30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

КОШМАРИ: Болничната шефка от ГЕРБ Сюзан Садъкова прикри изнасилване на психично болен мъж (БРУТАЛНО ВИДЕО + СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Прокуратурата е започнала разследване по сигнал, че санитар в Държавната психиатрична болница в Севлиево е блудствал с пациент, а случилото се е било прикрито от директора на болницата д-р Сюзан Садъкова. Това научи „За истината“ от свои източници в здравното заведение, а от прокуратурата потвърдиха за започнало досъдебно производство.

Проверка на Новините Днес показа, че Сюзан Садъкова-Томева е общинар от ГЕРБ. Психиатърката има частна амбулаторна практика и дългогодишен стаж в Държавна психиатрична болница – Севлиево, експерт в съда и ТЕЛК. Общински съветник в мандат 2015-2019 г., председател на ПК “Здравеопазване и социални дейности”, член на ПК ТСУ в ОС Севлиево. Уважава добротата, откритостта и човешкото достойнство.

Преди седмица в редакцията на „За истината“ е получен видеозапис, в който пациент на около 50 години, видимо смутен от случилото се, разказва как е бил подмамен от санитаря в банята на болницата, където са били извършени блудствените действия. 

Въпреки, че е била уведомена за гаврите, директорът на държавното лечебно заведение – гербаджийката д-р Сюзан Садъкова, не е подала сигнал нито до полицията в града, нито до прокуратурата.

Проверка по рама

Санитарят, за когото се твърди, че е извършил блудството, веднага след това е изпратен в отпуск, а междувременно Садъкова е заминала на почивка в чужбина.  

Случаят е скандален не само заради евентуалното посегателство срещу човек с психично заболяване от член на персонала на болницата.

Това е болницата на ужасите, управлявана от гербаджийката Садъкова

Според медицински работници там, санитарят и преди това е посягал на пациенти, което в болницата е било публична тайна. Информация за последния случай на сексуално посегателство върху психично болен в Държавната психиатрична болница в Севлиево все пак е стигнала до прокуратурата, след като бивш служител в здравното заведение, подава сигнал, към който прилага и видеото, с което разполага и „За истината“.

Министерството на здравеопазването, което е принципал на психоболницата в Севлиево, не е било уведомено за случилото се, въпреки, че негови служители са били на проверка там само дни, след датата, на която се твърди, че е извършено блудството.

Проверката е била извършена по сигнал за нарушения от страна на директора на болницата д-р Сюзан Садъкова – авторитарно управление и психически тормоз на служители. Това е втора инспекция в рамките само на една година.  Никой обаче не е съобщил на проверяващите за оплакването от страна на пациента, тъй като според много от служителите смятат, че „в тази болница цари страх“.

За това, какво точно се е случило в нощта на 2 срещу 3 април т.г. пред „За истината“ не пожела да говори нито един от лекарите или членовете на медицинския персонал в севлиевската психиатрична болница. Единственият, съгласил се да говори, бе санитарят, срещу когото са отправени обвиненията в блудство.

Магазин за Акумулатори

По време на нощно дежурство

Според разказа на психично болния мъж, приложен към сигнала до прокуратурата, санитарят поискал от него да му направи „масаж“. По-късно уточнил, че става въпрос за масаж на интимните части, който трябвало да бъде направен в банята.

Какво точно се е случило там, оплакалият се от сексуално насилие разказва в пълната версия на видеото, част от което е публикувана в началото на този текст.  Според него за „масажа“ санитарят му дал две цигари. За това какво се е случило в банята на болницата останалите пациенти и част от медицинския персонал започнали да гадаят, след като забелязали рязка промяна в поведението на оплакалия се пациент.

„Единственото вярно в това е, че аз действително му дадох две цигари, каза пред „З истината“ санитарят, чието име, както и това на пациента, запазваме в тайна по етични съображения. Тези хора без цигари не могат. Всичко останало са абсолютни лъжи и това може да се докаже чрез камерите, които са във всяко отделение. От тях може да се види дали извеждам пациента и накъде отиваме. Не знам защо никой не иска да види видеозаписите от тези камери. Сигурно, защото те ще докажат, че след като давам цигари на пациента, той се прибира в стаята си“, разказа още санитарят.

След въпросната вечер мъжът, обект на евентуалното блудство, който правел впечатление с интелигентност и скромност, не бил същия, казват служители в болницата. Станал затворен, мълчалив, избягвал останалите пациенти, криел лицето си, лежал свит на кълбо …

Според малцината от екипа на болницата, престрашилите се да говорят, той е изпитвал силен срам от това, което твърди, че се е случило. Вероятно по тази причина минало време докато се престраши да го сподели пред друг пациент, с когото общувал.

По всяка вероятност именно този пациент е преценил, че случаят е твърде шокиращ и не бива да остане в тайна. Затова разказал на началника на отделението и старшата сестра, а те от своя страна на директора на болницата, която по това време вече била в чужбина. Според служителите, с които „За истината“ успя да говори, когато й предали за случилото се, Садъкова казала:

„Аз на психично болни не вярвам“.

Санитарят мисли също като нея.

„Как може да се вярва на един психично болен човек, попита той в разговора със „За истината“. Аз съм всеотдаен в работата си, всеки може да го потвърди. Питайте и в Общинската болница, където също работя като санитар. В психоболницата съм от пет години и никога не е имало оплакване от работата ми, не знам защо го правят това сега“, казва той, убеден, че срещу него има „целенасочена атака“, но не намира обяснение какви са причините за нея.

Случаят напълно отрича и директорът на болницата д-р Садъкова. Потърсена по телефона от „За истината“ тя каза: „Никакво блудство! Аз бях в отпуска“. След това заяви, че не желае повече да бъде търсена по телефона. Единственото, което навежда на мисълта, че все пак нещо се е случило в болницата, която тя управлява е това, което добави преди да прекъсне връзката: „Има си съответните органи“, явно визирайки прокуратурата.

С журналисти не контактувам

„За истината“ опита да научи подробности и от екипа на отделението, в което е настанен пострадалият. Началникът му д-р Мартинова категорично отказа да говори на каквито и да е въпроси. Когато разбра повода за обаждането набързо прекрати разговора, като каза: „С журналисти не контактувам“.

Мартинова обаче пропуска обстоятелството, че е лекар в държавна болница, чиято дейност би следвало да бъде публична, а освен това евентуално блудство би представлявало престъпление и ако се докаже, че действително се е случило, прикриването му я прави съучастник в него.

Според информация на „За истината“ след като е научила за случилото се, д-р Мартинова е уведомила директора на болницата и е забранила на екипа на отделението си да коментира историята по какъвто и да е повод. Само може да се предполага дали това, че „не контактува с журналисти“ не означава, че крие нещо. В противен случай не би трябвало да има пречки съмненията за извършено сексуално насилие в държавна болница за лечение на хора с психични заболявания да бъдат разсеяни.  

Старшата сестра на отделението Радостина Стефанова също отказа да говори по случая. „Нямам какво да кажа, не ме замесвайте в това“, каза тя, а на опита да обясним, че информацията е нужна, за да се изяснят фактите и обстоятелствата около случилото се, каза само: „Приключихме. Дочуване“ и прекрати разговора.

Ако действително става дума за евентуално престъпно деяние, от изключителна важност е да бъде установено дали то не е извършено в условията на рецидив. Не става ясно кого всъщност пазят с мълчанието си лекарите и медицинския персонал на болницата, но по всичко личи, че това не е евентуално пострадалия пациент.

Не е изключено персоналът да спазва някакви странни вътрешни разпоредби в болницата. За това намеква и самият санитар, когато го питаме защо, след като отрича да е посягал на пациент, никой от персонала не каза и дума в негова защита. „Ние нямаме право да изнасяме информация за това какво се случва в болницата. Подписали сме заповед“, казва той. Това е нормална практика, каквато съществувала и в другата болница, в която работя (общинската, б.р.)“

Авторът на видеото също отказа разговор със „За истината“, но с угоровката, че го отлага за по-късен етап.

Единичен случай или рецидив

Дали санитарят се е възползвал и от други пациенти в севлиевската психоболница, също не е ясно. В информация, която стига до „За истината“, се се твърди, че има основание да се смята, че сегашният случай не е единствен. За това и проверка по случая е наложителна, тъй ако тези твърдения се окажат верни,  то това, за което се твърди, че се е случило на 2 срещу 3 април може да попадне в обхвата на текстове от Наказателния кодекс, които третират „опасен рецидив“ в раздел „Разврат“, касаещи блудство.

Според оскъдна и неофициална информация от болничното заведение преди година момче, също пациент в едно от отделенията му, било пуснато в отпуск, но нямало къде да живее. То твърди, че санитар го приютил във вилата си, но след време обяснило на служител в болницата, че е избягало, защото санитарят  „искал секс“ от него.

За всичко това санитарят твърчи, че е невинен и дори поиска от „За истината“ да помогне „за изчистване на името му“.

Проверка по сигнал

В тази история има и още една важна подробност: Малко след началото на април т.г. в лечебното заведение е назначена проверка от Министерството на здравеопазването. Тя е по сигнал за „нередности, авторитарно управление и психически тормоз на служители“ от страна на директора д-р Сюзан Садъкова. Сигналът е подаден от психолога на лечебното заведение Мирослава Касамакова. Това е втора проверка в рамките на година, но първата е била по документи, докато при тази от здравното министерство изпращат и екип на място.

Хората от министерството пристигат в болницата малко след случая с оплакването за сексуално посегателство, документиран в пълната версия на видеото.  Но според източници на „За истината“ този инцидент не бил обект на проверката, тъй като  „никой не се осмели да им каже“ за него.

По смисъла на действащото в момента законодателство блудството е престъпление, което се наказва със затвор от две до осем години, когато става дума за насилие над лице в безпомощно състояние. В случаите, когато лицето, обект на блудство, не разбира свойството и значението на деянието, наказанието е вече до петнайсет години затвор.

По случая в прокуратурата в Севлиево има образувано досъдебно производство. По него тече разследване, провеждат се разпити и се назначават експертизи, каза за „За истината“ говорителят на Районна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Към момента няма повдигнато обвинение. Срокът за приключване на работата по досъдебното производство изтича в началото на юни, но той може да бъде удължен, ако наблюдаващият прокурор намери основания за това, уточни още Рачева.

В конкретния случай обаче прокуратурата ще трябва да провери дали не е извършено и друго, не по-малко тежко престъпление. Евентуалното блудство с пациент, страдащ от тежко психическо заболяване, е премълчано от почти всички, които  са научили за него. Още по-срамно и осъдително би било поведението им, ако разчитат всичко да бъде потулено защото „на казаното от хора с психични проблеми не може да се вярва“.

Материалът КОШМАРИ: Болничната шефка от ГЕРБ Сюзан Садъкова прикри изнасилване на психично болен мъж (БРУТАЛНО ВИДЕО + СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ