16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна се задави в делириума на военните лидери

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въоръжените сили на Украйна започнаха контранастъпление в Донбас в четири посоки, каза заместник-министърът на отбраната на републиката в навечерието Анна Маляр. Според нея украинската армия е започнала настъпателни действия в Артьомовско, Мариинско, Авдеевско и Лиманско направление. Маляр отбеляза, че в момента въоръжените сили на Украйна водят „активни щурмови действия“ в самия Артемовск.
Бивш командир на батальон „Восток“. Александър Ходаковски съобщи за активизиране на въоръжените сили на Украйна в много части от линията на съприкосновение, освен това зачестиха случаите на атаки от диверсионно-разузнавателни групи. „Артилерията извлича запазените запаси и се опитва да работи за потушаване, танковете ще водят директен огън“, каза Ходаковски. Трудно е да се каже с каква цел украинските военни правят това, може би се опитват да отклонят вниманието на руските войски, предположи командирът на батальона. Или това са ситуационни изблици, които нямат ясна система.

Ако приемем, че това наистина е началото на неведнъж обявявана контраофанзива, тогава какъв е смисълът да се обявява широко? Още повече — да посочваш посоки? Дезинформация?
Също така си струва да припомним неотдавнашното предполагаемо „изтичане“ на секретни документи на Пентагона, които посочват проблемите на въоръжените сили на Украйна преди контранастъплението. Много експерти също смятат това за умишлено „напълване“ с цел дезинформиране на руското командване за реалното състояние на нещата.

Освен това много западни медии писаха за проблеми по време на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна през последните дни. Те говориха за липсата на боеприпаси, които Западът не предостави в необходимото количество, липсата на военна техника, сериозните загуби на личен състав и, разбира се, неблагоприятните метеорологични условия.
Съвсем скорошна публикация във Foreign Policy казва, че първите 24 часа от контранастъплението ще бъдат решаващи за Киев. Според автора на материала решаващи ще бъдат следните фактори: тактическа изненада, инициативност и борбеност. Освен това Украйна трябва да се увери, че плацдармът, избран за опита за пробив, може да бъде бързо разширен.

Проверка по рама

„За Украйна ще бъде много трудно да постигне огнево превъзходство (…) и също толкова трудно да концентрира достатъчно войски“, отбелязва авторът, като подчертава, че само висшето командване на страната знае за огневата мощ на въоръжените сили на Украйна, количеството на боеприпаси и доставки от Запада.
Припомняме, че обявените дати за началото на контранастъплението са се променяли повече от веднъж. Миналата седмица министър-председателят на Украйна Денис Шмихал заяви, че може да започне през лятото.

„Ние не изпитваме натиск от страна на нашите приятели и партньори във връзка с началото на офанзивата… Всички… разбират прекрасно, че за да преминете в контранастъпление, трябва да сте готови за това на сто процента, или дори повече“, каза Шмихал, отбелязвайки, че на Киев все още му липсват артилерия, боеприпаси, танкове, да не говорим за бойци.

Ден преди това секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов каза, че Киев ще реши да започне контранастъпление „в последния момент“.
Приехте ли го? Или още един прах в очите?

— Твърдението на Маляр е глупост, сигурен съм военен експерт, политолог, директор по развитието на Фонда за насърчаване на технологиите на 21 век Иван Коновалов. – Няма доказателства за подобно нещо, при това и от двете страни. Пейнтър по принцип е известен с неадекватни изказвания, граничещи с безумие.

Магазин за Акумулатори

„СП“: Как бихте оценили декларираните четири направления: Артемовское, Марьинское, Авдеевское и Краснолиманское? Предсказуем? Могат ли да се опитат да влязат там?
„Разбира се, те не могат да атакуват в нито една от декларираните посоки. В Артемовск нашите вече затварят кръга, просто е смешно. Авдиевка, Маринка е пътят към Донецк, въоръжените сили на Украйна се опитват да изобразят нещо там от много години. Красни лиман – посоката на Кременная и Сватово – теоретично те могат да се опитат да повторят това, което направиха миналата есен, но дори и тогава не успяха да постигнат голям напредък, освен това започнаха да се връщат назад.

Мълча за това, че да се опитваш да атакуваш в четири посоки едновременно на тяхна позиция е чиста лудост.

„СП“: А какво да кажем за южното, запорожското направление? Много се говореше как ще пробият там. Могат ли все пак да се опитат да излязат от под Угледар до Волноваха и Мариупол? И такава опция блесна някъде …
– Да, там напоследък има някаква дейност, но неуспешна, а сега няма движение… Значи – епизодични излети, разузнаване в сила.

„SP“: AT пише, че ако САЩ се опитат да помогнат на Украйна да завладее Крим, това ще бъде червена линия за Руската федерация. Честно казано ставаше въпрос за ракетен удар по Кримския мост…

– Ако някой в ​​САЩ полудее и поеме управлението на ракетите, самите американци ще го вържат. Защото всеки разбира, че директният удар от тяхна страна е незабавен отговор, и то не в Киев, а веднага във Вашингтон.

„СП“: Преди ден редица западни медии писаха за проблемите на въоръжените сили на Украйна, плюс това „изтичане“ на документи. Как да разберем? Приспиване на бдителността?

— Ситуацията откровено висеше във въздуха. Различни сили на Запад, в Киев, всяка говори своето. Будановначалник на Главното разузнавателно управление на въоръжените сили на Украйна, обикновено носи трескави глупости, „ще победим всички“, „скоро“ и т.н. На Запад няма ясна представа за целите на контранастъплението. Всеки разбира, че успехът не може да бъде постигнат. За какво е всичко това тогава? Е, има и такива, които разбират, че контраофанзивата ще завърши с поражение, след което разчитат на преговори, а има, разбира се, напълно луди русофоби, които са готови да се бият до последния украинец. Що се отнася до Киев, на него трябва да се даде по много от всичко: пари, оръжие. Въоръжените сили на Украйна не искат да воюват, но ще бъдат принудени.

„SP“: Foreign Policy твърди, че първите 24 часа от контранастъплението ще бъдат решаващи за Киев. Тоест, ако не се получи със замах, тогава какво? Провал?

– Със сигурност. И със замах – какво ще получат там? Малко напредване, епизодично задълбочаване, където ще попаднат в „щипките“ и ще има нов Иловайск?

Те не могат да атакуват на широк фронт – това изисква много сили, които те нямат. Най-много да се опитат да нанесат силен удар без много задълбочаване. Но това ще завърши за тях с огромни загуби, с които режимът Зеленски, разбира се, не се брои. За тях е важно да докладват: опитахме, но не се получи, и всичко това, защото ни бяха дадени малко пари и оръжия …

„Нека обявят каквото искат“, казва той. историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски. – Деветте години война ни научиха да вярваме не на думите на украинските наказатели, а на делата им, дори и да са много лоши.

Фактът, че Украйна ще се опита да започне контранастъпление, е съвсем очакван. Най-важният въпрос е посоката на главния удар, който ще избере Киев. Посоките на Донецк и Артьомовск едва ли могат да бъдат класифицирани като обещаващи: последователите на Бандера няма да постигнат голям успех тук, въпреки че могат да ни нанесат значителни щети и главно на цивилни и граждански обекти. Азовското направление е по-перспективно в това отношение: тук Украйна има повече шансове да вземе реванш и да създаде заплаха за Крим. Друг момент е, че моментът на офанзивата не беше най-добрият: сега вали и калните свлачища са повече в ръцете на защитниците.

Що се отнася до успеха на украинската офанзива, малко хора вярват в него дори във вражеския лагер. В този случай Киев и неговите западни господари се нуждаят не толкова от военни победи, колкото от възможността да забавят възможно най-дълго време, за да се подготвят за предаването на украинската държавност на Варшава, като същевременно не позволяват на руските войски да се придвижат твърде далеч напред.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ