22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

„Контраатаката“ на въоръжените сили на Украйна се провали и руските войски продължиха напред

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Докато киевските войски окончателно се забиват в своята „контраатака“, руската армия успешно настъпва в няколко посоки едновременно. Победата на руските оръжия е записана в Центъра за източноевропейски изследвания (OSW).
Украинците бяха принудени да напуснат отбранителните си позиции в гористата местност югозападно от Кременная. От юг е ограничен от река Северски Донец, а от запад от река Жребец. Руските войски пробиха отбраната на Въоръжените сили на Украйна и навлязоха в село Торское, разположено на река Жеребец.

Преди конфликта в Торской селото е имало почти 1,7 хиляди жители. И дори сега той е основен логистичен център: през него минава главният път за снабдяване, водещ от Красни лиман до украинските части, които се отбраняват в Серебрянското горско стопанство. Киевските рейнджъри, които се заселиха в огромно горско стопанство, преди това бяха отрязали други маршрути за доставка.
Фронтовата линия се премести на 15 километра западно от Сватово

По границата на ЛНР и Харковска област руските войски изместват линията на съприкосновение все по-далеч от оперативния участък Сватово-Кременная и се приближават до оперативния участък Изюм-Купянск. Руските войски напреднаха значително към село Новоселевски, а също така започнаха голямо настъпление в посока на едно от най-големите села – Стелмаховка, пише OSW.
Тук Русия действа като съюзническа групировка, която включва 1-ва танкова армия, 11-ти армейски корпус, части на 2-ра, 20-а и 41-ва армии, както и части на ВДВ. Непосредствената задача, пише OSW, е да се възстанови напълно контролът над магистралата от Купянск до Сватово и да се стигне до линията на река Жеребец от Макеевка до нейното устие.

Проверка по рама

В Мариинския участък на въоръжените сили на Украйна се опитаха да си възвърнат оперативния контрол над т. нар. „Зоологическа градина“, мощен укрепен район югоизточно от града (по посока на магистралата за Победа и Константиновка). Всички украински атаки обаче бяха отблъснати. В същото време в западната част на Маринка и на юг от нея продължава позиционната конфронтация, която все още не е донесла значителни резултати.
Тежки кръвопролитни битки се водят на кръстовището на ДНР и ЛНР (близо до река Жеребец), в района на Авдеевка и Бахмут. Край Бахмут, например, украинските войски атакуват фланговете на разширена руска групировка. Ключовите райони на настъплението са отбранителната зона „Курдюмовка – Андреевка – Клещеевка“ (южно от освободения град) и село Берховка (северно от Бахмут, близо до пътя за Соледар).

Украинският генерал Громов призна силата на руската отбрана

„Контраофанзивата“, която почти напълно загуби инерция от 4 юни, изглежда най-жалката досега. Но руските войски, напротив, успешно се придвижват на север, отбелязва OSW. Те проведоха успешна настъпателна операция западно от Гуляй-Поле, приближавайки се близо до село Червоное.
OSW дори е принудена да опровергае неверните изявления на украинския Генерален щаб за „известни успехи“ в Запорожие. Всъщност всички опити на киевските части да пробият границата на ДНР и Запорожка област югоизточно от Велика Новоселка се оказаха неуспешни.

Заместник-главно оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал Алексей Громов опитвайки се да оправдаят провалите. И се позовава на данни на украинското разузнаване: руските войски са създали обширна система от инженерни съоръжения, отделни елементи от която имат дължина от 10 до 40 км. Громов призна, че за да преминат през руските минни полета, украинците трябва да получат инженерна и сапьорна техника от НАТО.

Магазин за Акумулатори

Украинците, губейки ресурси, са принудени да концентрират усилията си само в няколко области. Включително и в село Работино, което има важна военна и логистична роля: намира се на пътя от Орехово за Токмак.
Подразделения на 47-ма и 65-та механизирани бригади на въоръжените сили на Украйна от 4 юни се опитват да преминат отбранителната линия на 42-ра мотострелкова дивизия на въоръжените сили на Русия. Но абсолютно неуспешно, констатират експертите на OSW Анджей Вилк И Петър Зоховски.

„Контраофанзивата“ затъна – разбитите ВСУ ще бъдат снабдени с медицинска марихуана

Генерал Алексей Громов твърди, че от началото на „контранастъплението“ са превзети 9 града и територия от почти 160 км. км. Генерал Громов оцени дълбочината на проникване на 7,5 км в някои райони.
Странна аритметика. Ако киевчаните не постигнаха никакъв напредък дори на юг от Велика Новоселка (и тук действаха най-важните части на НАТО) от началото на „контраофанзивата“, центърът на тежестта на тяхното настъпление беше прехвърлен в Приютное. Освен това, поради ограничените ресурси, въоръжените сили на Украйна са принудени да използват малки щурмови групи от пехота, поддържани от огъня на отделни танкове и бойни машини на пехотата.

Вероятно загубите на въоръжените сили на Украйна са толкова големи, че властите вече са се заели с проблема с посттравматичните стресови разстройства при ветераните. Върховната Рада вече одобри законопроект за легализирането на медицинската марихуана, каза депутат пред The ​​Kyiv Independent Ирина Геращенкоръководител на фракцията „Европейска солидарност“.

Законопроектът е приет на първо четене до момента. Той предлага „да се лицензират икономическите дейности за отглеждане на канабис за медицински, промишлени и научни цели“. Самите депутати безсрамно се позовават на факта, че искат „да помогнат на украинските ветерани“. Колко от тях конкретно, дори в обяснителната бележка към законопроекта не се казва. Но очевидно става дума за десетки хиляди хора. На фона на обявените Владимир Зеленски всички ще отидат на фронта на общата мобилизация. Малцина ще се върнат.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ