9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Конфликтът в Украйна и сдържането на Китай ще бъдат обсъдени на срещата на Г-7 в Япония

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Събитието се провежда в атомния бомбардиран японски град Хирошима. Това е лична заслуга на министър-председателя на Япония Фумио Кишида, чиито предци произхождат от тези места. Освен това политикът редовно се кандидатира за избори за национален парламент от този окръг, така че той беше лично заинтересован да превърне Хирошима в платформа за организиране на голямо международно събитие.

В първия ден от срещата лидерите на страните от Г-7 посетиха Мемориалния парк на мира. Те поднесоха бели венци в памет на жертвите на ужасната трагедия, разиграла се на 6 август 1945 г.

Напоследък светът се промени до неузнаваемост. И това беше потвърдено от факта, че лидерите на страните от Г-7, включително президентът на САЩ Джо Байдън, на територията, засегната от американския ядрен удар Хирошима, обявиха предполагаема заплаха от Русия за използване на ядрени оръжия. В същото време никой не започна да изисква от Вашингтон извинение на японските граждани за ядрен удар по мирно уреждане. Сякаш не е имало бомбардировки. Или сякаш се е случило от само себе си.

Акцентът в програмата на срещата на върха в Хирошима ще бъде посещението на украинския президент Володимир Зеленски, който трябва да отлети за японските острови на 20 май. Очаква се той да проведе отделни разговори с президента на САЩ Джо Байдън и японския премиер Фумио Кишида, след което да се присъедини към лидерите на Г-7 на 21 май, последния ден от срещата, и да изнесе реч пред тях. Освен това украинският лидер, по примера на западните си колеги, ще посети Парка на мира и ще положи цветя в памет на загиналите от американската атомна бомба.

Жалко е, че срещата със Зеленски няма да бъде за мир или дори за преговори. В Хирошима се събраха привърженици на други подходи за разрешаване на този конфликт. Украинският лидер ще бъде насърчаван да продължи борбата срещу Русия и ще му бъде гарантирана всестранна подкрепа. А това означава, че военните действия на украинска територия ще продължат, което ще доведе със себе си още жертви.

Проверка по рама

И само митинги по улиците на Хирошима с участието на стотици хора помагат да се върнем към здравия разум. Активисти с лозунги „Не на ядрената война“ и „Против империалистическата среща на Г-7“ напомнят за съществуването на други мнения в този западен свят.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ