето си основно гранули и твърда храна – ще му е нужна повече вода, отколкото ако го храните с кучешки пастет и особено с консерви, богати на сос.  Мократа храна съумява да достави на любимеца ви значителна част от ежедневното количество необходима вода, тъй като съдържа висок процент такава – до 80%.

Проверка по рама

След като е толкова индивидуално, как да разберете колко вода трябва да пие кучето на ден? Лесно е – изчислете по 40-60 мл., средно 50 мл., на килограм тегло. Така ще определите средната дневна нужда от вода. След това трябва да се съобразите с навиците на животното – ако тича постоянно под слънцето, може да увеличите количеството. Ако хапва само мокра храна – да го намалите или поне да не насилвате животното да изпие тази дажба, ако то не желае.

Ако едно куче е отровено, то проявява следните симптоми

Как консумацията на вода ни подсказва тайни за здравето на домашния любимец?

Не само адекватният прием на вода е важен за здравето на кучето, но и приемът подсказва здраво ли е то, или е време за преглед при ветеринаря. Твърде скромната консумация на течности, както и прекомерната такава, могат да означават, че животното страда от скрито заболяване и се нуждае от помощ, преди да е станало късно. Ако кучето пие прекалено много вода, проверете дали не страда от:

  • диабет,
  • Магазин за Акумулатори
  • хормонални проблеми,
  • заболявания на черния дроб,
  • заболявания на пикочната система или бъбреците,
  • пиометра,
  • високи нива на калций.

Ако пък отказва по принцип за консумира достатъчно вода, осигурете му нова купа, сменяйте вода, за да е прясна, преминете към хранене с мокра храна, за да си набавя течности и да не се стигне до обезводняване. Особено внимавайте с болни, стари или малки кученца, при които всичко е много по-сложно и при които много по-бързо може да настъпи проблем и обезводняване.

Не пропускайте да обсъдите темата и с ветеринарния лекар на кучето ви, тъй като приемът на вода е много по-важен от приемът на храна при четириногия ви приятел.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ