24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Лекар каза колко сладко можем ядем всеки ден без да повишаваме кръвната захар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В днешно време с преработените храни и прекаляването с опаковани продукти човек лесно може да се обърка и да консумира много повече захар дневно, отколкото е здравословната доза, каза пред радио Спутник Алла Погожева, доктор на медицинските науки, професор, водещ изследовател на Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии.

Когато става въпрос за дневна норма на захар, се има предвид преди всичко нискомолекулни въглехидрати, добавени към продуктите по време на производствения процес: захароза, глюкозо-фруктозен сироп, нишестен сироп, мед.

Сладкарските изделия, подсладените млека и безалкохолните напитки са основните източници на добавена захар. В рамките на нормалното тези продукти могат да се консумират от всички, с някои изключения, отбеляза докторът на медицинските науки.

„В рамките на препоръчаните граници захарта може да присъства в диетата на болни и здрави хора, с изключение на някои заболявания и състояния. Те включват затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет“, каза Погожева.

Лекар каза какво се случва с кръвната захар, ако ядете кисело мляко всеки ден

„При определяне на нормата на захарта се взема предвид горната й граница, която понастоящем е 10% във всички страни по отношение на съдържанието на калории, или около 50 грама на ден“, добави тя.

Проверка по рама

Здравите хора могат да опитат да намалят това количество, особено след като захарта може лесно да бъде заменена като източник на въглехидрати.

„Като източник на въглехидрати се препоръчва захарта да се замени с полизахариди, които включват диетични фибри, съдържащи се в зърнените храни – особено пълнозърнестите – продукти, както и в зеленчуците и плодовете“, обясни Погожева.

Трябва да се помни, че здравият човек се нуждае от определено количество захар като източник на глюкоза, необходима за организма.

При остра липса на глюкоза – например при строга диета – може да възникне състояние на хипогликемия: човек отслабва, очите му потъмняват. За да излезете от това състояние, можете да използвате сладък чай, каза лекарят.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ