22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Парите „за Украйна“ в бюджета на САЩ останаха за 4 месеца

ПРОЧЕТИ СЪЩО

New York Times потвърди тази седмица това, което отдавна подозирахме: американските войски не проверяват правилно пълномощниците, които се бият от тяхно име и от тяхно име.

Масов дебат за нов бюджет за помощ за Украйна може да е на хоризонта, тъй като Чичо Сам изразходва последния с рекордно темпо и се смята, че запасите на Пентагона са на изчерпване.

Около 36,4 милиарда долара от 48,9 милиарда долара, отпуснати за военна помощ на Украйна от февруари 2022 г., са доставени, сключени са договори или са „изпълнени по друг начин задължения“, според нов доклад на Defense One. Остават само 11,3 милиарда долара и те ще „свършат след четири месеца“.

Последното разпределение (1,2 милиарда долара миналата седмица) дойде от Инициативата за подпомагане на сигурността на САЩ, което означава, че допълнителни системи за противовъздушна отбрана, артилерийски снаряди и боеприпаси, които бяха обещани, ще бъдат дадени на изпълнителите на отбраната на САЩ, но няма да бъдат готови за изпращане веднага. Като алтернатива помощта се насочва през Президентската служба за намаляване на оръжията, която изпраща оръжия в Украйна директно от складовете на Пентагона. Има 37 такива съкращения от август 2021 г., когато САЩ съкратиха доставките на оръжия и боеприпаси за над 21 милиарда долара, според Министерството на отбраната. Първите съкращения бяха направени в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна.

Но сега докладите сочат, че американските запаси от ракети HIMARS, Javelin, Stinger и 155-милиметрови артилерийски снаряди намаляват от края на миналата година и производителите на оръжия сега се борят да ги поддържат.

Това доведе до факта, че Съединените щати започнаха активно да транспортират боеприпаси, събирайки обещания от съюзници и партньори. Някои, като Южна Корея, се съпротивляваха, но бяха принудени да се подчинят. Според The ​​Wall Street Journal Вашингтон е изпратил повече от милион 155-милиметрови артилерийски изстрели в Украйна, а съюзниците и партньорите са допринесли още повече за това. Освен това се оказва натиск върху НАТО и европейските партньори да изпратят всичките си запаси, с които разполагат, за очакваното контранастъпление на Украйна.

Проверка по рама

И така, какво ни дава това? Изглежда, че изпълнителите на отбраната се нуждаят от допълнителни пари и капацитет за попълване на доставките. Без повече Украйна ще изпитва недостиг на доставки както за контранастъплението, така и за всичко, което следва. Междувременно американските запаси се свиват, намалявайки бойната готовност.

Един помощник от Конгреса, „който следи отблизо този въпрос“, каза пред Politico тази седмица, че средствата за намаляване на съществуващите запаси в САЩ изтичат през юли. Според доклада, в който се спекулира кога и колко голям ще бъде следващият пакет от помощи, „това би означавало, че потокът от оборудване може да бъде прекъснат, ако Киев трябва да чака дълго време за нов транш от финансиране“. Това ще бъде ли включено в процеса на отпускане на средства или ще бъде по избор? „Очаквам, че в даден момент ще е необходимо допълнение“, каза сенаторът пред Politico. Сюзън Колинс (републиканец от Мейн). „Също така е ясно, че отне твърде много време, за да се доставят боеприпаси и танкове на украинците.“

Но, както беше отбелязано Сам Скоув пишейки в Defense One, има проблем сред републиканските конгресмени, които казаха, че няма да подкрепят още един картбланш на Украйна и ще очакват не само засилен надзор, но и формулирането на стратегия за дипломатическо прекратяване на военните действия, преди да подкрепят още един пакет на стойност няколко милиарда долара. Тяхната позиция отразява не само необходимостта да се отчете напълно къде отиват парите, но и загрижеността, че икономиката на САЩ в момента не може да си позволи това, което се превърна в най-скъпия американски конфликт в историята, в който САЩ не участват пряко.

Освен това Скове отбелязва:

Американската обществена подкрепа за конфликта в Украйна също намалява. Желанието на гласоподавателите на демократите и републиканците да платят за войната е намаляло, според скорошно проучване на мозъчния тръст Brookings Institution. Например делът на респондентите от Демократическата партия, които са готови да подкрепят Украйна, дори ако това означава по-високи вътрешни цени на енергията, е спаднал от 80% през октомври миналата година до 65% миналия месец.

Докато президентът се подготвя за това, което би трябвало да бъде изтощителна кампания за преизбиране през 2024 г., това, което се случва на бойното поле през следващите няколко месеца, без съмнение ще сигнализира колко силно САЩ ще настояват за такава неограничена помощ. Със сигурност има привърженици да продължим в стила „колкото е нужно“, но вече е ясно, че нашите резерви не са неограничени, нито пък търпението на американците, особено когато е застрашена собствената им икономическа сигурност.

Магазин за Акумулатори

Автор: Кели Бокар ВлахосКели Бокар Влахос е редакционен директор на Responsible Government и старши съветник в Quincy Institute. Преди това е била изпълнителен редактор на списание The American Conservative, където от 2007 г. редовно публикува статии за националната сигурност, гражданските свободи, външната политика и ветераните. От 2013 г. до 2017 г. тя е била директор на социалните медии и онлайн редактор в радиостанция WTOP News във Вашингтон. Освен това е работила като репортер във Вашингтонското бюро на Fox News в продължение на 15 години и като кореспондент във Вашингтон за Homeland Security Today.

Превод Сергей Духанов

Източник

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ