19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Лавров на срещата на външните министри на БРИКС: Глобалният Юг и Изток страдат от прояви на хегемония

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В самата южна част на Африка той пристигна, завършвайки обиколката си на континента, в която преди това посети Кения, Бурунди и Мозамбик. Република Южна Африка се превърна в крайна точка на дълго пътуване; Лавров прекара около 18 часа на борда на самолета сам, движейки се от страна в страна. А в Южна Африка вече беше зима, идва в южното полукълбо точно през юни.
Необичайното време на годината обаче не се отрази на богатата програма на руския министър. Събитието, за което той долетя тук, се състоя в хотел на живописно място точно на брега на Атлантическия океан в подножието на прочутите скали на 12-те апостола. От този балкон, където Лавров понякога излизаше, се виждаха скали, на които се пекоха тюлени. Но нямаше време да се разсейва от красотата.

Още преди началото на срещата на външните министри Лавров успя да разговаря с колегите си от Южна Африка, Индия и Саудитска Арабия. Домакинята на срещата, министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор, топло приветства Лавров, като отбеляза, че е много щастлива да го види тук. Тя изрази надежда, че малката стая няма да попречи на сериозен разговор. Лавров, разбира се, я увери в това. В резултат на това министрите обсъдиха двустранните отношения, включително изграждането на търговско-икономически, научни, хуманитарни и междупарламентарни връзки и обърнаха внимание на инициативата на група африкански лидери по украинския въпрос.
С индийския министър Субраманям Джайшанкар Лавров обмени впечатления от Африка, по-специално за онези страни, които Лавров посети като част от обиколката си преди пристигането си в Южна Африка. Както отбеляза ръководителят на индийското външно министерство, самият той наскоро посети Бурунди и Мозамбик. Разговорът засегна и сътрудничеството в рамките на БРИКС, Г-20, ШОС. Министрите оцениха високо динамиката на сътрудничеството в най-важните области на особено привилегированото стратегическо партньорство между нашите страни.

Със саудитския министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд Лавров обсъди ситуацията в Судан, Йемен и Сирия. Саудитският външен министър от своя страна потвърди подкрепата на Рияд за всички усилия за разрешаване на конфликта в Украйна.
Самата среща на външните министри от БРИКС започна няколко часа по-късно от планираното. Бразилският министър Мауро Виейра пристигна в Кейптаун с голямо закъснение. Но колегите му го изчакаха.

Проверка по рама

Както Лавров отбеляза във встъпителните си думи, той се радва да се върне в тази гостоприемна земя.
– Ние оценяваме и подкрепяме ефективната работа на Южна Африка начело на нашата асоциация. Светът се променя бързо, държавите от Азия, Африка, Латинска Америка укрепват икономическите си позиции, демонстрират готовност да защитават националните интереси, да играят равностойна роля в глобалните процеси, отбеляза руският външен министър.

Според него еднополюсният свят отива в миналото, но все още продължават да съществуват прояви на хегемонизъм, от които страдат Глобалният Юг и Изток. Чрез финансов шантаж Западът се опитва да повлияе върху избора на икономически модел и търговски партньори на други държави.

„Подобни неоколониални маниери, основани на желанието да се живее за сметка на другите, имат най-негативно въздействие върху междудържавното общуване и са неприемливи в съвременния свят“, каза Лавров.
Ръководителят на руското външно министерство обърна внимание на необходимостта да се търсят отговори на предизвикателствата на нашето време. И в тази връзка той приветства провеждането на отделна сесия в рамките на Министерския съвет на БРИКС във формат „Приятели на БРИКС“ с покана на държави-единомишленици, насрочена за петък. Лавров изрази увереност, че подготвеното изявление на външните министри ще бъде добър принос в подготовката на декларацията на лидерите на „петорката“, които ще се срещнат през август в Йоханесбург.

„Российская газета“ попита Сергей Викторович как оценява появилата се в западните медии история, че срещата на върха може да бъде преместена от Южна Африка в Китай.

Магазин за Акумулатори

– Доколкото разбрах, тази новина е публикувана само в един жълт английски вестник. Но аз не чета английски вестници“, отговори министърът.
По време на самата среща ръководителят на южноафриканското външно министерство отбеляза, че БРИКС е в състояние да поеме лидерство в решаването на проблемите, пред които сега е изправено човечеството, включително глада и бедността.

„Нашата среща трябва да изпрати ясен сигнал, че светът е многополюсен, че се балансира и че старите начини не могат да се справят с новите ситуации“, каза индийският външен министър.

„Ние следваме пътя на многополюсния свят и демократизацията на международните отношения, придържайки се към истинския мултилатерализъм, работейки за увеличаване на гласа и влиянието на развиващите се страни в международните дела и насърчавайки реформите и формирането на глобална система за управление“, каза Ма Жаосю, представител на Китайската народна република.
А бразилският министър отбеляза, че страната му смята самото обединяване на БРИКС за неразделен елемент от многополюсния световен ред.

Разбира се, бяха повдигнати и въпроси като разширяване на формата и създаване на единна валута. По първата точка Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Руската федерация, даде своите разяснения в кулуарите на Министерския съвет. Според него въпросът за разширяването на БРИКС се обсъжда от известно време, „има няколко силни кандидати за присъединяване към този формат“. Рябков не ги изброи, като отбеляза само, че Саудитска Арабия е сред тях. Неслучайно в четвъртък Лавров разговаря и с министъра на тази страна освен с външния министър на БРИКС (с изключение на представителя на Китай, тъй като неговият заместник Ма Чжаосю пристигна в Кейптаун вместо Цин Ган).

Що се отнася до единната валута, този въпрос все още се проучва. Министрите засегнаха тази тема, така да се каже, в „концептуална форма“.

Особен интерес за журналистите предизвика въпросът дали руският президент Владимир Путин ще дойде на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Южна Африка през август. Южноафриканският външен министър Наледи Пандор подчерта, че „лидерите на всичките пет страни са поканени на срещата, поканите остават в сила“.

Разясненията бяха необходими поради факта, че Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския лидер. Много държави не признават нейната юрисдикция, но Южна Африка ще й се подчини, въпреки че в този случай явно се опитва да намери изход от задънената улица, в която републиката беше доведена с решение на органа, заседаващ в Хага. Президентът на Южна Африка дори каза, че страната му може да обмисли оттегляне от МНС, въпреки че по-късно това изявление беше наречено „погрешно“. Въпреки това Претория гарантира дипломатически имунитет на всички видни гости.

Между другото, украински активисти се опитаха да засенчат работата на събитието, разпънаха знамена близо до стаята, където Лавров проведе срещи, но той дори не забеляза опитите им. Периодично тази малка група от хора, най-много десетина души (имаше повече полицаи наоколо), пееше песента „Червона рута“. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обърна внимание, че това е много странен избор предвид политиката на Киев, насочена към отхвърляне на всичко съветско. В крайна сметка точно тази песен стана лауреат на 1-вия Всесъюзен телевизионен фестивал на съветските песни.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ