21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Лазар Радков: „Капачки за бъдеще“ дари кувьози за 22 неонатологии

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През октомври 2017 г. стартира дейността на “Капачки за бъдеще” – организация, която събира пластмасови капачки, предава ги на вторични суровини и с парите закупува първоначално кувьози за недоносени бебета, впоследствие оборудвани неонатални линейки, а в последно време и високопроходими офроуд линейки. 
Основател на “Капачки за бъдеще” е Лазар Радков. Той е на 40 години, учил е инженерство, а след това и диететика в Германия.

В България основава спортен клуб за персонални тренировки, от който се издържа. 

Тази година Лазар Радков се дипломира като парамедик и често кара смени в “Спешна помощ” в София, в Пловдив и в други градове, бидейки доброволец. Лазар Радков дава безвъзмездно и практически уроци по първа долекарска помощ на ученици. Провежда заедно с медиците от организацията безплатни профилактични прегледи за възрастни хора в отдалечени населени места. 
Специално за читателите на в. “Доктор” Лазар Радков обясни как действа организацията “Капачки за бъдеще” и защо се радва на общественото доверие.

– Г-н Лазаров, как започна „Капачки за бъдеще“? Как се зароди идеята?
– Събирането на капачки е практика, която отдавна съществува в много страни. Близо десет години преди „Капачки за бъдеще“ в България имаше подобна кампания – „Капачки в действие“, която купуваше електрически уреди за домове за деца, лишени от родителска грижа. Ние питахме хората за какво да направим кампанията, консултирах се и с мои приятели лекари. Всички бяха категорични – за кувьози в неонатологичните отделения, защото на много места кувьозите бяха на около 30 години – стари и амортизирани. Така обявихме през 2017 г., че кампанията е за купуване на кувьози. 

Проверка по рама

Не очаквахме, че ще е толкова успешна, че хората ще откликнат добре. В София и в Пловдив събрахме три тона пластмасови капачки, от парите за тях и още малко дарения купихме първия кувьоз. При втората кампания резултатите бяха двойни и така през 2018 г. дарихме два кувьоза. А през 2019 г. дарихме 19 кувьоза, като част от тях бяха за транспорт на новородени. В крайна сметка, в 22 неонатологични отделения в цяла България сменихме старите, амортизирани кувьози с нови. Обикновено това бяха отделения в общински болници, които поначало са недофинансирани. 
В началото на 2020 г., благодарение на „Капачки за бъдеще“ вече нямаше болница, в която да се ползват кувьози от миналия век. Помня, че в една болница имаше кувьоз от 1976 г., който приличаше повече на терариум. Нагледахме се на всякакви ужасни условия за работа в болниците, където медицинските специалисти действаха буквално като опълченците на Шипка. Добре, че има много съвестни и сърцати лекари, медицински сестри и фелдшери. Но за съжаление, много от тях се налага да работят с амортизирана техника и затова ние се опитваме да помагаме.

– Каква още дарявате на болниците?

– През 2020 г. дарихме над 40 медицински апарата на 14 болници и в края на годината обявихме кампанията за детска линейка. 2021 г. дарихме първата линейка, 2022 г. – още три. Детската линейка в Пловдив обслужва болниците и транспортира бебетата в Пловдивска, Смолянска, Пазарджишка, Хасковска и Кърджалийска област. 
Линейката в Плевен обслужва Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска област. Детската линейка в Русе пък обслужва Русенска, Силистренска и Разградска област. Дарихме на Детската болница „Проф. Иван Митев“ в София една малко използвана линейка, за да могат временно да си вършат работата, защото тяхната се беше развалила окончателно. Очакваха да получат от Министерството на здравеопазването, но това не стана. Ще видим какво може да направим по този проблем.

Петата линейка ще бъде за Стара Загора и ще обслужва Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област. Това са неонатални линейки, които са оборудвани за медицински транспорт на недоносени бебенца. Оказа се, че преди нашите дарения българското здравеопазване разполагаше само с две такива линейки – и двете в София, които бяха дарени от благотворителни организации.  

Магазин за Акумулатори

Междувременно, оборудвахме и дарихме офроуд линейка – първата в страната, която да помага на пострадали в планините и на по-тежки терени, където другите медицински автомобили не могат да достигнат. Имаше вече високопроходими медицински автомобили 4х4, но те пътуват единствено по черен и по заснежен път. Докато нашата офроуд линейка върви там, където буквално няма път, по чукарите.
Вече 90% е готова и втората офроуд линейка. Вътре има специална вана, приспособена да се пренася и от хеликоптер; вакуумен матрак, който осигурява безопасно транспортиране на пострадалия; кислороден апарат; монитор; автоматичен дефибрилатор; респиратор; парамедична раница с всички необходими пособия и медикаменти. С времето ще купим и оборудваме още офроуд линейки, които да се включват при спасителни операции.

и във Фейсбук/media/source/202308/1693297059_24_transportirane_na_bebence_v_neonatalna_lineika.jpg“ title=“undefined“>

Транспортиране на бебенце в неонатална линейка
– Каква е ролята на клубовете „Бъдеще“?

– Създодохме в населените места клубове „Бъдеще“ към „Капачки за бъдеще“. Идеята на тези клубове е освен да подпомагат основната кампания по събирането на капачки всяка пролет и всяка есен, през останалото време да развиват и подкрепят каузи, които подобряват средата и начина на живот на хората. Една от тези каузи са безплатните профилактични прегледи за пенсионери в селата. Тези хора са принудени иначе да пътуват до градовете, за да отидат на лекар.

– Как си обяснявате това, че почти всяко домакинство вече събира капачки и ги предава, когато обявите дати за сборни пунктове в големите градове?

– Просто е изключително лесно човек да си сложи в джоба капачката. Дали ще я пусне в кошчето за боклук или в контейнерче за капачки, усилието е едно и също. Събирането на капачки не коства време, енергия и пари на хората. А ние сме намерили начин да превръщаме отпадъка в медицинска апаратура и линейки, които спасяват живот. Каузите ни са добри и хората ни имат доверие, защото ние си публикуваме всички отчети 

Преди време качих на нашата страница всички банкови извлечения, като, разбира се, заличих имената на хората и на фирмите. Така че при нас има прозрачност и ефективност, и всичко се прави от доброволци в свободното им време. 

През пролетта и през есента правим големи събирания на вече събраните капачки в над 30 града на страната. Имаме и списък с пунктове, който сме публикували на нашата фейсбук страница. Там хората виждат и каква апаратура сме закупили и къде сме я дарили. Всичко това са факторите за успеха на „Капачки за бъдеще“.

– Разкажете нещо повече за себе си.

– Занимавал съм се с бойни спортове в младежките си години. В последните години тренирам с тежести и тичам, за да съм здрав, по-силен и издръжлив. Колкото повече човек остарява, толкова повече трябва да тренира. 

Учих в Германия инженерство и специализирах „Химическо инженерство“, след това се прехвърлих да учи диететика. Когато се върнах в България, започнах да водя персонални тренировки и да помагам на хората да си подобряват здравето и кондицията. Повечето хора, които идват при треньорите и кинезитерапевтите в нашия клуб, имат някакви болки и проблеми с придвижването заради застоял начин на живот. 

Силно вярвам, че медицината трябва да се основава на три стълба – профилактика, превенция и спешна помощ. И в спортния ми клуб се опитваме да правим превенция на заболяванията. Завърших за парамедик и когато мога, помагам в „Спешна помощ“ като доброволец. Освен това уча деца на първа долекарска помощ, за да знаят как да реагират при нещастен случай и да помогнат на пострадал. 

– Регламентира ли се вече участието на парамедиците в спешната помощ?

– Спешната помощ в България малко по малко се реформира. Вече има и парамедици в системата. От два месеца в Пловдив пилотно се тестват протоколи за домедицински екипи от парамедици, за долекарски екипи от фелдшери и лекарски асистенти, и за реанимационни екипи от лекари, а също се въвежда нова триажна система за отсяване на спешните пациенти. Смятам, че това е крачка в правилната посока. 

Мара КАЛЧЕВА 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ